nemzetisport.hu 2016.11.06 10:43 Frissítve: 2016.11.06 13:20

Snowboard: Gyarmati Panka súlyos sérülése – 3 órás műtét, 7 csavar és egy lemez

Gyarmati Panka újra súlyos sérülést szenvedett: a 23 éves snowboardosnak egy esés során szilánkosan eltört a sípcsontja, amelyet háromórás műtét során csak hét csavarral és egy lemezzel tudtak rögzíteni. A sérülés miatt valószínűleg a teljes téli szezont ki kell hagynia.

 

Gyarmati Panka jó ideig nem versenyezhet (Fotó: Red Bull, archív)

 

Gyarmati Panka remek nyári alapozás után, tökéletes fizikai állapotban utazott Ausztriába, hogy amerikai edzőjével megkezdjék a havas felkészülést a januárban kezdődő versenyszezonra. Napok óta a Stubai-gleccseren edzett, ahol az évnek ebben az időszakában a nemzetközi snowboard elit nagy része gyakorol. Az első edzésekről remek hangulatban számolt be, minden a legjobb úton haladt.

Pénteken az egyik ugrásnál az eléggé jeges pályán balszerencsésen érkezett, és eltört a sípcsontja. Azonnal egy innsbrucki kórházba szállították, ahol háromórás műtét során, hét csavarral és egy lemezzel rögzítették a sérült csontot.

A rehabilitáció idejét egyelőre nem lehet pontosan megmondani, de az előzetes becslések szerint Gyarmati várhatóan 6 hónapos kihagyásra számíthat.

„A rehabilitáció egyre nehezebb, egyelőre még felülni sem tudok. Próbálok erős maradni, de ez hosszú és kemény küzdelemnek ígérkezik” – írta Facebook-oldalán.

 
„Mindennap le kell győznöm a félelmet" – ilyen egyetlen profi snowboardosunk élete 

Gyarmati januárban történelmi sikert ért el azzal, hogy első magyarként világkupát nyert havas sportágban, összesítésben a hatodik helyen zárta a szakági vk-t.

A snowboard látványos, de nem veszélytelen sportág, és Gyarmatinak is kijutott a jóból az évek során. A legfájdalmasabb sérülése egy kartörés volt, míg a leghosszabb kihagyással a keresztszalag-szakadás járt, ennek a hatását máig érzi.

A magyar versenyző a sport mellett a tanulást sem hanyagolja el, és figyelembe véve az újabb kihagyást, az elkövetkezőkben erre több ideje fog jutni.

„Elkezdtem egy egyetemet kereskedelem és marketing szakon. Próbálok bejárni, amíg lehet, minél előbb letudni a vizsgákat. A tanrendem szerencsére egyéni, mert sportolói programban veszek részt. Egyébként szuper megint tanulni, szeretem fejleszteni magam. Ezen kívül a bioszra is ráfeküdtem, mert májusban szeretnék emelt szintű érettségit tenni belőle, hogy egyszer gyógytornásznak is tanulhassak” – mondta Gyarmati október elején a Red Bullnak.

 

2019.07.03 08:41:53

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Leginkább a fiúk technikája tetszik, az, ahogyan siklanak a jégen. Azt hiszem, sok mindent elleshetek tőlük.”

2019.05.18 09:46:00

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Ha olyan sikert érünk el Pekingben, mint szeretnénk, nem biztos, hogy szögre kerül a korcsolya.

2019.04.22 20:21:42

Téli sportok nemzetisport.hu

Az orosz síparadicsomban több mint 1700-an csúsztak egyszerre lenge öltözetben.

2019.03.20 21:56:44

Téli sportok KOHÁN GERGELY

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok svéd játékos a sakkhoz hasonlítja sportágát.

2019.03.18 18:12:59

Téli sportok VINCZE SZABOLCS

Három téli olimpiára jutott ki a legjobb magyar sílövő, aki sportpályafutása harminc éve alatt végig dolgozott, hogy szponzorálja önmagát.