nemzetisport.hu 2018.02.13 12:52 Frissítve: 2018.02.13 15:32

Téli olimpia: döntős a magyar férfiak váltója rövid pályás gyorskorcsolyában

A magyar váltó döntőbe jutott a férfiak versenyében rövid pályás gyorskorcsolyában a pjongcsangi téli olimpián.

 

Óriási az öröm a magyar csapatnál (Fotó: AFP)

 

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású csapat a japánokkal, a dél-koreaiakkal és az Egyesült Államokkal csatázott az első két helyért az 5000 méteres, 45 körös távon.

Jól kezdett a magyar váltó, az első és második helyen haladt a táv első részében a koreaiakkal. Később az amerikaiak álltak az élre, majd fél távnál a magyar váltó vette át a vezetést.

A japánok nagyot hibáztak, egyik versenyzőjük elesett. Az amerikaiak meg az iramot nem bírták, így a dél-koreai és a magyar váltó viszonylagos nyugalomban haladhatott a célig, és ebben a sorrendben haladtak át a célvonalon. De a nyugalom mögött óriási volt a tempó. Dél-Korea olimpiai csúccsal győzött, de a magyar négyes végig bírta a tempót. A magyar váltó 6:34.866 perccel ért célba, amely új országos csúcs.

A jövő csütörtöki, magyar idő szerint 13 órás kezdésű döntőben a magyarok és a dél-koreaiak mellett a kínaiak és a kanadaiak szerepelnek.

„Nagyon rossz olimpia már nem lehet. Amiért jöttünk, azt elértük. Akármi lesz, már nem tudok elégedetlen lenni. Azt gondoltuk, hamar megindulnak a dél-koreaiak, de hiába mentek előre, nem volt nagy az iram, emiatt gyakran változtak a pozíciók. Nagyon tetszett, hogy az amerikaiakat kétszer is leváltottuk" – értékelt a rangidős, negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor az MTI-nek. Hozzátette, örül, hogy négycsapatos lesz a döntő, így talán nyugodtabb futamra lehet számítani. Kiemelte, nem írná alá előre a negyedik helyet. Elárulta, amikor sikerült tapadni a hazaiakra és megvolt a két bólya előny az amerikaiakkal szemben, akkor érezte, hogy meglesz a finálé, mert mindenki magabiztosan versenyzett, nem volt benne a hiba a korcsolyázásban.

„Mindenki hozta a magáét. Senki nem adta könnyen a pozícióját” – jelentette ki Burján Csaba, aki úgy vélte, két éve talán kicsit elbízták magukat és ebben a szezonban ütközött ez ki, amikor sorra kapták a pofonokat. „De a legjobbkor újra hibátlanul mentünk!”

Liu Shaoang csak annyit emelt ki, nagyon jót tett neki a két elrontott egyéni szám után, hogy a váltóval sikerült javítania. 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.03.10 16:15:21

Téli sportok NAGY-PÁL TAMÁS

Váltónk olimpiai aranya is bizonyítja: egyedülálló a sportág magyarországi fejlődéstörténete.

2018.02.22 09:10:00

Téli sportok nemzetisport.hu

A magyar versenyző összesen két olimpiai pontot szerzett. A kínai Vu Ta-csing világcsúccsal győzött.

2018.02.17 08:04:45

Téli sportok NAGY-PÁL TAMÁS, RITZ BALÁZS

A látássérült Balogh Zsolt elsötétített szemüvegben, egy vezető és egy házilag gyártott hangszóró segítségével száguld.

2018.02.21 06:49:06

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang), RÁCZ PÉTER, KARÁDI ZOLTÁN (Budapest), HARMATH ÁKOS (élő hírfolyam)

Tóth Ivett lenyűgözte a világot a rövid programjával • Norvég arany gyorskorcsolyában.

2018.02.20 14:49:15

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Pjongcsang)

„Gyakran tartottuk vízen az edzéseket, ott pedig már egészen jól is mentek bizonyos elemek.”