Téli olimpia: Hirscher megcsinálta, először olimpiai bajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.13. 08:07
null
Marcel Hirscher harca az olimpiai aranyért dicső véget ért (Fotó: AFP)
Marcel Hirscher győzelmével ért véget a férfi alpesi síelők kombinációs száma a pjongcsangi téli olimpián. Az osztrák első ötkarikás aranyát szerezte meg.

 


A kombináció első részét, a lesiklást Thomas Dressen nyerte, aki januárban győzött a legrangosabbnak tartott lesiklóversenyen Kitzbühelben. A német versenyző mögött szorosan a norvég Aksel Lund Svindal jött hétszázados hátránnyal.

Ám a kombinációban általában a műlesiklók a jobbak, így a többieknek nem nagyon kellett Dressentől tartania.

Marcel Hirscher napjaink legjobb alpesi síelője. Az osztrák hatszoros világbajnok és sorozatban hatszor nyerte meg az összetett világkupát, de az olimpiai bajnoki cím még hiányzott a gyűjteményéből. Szocsiban négy évvel ezelőtt ezüstérmes volt műlesiklásban.

Hirscher hozta a „szokásos” szintet műlesiklásban. Átvette a vezetést, noha a menete közepén feltámadó szél jelentősen nehezítette a dolgát. Alexis Pinturault közel járt Hirscherhez, de 23 századdal rosszabb idővel siklott át a célkapu alatt.

A többiek nem tudták megszorítani. Aksel Lund Svindal nem állt rajthoz és Dressen is gyorsan eladta előnyét. Így Hirscher lett az aranyérmes, régen várt elsőséget szerzett meg.

„Most még nem is fogom fel igazán, majd csak az eredményhirdetésen fog ez leesni, de valóra vált az álmom. Egész Ausztria ezt várta tőlem, mindenki azt mondta, szép pályafutás, de hiányzik az olimpiai arany. Hát, most már nem hiányzik. Tökéletes, hihetetlen. Szerintem ez volt életem legjobb lesiklása, a szlalomban meg megtaláltam a jó íveket” – idézte az MTI Hirschert.

Samsal Dalibor sokat javított műlesiklásban, és a 32. lett, Kékesi Márton a 35. helyen végzett.

„Elégedett vagyok, mert a körülményekhez képest jól sikerült a második futam. A pálya jeges volt, emiatt kádak alakultak ki a kapuknál, nem lehetett jobban menni” – értékelt az MTI-nek a negyedik olimpiáján szereplő, de magyar színekben először induló Samsal Dalibor.

„Az életemért küzdöttem. Hatalmasakat mentettem, nem egyszer, hanem legalább háromszor. Csoda, hogy a pályán maradtam és nem estem ki. Persze így értékes másodperceket vesztettem. Ha nem hibázok, akkor az eredeti céloknak megfelelően a harmincadik hely közelében lehettem volna” – mondta az MTI-nek Kékesi Márton.

Hirscher a célban… (Fotó: AFP)
Hirscher a célban… (Fotó: AFP)



TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
ALPESI SÍ, FÉRFI KOMBINÁCIÓ
1. Marcel Hirscher (Ausztria) 2:06.52

2. Alexis Pinturault (Franciaország) +0.23
3. Victor Muffat-Jeandet (Franciaország) +1.02
4. Marco Schwarz (Ausztria) +1.35
5. Ted Ligety (Egyesült Államok) +1.45
6. Thomas Mermillod Blondin (Franciaország) +1.50
…32. Samsal Dalibor (Magyarország) +9.42
…35. Kékesi Márton (Magyarország) +13.50

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik