Tizennyolc ország versenyzőit várják a budapesti Eb-re

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.01.03. 17:40
null
A Városligeti Műjégpálya várja az Eb résztvevőit (Fotók: MTI)
Címkék
Tizennyolc ország közel nyolcvan versenyzője érkezik Budapestre, a gyorskorcsolyázók e hét végi összetett Európa-bajnokságára, amelyet a Városligeti Műjégpályán rendeznek meg. Az esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a szervezők, akik 3000-3500 fős közönségre számítanak, szeretnék, ha minél több magyar néző is kilátogatna a századfordulós építészeti stílusát megtartott, ugyanakkor modern technológiával felújított színhelyre.
Tóth Ágota: az Eb egyetlen magyar résztvevője
Tóth Ágota: az Eb egyetlen magyar résztvevője

„Ennél régebben épült, ugyanakkor ennyire új pálya sehol máshol nincs a világon – mondta Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) és a szervezőbizottság elnöke, aki később ki is próbálta a frissen elkészült pályát. – Keresve sem lehetne jobb alkalmat találni a megújult műjég felavatására, mint egy gyorskorcsolya Eb.”

A sajtótájékoztatón részt vett a Svédországban élő, 88 esztendős Pajor Kornél, Magyarország egyetlen világbajnok gyorskorcsolyázója, aki elhozta magával 1948-ban készült korcsolyáját, amelyben 1949-ben két világcsúcsot futott, s Oslóban összetett vb-t nyert. A legendás versenyző az eseményt követően Kósa Lajossal együtt körbekorcsolyázott a műjégen.

Pajor Kornél: Magyarország egyetlen sportági világbajnoka
Pajor Kornél: Magyarország egyetlen sportági világbajnoka

Sallak György, a MOKSZ főtitkára, a szervezőbizottság ügyvezetője azt mondta, 2001-ben még 17 centiméter volt a pálya egyik és másik oldala között a szintkülönbség, amely a felújítást követően 1.5 cm-re csökkent.

„A MOKSZ a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség alapítói közé tartozik, s mint ilyen, élvezve az ISU támogatását, minden szakág versenyzőinek szeretné megadni a lehetőséget, hogy hazai környezetben vehessenek részt Eb-n, vagy világbajnokságon” – mondta a távirati iroda kérdésére a főtitkár.

„Jövőre rövidpályás gyorskorcsolya vb-t, kétezer-tizennégyben műkorcsolya és jégtánc Eb-t rendezünk. Mindemellett a Városligeti Műjégpálya a sportág egyik bölcsője, ennél fogva nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szövetség is kiemelt figyelmet fordít rá, ennek is köszönhető, hogy most gyorskorcsolya Eb-t rendezhetünk.”

Az 1948-ban készült, két világcsúcsot megélt kori
Az 1948-ban készült, két világcsúcsot megélt kori

A péntek délutáni megnyitó után a női 500 és 3000 méteres számokat bonyolítják le, majd szombaton és vasárnap déltől már a férfiak is versenyeznek.

A kontinensviadalon elindul többek között a női Európa-bajnok cseh Martina Sablikova, valamint az olimpiai bajnok holland Sven Kramer, illetve honfitársa, a kétszeres ötkarikás aranyérmes Ireen Wüst, viszont a férfi címvédő, orosz Ivan Szkobrev sérülésre hivatkozva mondta le a részvételt. Az Eb egyetlen hazai indulója a hatszoros magyar bajnok Tóth Ágota.

„Köszönettel tartozom a magyar szövetségnek azért, mert segítségükkel Németországban, nagyszerű körülmények között készülhettem, ennek is köszönhető, hogy sikerült megszereznem az indulási jogot az Eb-re” – fogalmazott a 24 éves Tóth.

Hunyady Emese: így siklik egy olimpiai bajnok
Hunyady Emese: így siklik egy olimpiai bajnok

„Nagyon boldog vagyok, hogy hazai környezetben versenyezhetek, igyekszem a lehető legjobb eredményt elérni, ugyanakkor az esélylatolgatást nem szeretem, már csak azért sem, mert jelenleg még nem vagyok a kontinens legjobbjaival azonos felkészültségi szinten.”

Az m1 mindhárom nap két-két alkalommal jelentkezik élőben a Városligeti Műjégpályáról, a szakkommentátor Hunyady Emese, az 1994-es lillehammeri olimpián – osztrák színekben – 1500 méteren aranyérmes gyorskorcsolyázó lesz. Az egy napra szóló jegy 5000 forintba kerül, és ehhez négy darab, közönségkorcsolyázásra jogosító belépő jár.

GYORSKORCSOLYA EB A VÁROSLIGETBEN A HÉTVÉGÉN
GYORSKORCSOLYA, AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA
péntek
megnyitó 15.10 óra
női 500 m
16
női 3000 m
16.45
szombat
férfi 500 m
12
női 1500 m
12:50
férfi 5000 m 13.55
vasárnap
férfi 1500 m
12
női 5000 m
13
férfi 10000 m 14.35
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik