Téli olimpia: hány gitárt érhet egy pjongcsangi arany?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.22. 14:28
null
Vancouverben bronzot, nyolc évvel később Pjongcsangban aranyat nyert (Fotó: AFP)
Meglepetésre a 35 éves André Myhrer nyerte meg a pjongcsangi téli olimpia műlesikló számát, és 38 év után először nyert Svédországnak téli olimpiai aranyérmet a szakágban.

 

 

Stenmark, a nagy példakép
Ingemar Stenmark 1980-as, Lake Placid-i aranyérme óta ez az első svéd bajnoki cím műlesiklásban. „Ingemar egy intézmény Svédországban, ő a hazai történelem egyik legnagyobb sportolója. Nagy megtiszteltetés a nyomába lépni. Találkoztam már vele néhányszor, ő mindig is a legnagyobb példaképem marad” – mondta Myhrer.

Myhrer sikeréhez az is kellett, hogy a nagy esélyek közül Pjongcsang kétszeres bajnoka, az osztrák Marcel Hirscher az első, míg szocsi bronzérmese, a norvég Henrik Kristoffersen a második futamban kiesett.

A 35 éves svéd 2004 óta szerepel a világkupaversenyeken, összesen 27 alkalommal állt dobogón, és nyolcszor nyert. A legutóbbi öt évben csupán háromszor volt első: 2016 máciusában St. Moritzban, egy évvel később Aspenben szlalomban, idén január elsején pedig Oslóban párhuzamos óriás-műlesiklásban győzött.

2012-ben szakági világkupagyőztes is volt, vb-ken azonban csak csapatban szerzett egy ezüst- (2013) és két bronzérmet (2015, 2017). A 2006-os olimpián műlesiklásban 4., négy évvel később 3. lett, 2014-ben Szocsiban azonban hiába zárta a második helyen az első futamot, a másodikban kiesett.

„Természetesen ideges voltam, de Kristoffersen kiesésével már az ezüstéremnek is örültem. De azt is tudtam, hogy szlalomban bármi megtörténhet. Amikor kiderült, hogy aranyat nyertem, no azt az érzést nehéz volt leírni” – mondta Myhrer.

A svéd elmondta, négy évvel ezelőtt nagyon nehezen élte meg, hogy jó pozícióból kiesett a második futamban. „Amikor olimpiára megy az ember, sok álma van. Tudtam, hogy lesz még esélyem, ezért dolgoztam négy évet keményen” – tette hozzá.

 

A nagy zenész hírében álló sportoló korábban megfogadta, minden aranyérmét egy új gitárral ünnepli meg. „Az a baj, hogy nem tudom, hány gitárt ér egy olimpiai bajnoki cím. Lehet, kettőt kell vennem” – mosolygott.

Edzője, Heinz-Peter Platter tanítványa életkorával viccelődött: „Egy öregember nyerte meg az aranyat. A világ két legjobb műlesiklója kiesett, és Myhrer kihasználta ezt a lehetőséget. Ma ő volt a legjobb. De ezen a szinten mentálisan is csúcson kell lenned, a szerencse csak akkor áll melléd” – jelentette ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik