Svendsen lehajrázta példaképét, Björndalent

Vágólapra másolva!
2011.03.20. 17:03
null
Emil Hegle Svendsen sikerét hozta az oslói vk (Fotó: Reuters)
Címkék
Befejeződött a sílövő világkupa a norvégiai Oslóban, ahol a férfiak és nők tömegrajtos versenyeit rendezték meg a záró napon. Előbbieknél a norvég Emil Hegle Svendsen, utóbbiaknál a fehérorosz Darja Domracseva győzött, míg az összetett világkupát a norvég Tarjei Bő és a finn Kaisa Mäkäräinen nyerte.

A női verseny az összetett világkupa végső sorrendjéről is hivatott volt dönteni, amely elhódítására az éllovas finn Mäkäräinennek volt a legnagyobb esélye: több mint negyvenpontos előnye tudatában csak akkor veszíthetett volna, ha a norvég Berger vagy a svéd Ekholm nagyon jól, ő pedig nagyon rosszul szerepel.

A finn azonban az első sorozatát nagyon elrontotta, mert kétszer is hibázott, s így a 26. helyre csúszott. Ekholm ugyan csak kettővel volt előtte, Berger viszont hibátlan lövészettel a harmadik helyen állt.

A második sorozatban azonban ő is hármat rontott, s mivel a finn ekkor hibátlanul lőtt, meg is előzte őt. Ezzel gyakorlatilag az összetett világkupa sorsa el is dőlt, a verseny azonban nem, itt ugyanis két orosz, Bogalij és Zajceva állt az élen.

Bogalij hibátlan maradt a harmadik sorozatban is, Zajceva azonban egyszer hibázott, s így a fehérorosz Domracseva és a német Henkel jött fel a második helyre. A következő lövészetnél Bogalij egyszer, a riválisok pedig kétszer hibáztak, de Domracseva sokkal gyorsabb volt sífutásban az orosznál, így az utolsó két és fél kilométeren csak nyolc másodperc volt a hátránya.

Ezt gyorsan le is dolgozta, és a végén magabiztos győzelmet aratott, s ezzel a sikerrel – mivel az eddigi éllovas Magdalena Neuner csak hatodik lett – a szakági világkupát is megnyerte. Mögötte a két orosz versenyző végzett még a dobogón, a negyedik pedig a német Henkel lett, aki így a negyedik helyről a másodikra lépett előre az összesítésben, egy ponttal megelőzve a svéd Ekholmot. Berger a 16. helyével még a dobogóról is leszorult.

A férfiak versenyénél hasonló volt a helyzet, mint a nőknél: a norvég Tarjei Bö 31 ponttal vezetett honfitársa, Emil Hegle Svendsen előtt. A két norvég azonban végig fej-fej mellett haladt: az első lövészetnél hibátlanok, a másodiknál és a harmadiknál egyszer-egyszer rontottak, így nem alakult ki nagy különbség közöttük.

Az élen viszont a tizenöt lövés után hibátlan orosz Usztjugov állt, tíz másodperccel megelőzve a norvég Björndalent, a német Peiffert és Grafot. Az éllovasok közül Björndalenen kívül mindenki rontott, így nagy fölénnyel állt az élre, megelőzve Usztjugovot és az utolsó sorozatban hibátlan Svendsent.

Bö ekkor kettőt is rontott, de csak a 12. helyre csúszott vissza, ráadásul a végén négy helyet is előrejött, s ez – ha szűken is – elég volt az összetett győzelemhez. Björndalen viszont elfáradt, s így beérték őt az üldözők és le is hajrázták. Végül Svendsen győzött Usztjugov és a nagy példaképe, Björndalen előtt.

SÍLÖVŐ-VK, OSLO (NORVÉGIA)
NŐI 12.5 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY
1. Darja Domracseva (fehérorosz) 36:13.0 (3)
2. Anna Bogalij (orosz) +16.0 (1)
3. Olga Zajceva (orosz) +25.0 (1)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Kaisa Mäkäräinen (finn) 1005
2. Andrea Henkel (német) 972
3. Helena Ekholm (svéd) 971
A SZAKÁGI VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Darja Domracseva (fehérorosz) 236
2. Magdalena Neuner (német) 228
3. Tora Berger (norvég) 206
FÉRFI 15 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY
1. Emil Hegle Svendsen (norvég) 39:07.6 (2)
2. Jevgenyij Usztjugov (orosz) +0.4 (1)
3. Ole Einar Björndalen (norvég) +10.0 (1)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Tarjei Bö (norvég) 1110
2. Emil Hegle Svendsen (norvég) 1105
3. Martin Fourcade (francia) 990
A SZAKÁGI VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Emil Hegle Svendsen (norvég) 244
2. Martin Fourcade (francia) 230
3. Tarjei Bö (norvég) 211

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik