Téli olimpia: történelmi arany, remek amerikai „hajrá” hódeszkában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.11. 03:50
null
Középen az első bajnok kettes számmal kezdődő születési dátummal (Fotó: AFP)
Lezajlott a hódeszkások első döntője is a Pjongcsangban zajló téli olimpián. A lejtő stílus aranyérmét az amerikai Redmond Gerard szerezte meg két kanadai, Max Parrot és Mark McMorris előtt.

A fináléban a versenyzők háromszor próbálkozhattak programjuk bemutatásával, amelyből a legjobb pontszám számított a végeredménybe. Az első köt után még az új-zélandi Carlos Garcia Kinght vezetett a norvég Marcus Kleveland előtt, de pontszámaik még a nyolcvanat sem érték el (a maximális pontszám száz), így az már akkor borítékolható volt, hogy ennyi nem lesz elég még a dobogóhoz sem. Mivel ők nem javítottak a későbbiekben, ezért aztán vissza is csúsztak az ötödik és a hatodik helyre.

A második kör után a kanadai Mark McMorris vette át a vezetést, megelőzve a norvég Staale Sandbecht, s mindketten nyolcvan pont felett teljesítettek. A harmadik körben azonban a 17 éves Gerard 87.16-ot kapott, s ezzel az élre ugrott, alaposan feladva a leckét az utána következőknek. Megközelíteni sem sikerült ezt az eredményt a többieknek, egészen az utolsó versenyzőig, a selejtezőt megnyerő Max Parrotig, ő azonban remekük produkált. Pontszáma (86) azonban így is csak az ezüstéremre lett elég, leszorítva a dobogóról az utolsó pillanatban norvég riválisát.

Gerard győzelme abból a szempontból történelminek nevezhető, hogy ő az első téli olimpiai bajnok, akinek kettessel kezdődik a születési évszáma: 2000. június 29-én látta meg a napvilágot.

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
HÓDESZKA, LEJTŐ STÍLUS:
1. Redmond Gerard (Egyesült Államok) 87.16 pont
2. Max Parrot (Kanada) 86.00
3. Mark McMorris (Kanada) 85.20
4. Staale Sandbech (Norvégia) 81.01
5. Carlos Garcia Knight (Új-Zéland) 78.60
6. Marcus Kleveland (Norvégia) 77.76

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik