Snowboard: Gyarmati Panka súlyos sérülése – 3 órás műtét, 7 csavar és egy lemez

Vágólapra másolva!
2016.11.06. 10:43
null
Gyarmati Panka jó ideig nem versenyezhet (Fotó: Red Bull, archív)
Gyarmati Panka újra súlyos sérülést szenvedett: a 23 éves snowboardosnak egy esés során szilánkosan eltört a sípcsontja, amelyet háromórás műtét során csak hét csavarral és egy lemezzel tudtak rögzíteni. A sérülés miatt valószínűleg a teljes téli szezont ki kell hagynia.

Gyarmati Panka remek nyári alapozás után, tökéletes fizikai állapotban utazott Ausztriába, hogy amerikai edzőjével megkezdjék a havas felkészülést a januárban kezdődő versenyszezonra. Napok óta a Stubai-gleccseren edzett, ahol az évnek ebben az időszakában a nemzetközi snowboard elit nagy része gyakorol. Az első edzésekről remek hangulatban számolt be, minden a legjobb úton haladt.

Pénteken az egyik ugrásnál az eléggé jeges pályán balszerencsésen érkezett, és eltört a sípcsontja. Azonnal egy innsbrucki kórházba szállították, ahol háromórás műtét során, hét csavarral és egy lemezzel rögzítették a sérült csontot.

A rehabilitáció idejét egyelőre nem lehet pontosan megmondani, de az előzetes becslések szerint Gyarmati várhatóan 6 hónapos kihagyásra számíthat.

„A rehabilitáció egyre nehezebb, egyelőre még felülni sem tudok. Próbálok erős maradni, de ez hosszú és kemény küzdelemnek ígérkezik” – írta Facebook-oldalán.

Gyarmati januárban történelmi sikert ért el azzal, hogy első magyarként világkupát nyert havas sportágban, összesítésben a hatodik helyen zárta a szakági vk-t.

A snowboard látványos, de nem veszélytelen sportág, és Gyarmatinak is kijutott a jóból az évek során. A legfájdalmasabb sérülése egy kartörés volt, míg a leghosszabb kihagyással a keresztszalag-szakadás járt, ennek a hatását máig érzi.

A magyar versenyző a sport mellett a tanulást sem hanyagolja el, és figyelembe véve az újabb kihagyást, az elkövetkezőkben erre több ideje fog jutni.

„Elkezdtem egy egyetemet kereskedelem és marketing szakon. Próbálok bejárni, amíg lehet, minél előbb letudni a vizsgákat. A tanrendem szerencsére egyéni, mert sportolói programban veszek részt. Egyébként szuper megint tanulni, szeretem fejleszteni magam. Ezen kívül a bioszra is ráfeküdtem, mert májusban szeretnék emelt szintű érettségit tenni belőle, hogy egyszer gyógytornásznak is tanulhassak” – mondta Gyarmati október elején a Red Bullnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik