Téli olimpia: elképesztő hokidöntőben nyert az Orosz csapat!

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.02.25. 07:59
null
Hihetetlenül jó döntő volt (Fotó: AFP)
Az Orosz csapat nyerte meg a férfiak jégkorongtornáját a pjongcsangi téli olimpián, miután a döntőben hosszabbításban 4–3-ra legyőzte Németországot.

 

Németország döntőbe jutása a hokitornán azzal együtt is meglepetés volt, hogy a NHL-esek nem tudtak részt venni a játékokon a liga tiltása miatt. Korábban két bronza volt, így mindenképpen története legeredményesebb olimpiáját könyvelhette el az eredménytől függetlenül.

Elképesztő, ahogy Vjacseszlav Vojinov időzítette az oroszok vezető találatát. Az első harmadból már csak fél másodperc (!) volt hátra, amikor a kapuba bombázott.

Ezzel a góllal szereztek vezetést az oroszok:


 

Ez persze nem törte le a németek harci kedvét. A második játékrész felénél Felix Schütz egyenlített.


 

És jött a hihetetlen harmadik harmad.

53:21-nél Nyikita Guszev ismét vezetéshez juttatta az oroszokat, ám csak tíz másodpercig tartott az előny. Ugyanis 53:31-nél már 2–2 állt az eredményjelzőn, mert Dominik Kahun egyenlített...

Guszev gólja


Kahun gólja


Három és fél perc volt hátra, amikor a németek megszerezték a vezetést! Jonas Müller révén. Nincsenek szavak!


 

2 perc és 11 másodperccel a vége előtt a németek emberelőnybe kerültek, persze, hogy az emberhátrányba került oroszok ütöttek gólt...

Az igazsághoz tartozik, hogy az oroszok lehozták a kapust, muszáj volt kockáztatniuk. Bejött, Guszev volt ismét eredményes.


Maradt a 3–3, mert egy ilyen döntő hosszabbítást érdemel!

A húszperces ráadásból hét perc telt el, amikor Ilja Kovalcsuk eldönthette volna a meccset, ám közvetlen közelről nem tudott a majdnem üres kapuba emelni. A kapuson nem múlt.

A döntő pillanat 69:11-nél érkezett el. Patrick Reimert kiállították, és a négy a három elleni szituációt az oroszok kegyetlenül kihasználták. Pontosabban Kirill Kaprizov ütötte be a mindent eldöntő gólt.


Szenzációs döntő volt!

Ezzel a sikerrel Pavel Dacjuk tagja lett a Tripla Arany-klubnak, ő a 28. olyan játékos, aki olimpiai és világbajnok, valamint Stanley Kupa-győztes. Az orosz sztár 2002-ben és 2008-ban nyert bajnokságot a Detroit Red Wings csapatával, és 2012-ben volt világbajnok.

A németek ezüstérmükkel történetük legjobb ötkarikás eredményét érték el. A győztes hokisok a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt szereplő orosz küldöttség második aranyát nyerték a műkorcsolyázó Alina Zagitova után.

TÉLI OLIMPIA, PJONGCSANG
JÉGKORONG, FÉRFI TORNA
DÖNTŐ

Orosz csapat–Németország 4–3 (1–0, 0–1, 2–2, 1–0) – hosszabbítás után
Gól: Vojnov (20.), Guszev (54., 60.), Kaprizov (70.), ill. Schütz (30.), Kahun (54.), J. Müller (57.)
A torna végeredménye:
1. Orosz csapat
2. Németország
3. Kanada
4. Csehország
5. Svédország
6. Finnország

A FÉRFI HOKITORNA DÍJAZOTTJAI
A legértékesebb játékos (MVP, az újságírók szavazatai alapján): Ilja Kovalcsuk (orosz)
A torna All Star-csapata (az újságírók szavazatai alapján): Vaszilij Kosecskin (orosz) – Maxim Noreau (kanadai), Vjacseszlav Vojnov (orosz) – Ilja Kovalcsuk, Pavel Dacjuk (orosz), Eeli Tolvanen (finn)

EGYÉNI DÍJAK (a viadal rendezőinek szavazatai alapján)
A legjobb kapus: Danny aus den Birken (német)
A legjobb hátvéd: Vjacseszlav Vojnov (orosz)
A legjobb csatár: Nyikita Guszev (orosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik