K. E. 2020.06.10 14:35 Frissítve: 2020.06.11 10:40

Rp. gyorskorcsolya: Liu Shaolin Sándorék kerékpárral buktak a 26-os busz miatt

A Margitszigeten tartott kerékpáros edzést szerda délelőtt a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott, ám a tréning másként végződött, mint szokott…

Liu Shaolin Sándor (jobbra) és Jászapáti Petra is megsérült az edzésbalesetben (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott szerdai délelőtti edzésprogramja kerékpározást írt elő, ám mert az időjárás nem volt igazán jó, az edzők felajánlották a versenyzőknek, hogy aki úgy akarja, a penzumot a Gyakorló Jégcsarnokban is letudhatja a spinningkerékpárokon.

Mivel épp nem esett az eső, és az előrejelzés sem jelzett csapadékot a következő órákra, négyen mégis inkább a Margitszigetet és a szabadtéri kerékpározást választották. Az edzés vége felé mégiscsak elkezdett szemerkélni az eső, a versenyzők eldöntötték, jöhet az utolsó etap!

Oláh Bence haladt elöl, őt Liu Shaolin Sándor, Jászapáti Petra és Krueger Cole követte – minden úgy történt, ahogy máskor, aztán mégsem…

Megszokott jelzésekkel figyelmeztetik egymást a sportolók ilyenkor, vagyis ha jön egy kátyú az úton, ha megállnak, azt mindig jelzik a társaknak. Ezúttal viszont kiabálni is kellett, mert jött szembe a busz...

„Láttuk, hogy jön szembe a busz, abbahagytuk a tekerést, lassítottunk, azok után pláne, hogy a busz megelőzött egy sövényvágó traktort – mesélte Liu Shaolin Sándor. – Kiabáltam Bencének, hogy figyeljen, és persze hátrafelé, a többieknek is, mert láttam, hogy a busz egyáltalán nem hagy nekünk helyet az úttesten. Satuféket nyomtam, a következő pillanatban pedig Petra ordítását hallottam. Mindannyian elestünk, Bence és én kifelé borultunk, de egymásra, Petra neki is ment a busznak, majd ránk esett, Cole pedig hármónkra…”

Miután a négy sportoló konstatálta, hogy – kisebb-nagyobb fájdalmakkal ugyan, de – mindenki lábra tud állni, jött a kerékpármustra, e tekintetben sajnos nagyon elszomorító a kép, hiszen mind a négy bringában hatalmas kár keletkezett.

Oláh Bence tavaly diplomázott az orvosi egyetemen, már csak ezért is ragadta magához az irányítást, így nem sokkal később már mentő is volt a helyszínen, és persze rendőrök is – a versenyzőkért egyébként Bánhidi Ákos, a short track csapat edzője és menedzsere ment el a Margitszigetre.

Valamivel később Jászapáti Petra és Liu Shaolin Sándor már a Sportkórház felé vette az irányt: előbbinek a bal tenyere, utóbbinak pedig a bal kézfeje festett csúnyán. Szerencsére a röntgen egyikőjüknél sem mutatott törést.

„Mindannyian nagyon megijedtünk, látva a fotókat, és visszagondolva a történtekre, azt hiszem, járhattunk volna sokkal rosszabbul…” – mondta el Liu Shaolin.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI megkeresésére közölte: szerdán reggel, 8 óra 30 perc körül a Margitszigeten „egy menetrend szerint közlekedő autóbusz kikerülési manőver közben összeütközött a szemből érkező kerékpárosokkal.” Hozzátették: a rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.

Rendőrségi helyszínelés a történtek után (Fotó: Instagram/shaolinliu)
2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”