Torának sikerült, Lars Bergernek nem

Vágólapra másolva!
2011.01.16. 16:04
null
Tora Berger diadalmaskodott vasárnap is (Fotó: Action Images)
Címkék
A férfi és női üldözéses versennyel folytatódott a sílövő-világkupa a németországi Ruhpoldingban. A férfiaknál a svéd Björn Ferry, a nőknél viszont a szombati sprintverseny győztese, a norvég Tora Berger szerezte meg a győzelmet.
A férfiak versenyének az volt a fő kérdése, hogy a sprintben győztes norvég Lars Berger képes-e újabb négy jó lövészetre. A kétszeres sífutó-világbajnoknak ugyanis rendre az álló lövészetén szálltak el a jó eredményei. Pénteken azonban két hibátlan sorozatra is képes volt.


Az első sorozatban sikerült hibátlanul teljesítenie, üldözői közül ráadásul az orosz Cserezovnak egy büntetőkörre el kellett vonulnia. A második sorozatban már ő is hibázott egyszer, de ugyanezt megtette a francia Martin Fourcade, Cserezov, valamint két honfitársa, Svendsen és Bö is.

Fél távnál 35 másodperc volt a norvég előnye Fourcade és 45 az őt követő hatos csoport előtt. Igen ám, de ekkor következett a két álló sorozat. Az elsőben egyszer rontott, de ez még belefért az előnyébe, ráadásul Fourcade is hibázott, így ekkor Bö jött fel a második helyre 21 másodperces hátránnyal, míg a német Greisnek és a svéd Ferrynek és Fourcade-nak már fél perc volt a lemaradása.

Aztán az utolsó sorozatban igazolódott a papírforma: Berger hármat hibázott, s bár Bö is egyet, a másik három hibátlanul teljesítette ezt a lövészetet, s szinte egyszerre hagyták el a lőteret, de Bönek és az orosz Cserezovnak sem volt túl jelentős a hátránya.

Az utolsó két és fél kilométeres futás során Ferry hosszú hajrát nyitva próbált meg robbantani, le tudta rázni a többieket, így ő ért elsőként a célba Fourcade és Greis előtt. Az összetett világkupában továbbra is vezető Bö ezúttal kénytelen volt megelégedni a negyedik hellyel, míg Berger a hatodikra csúszott vissza. Mivel az összetettben eddig harmadik Ole Einar Björndalen ezúttal nem állt rajthoz, így a most második Fourcade feljött az összetett harmadik helyére.

De vajon mire megy Lars húga, Tora Berger, aki a női sprintet megnyerte, igaz, csak egy másodperccel indult a német Andrea Henkel előtt. A két lány kéz a kézben érkezett az első lövészethez, s mindketten hibátlanok maradtak. Nem így az üldöző Neuner, akinek egy büntetőkörre kellett bevonulnia, így az éllovasok több mint félperces előnybe kerültek.

A helyzet a második sorozatban sem változott, de ekkor Neuner sem hibázott, s tartotta félperces hátrányát. A harmadik sorozatban tört meg a jég, akkor Henkel mindjárt az első lövését elszúrta, s mivel Berger ezúttal sem hibázott, már egyedül vezetett fél perccel, míg Neuner újabb rontása után a svéd Zidek jött fel a harmadik helyre, de már perc feletti hátránnyal.

De vajon Tora Berger marad-e az élen az utolsó sorozat után is, vagy úgy jár, mint néhány órával korábban a bátyja? Csak egyszer hibázott (ő is az elsőt), ráadásul Henkelnek is kellett egy büntetőkört futnia, így a norvég negyven másodperces előnnyel vágott neki az utolsó két kilométernek, ami behozhatatlan, így már idénybeli harmadik, összességében pedig kilencedik vk-sikerét szerezte meg.

Henkelnek is ekkora előnye volt az őt követőkkel szemben, ám a harmadik helyért nagy csata alakult ki az összetett világkupában vezető finn Mäkäräinen és a svéd Zidek között, ami végül előbbi sikerével ért véget. Neuner a végén újabb két hibával csak a nyolcadik lett.

 SÍLÖVŐ-VK, RUHPOLDING (NÉMETORSZÁG)
FÉRFI 12.5 KM-ES ÜLDÖZŐVERSENY  
1. Björn Ferry (norvég) 31:56.6 (0)
2. Martin Fourcade (francia) +4.9 (2)
3. Michael Greis (német) +6.9 (0)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA  
1. Tarjei Bö (norvég) 572
2. Emil Hegle Svendsen (norvég) 533
3. Martin Fourcade (francia) 397
NŐI 10 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY  
1. Tora Berger (norvég) 28:50.9 (1)
2. Andrea Henkel (német) +37.7 (2)
3. Kaisa Mäkäräinen (finn) +59.3 (2)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA  
1. Kaisa Mäkäräinen (finn) 541
2. Helena Ekholm (svéd) 499
3. Andrea Henkel (német) 454

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik