Uhrmannak a sáncrekord sem volt elég, Stoch győzött

Vágólapra másolva!
2011.02.02. 20:16
null
Kamil Stoch sokat köszönhet Michael Uhrmann-nak (Fotó: Action Images)
Címkék
Kamil Stoch győzelmével ért véget Klingenthalban a síugrók világkupaversenye. A lengyel sikere azért meglepetés, mert az első sorozatban még a hatalmas sáncrekordot elérő Michael Uhrmann vezetett, ám a német durván betlizett a másodikban, és csak a 13. lett végül.

 

Hideg, de laza hangulatban készültek a síugrók a klingenthali világkupaversenyre. A mínusz 11.5 fok ellenére a versenyzők vidáman beszélgettek és szórakoztak ráhangolódás gyanánt. Néhányan például „kölcsönvették” a 140-es táblát, amely a zsűritávolságot jelölte, és aláírásukkal ékesítették azt.

A viadalon folytatódott az egész évben jellemző „beülőmizéria”, de ezúttal a versenyzők győztek. A bírók mindig aggódnak az indulók testi épségéért, ezért a túlságosan nagy ugrások után lejjebb viszik a beülőt, ezáltal korlátozva az ugrások távolságát.

Még szerencse hogy Michael Uhrmannig nem változtattak. Az első sorozatban a német óriási sáncrekordot ért el, 146.5 méterre szállt, ezzel másfél méterrel megdöntötte a svájci Simon Ammann előző nap felállított csúcsát.

A bírák rögvest módosítottak a beülőn, így a többieknek esélyük sem volt, hogy utolérjék Uhrmannt, hiába kapták meg az ilyenkor szokásos kompenzációt. A rosszmájúak szerint kedvezni akartak a németnek, aki hazai közönség előtt ugorhatott.

A nyári Grand Prix-t megnyerő japán Kaszai Noriakit diszkvalifikálták a túl hosszú lécei miatt.

A világkupaversenyt legutóbb 2007-ben nyerő Uhrmann tehát fölényesen, 11.5 ponttal előzte meg a mezőny, gyakorlatilag biztos volt a diadala. Ám mégsem sikerült nyernie.

Ugyanis a második sorozatban nem bírta el a nyomást, és mindössze 115 méterre szállt, így végül csak a 13. helyen fejezte be a szereplést.

A győzelem Kamil Stoch ölébe hullott, a lengyel a negyedik pozícióból nyerte meg a versenyt. Stoch egyik sorozatban sem volt a legjobbak között, ám ő nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, így megérdemelten diadalmaskodott, másodszor a szezon folyamán.

Az ezúttal másodikként végző Thomas Morgenstern lassan kezdhet örülni. Az összetett világkupában 441 pontos előnnyel áll az élen Ammann előtt, és mivel már csak hat verseny van hátra, dobogós helyek nélkül is könnyedén begyűjtheti a vk-trófeát.

SÍUGRÁS, VK-VERSENY, KLINGENTHAL
Nagysánc (méret: 140 méter). A végeredmény
1. Kamil Stoch (lengyel) 264.6 pont (132 méter, 136.5)
2. Thomas Morgenstern (osztrák) 264 (134, 134)
3. Simon Ammann (svájci) 263.3 (130.5, 138.5)
Az összetett vk állása (még 6 verseny van hátra)
1. Thomas Morgenstern 1514 pont
2. Simon Ammann 1073
3. Andreas Kofler (osztrák) 980

 

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik