Téli olimpia: tovább tart a holland uralom gyorskorcsolyában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.12. 15:12
null
Ireen Wüst ötödik olimpiai bajnoki címét szerezte (Fotó: AFP)
A női 1500 méteres táv döntőjével folytatódott hétfőn a gyorskorcsolyázók programja a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A győzelmet a holland Ireen Wüst szerezte meg a japán Takagi Miho és a holland Marrit Leenstra előtt.

A holland versenyző összességében az ötödik aranyérmét és a tizedik érmét szerezte az olimpiák történetében, s utóbbiban ő lett a legeredményesebb gyorskorcsolyázó és a legeredményesebb holland olimpikon is. Ő az első sportoló a téli ötkarikás játékok történetében, aki négy különböző olimpián nyert egyéni aranyérmet.

A hollandok fölényére jellemző, hogy az eddigi befejezett mindhárom versenyszámot ők nyerték meg, a két női számban (3000 és 1500 méter) a japán Takagi érme volt az első, amely nem az övék lett. Amúgy, ha nincs a japán versenyző, akkor megint hármas holland siker születik.

„Hihetetlen érzés ez az arany. Tizenkét év telt el azóta, hogy először olimpiai dobogó tetején állhattam, ez az ötödik aranyérmem és a tizedik érmem. Három éve azzal az egy céllal hoztam létre a saját csapatomat, hogy megint megnyerjem az olimpián. Bejött, és ez fantasztikus. Huszonkét családtagom volt a lelátón, hogy az utolsó olimpiámon buzdítsanak – ez nagyon sokat segített. Boldog és büszke vagyok. Mindig mögöttem állnak és szeretnek, mindegy, jól teljesítek vagy rosszul, nyerek-e vagy veszítek. Ismerik az utat és ismerik a hullámhegyeket, hullámvölgyeket is” – nyilatkozta a verseny után Wüst.

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
GYORSKORCSOLYA, NŐI 1500 MÉTER
1. Ireen Wüst (Hollandia) 1:54.35 perc
2. Takagi Miho (Japán) +0.20 mp hátrány
3. Marrit Leenstra (Hollandia) +0.91
4. Lotte van Beek (Hollandia) +0.92
5. Brittany Bowe (Egyesült Államok) +1.19
6. Kodaira Nao (Japán) +1.76

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik