K. E. 2020.02.05 17:55 Frissítve: 2020.02.05 18:33

Rp. gyorskorcsolya: egyéves eltiltást kapott Burján a Kínát sértő posztja miatt

Súlyos következményekkel járt Burján Csaba december eleji Instagram-posztja: a Kínát sértő megnyilvánulása miatt az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó egyéves eltiltást kapott.

Burján Csaba egyéves eltiltást kapott (Fotó: Hunskate/Gémesi Balázs)

 

Megszületett Burján Csaba ügyében a döntés – mint ismert, az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó december 3-án a repülőtéri várakozás pillanatait és a hatalmas tömeget örökítette meg, majd mindezt egy Kínát sértő mondattal posztolta Instagram-oldalára.

Az ügyben Bánhidi Ákos csapatvezető kérelmére a Magyar Országos Korcsolyázószövetség fegyelmi eljárást indított, a szövetség Etikai és Fegyelmi Bizottsága pedig meghozta döntését az eljárás lefolytatása után. Ennek kapcsán a Magyar Országos Korcsolyázószövetség közleményt adott ki, amelyet változtatás nélkül közlünk.

A Magyar Országos Korcsolyázószövetség közleménye

„A magyar rövid pályás gyorskorcsolya válogatott tagja, Burján Csaba olimpiai bajnok Kínát sértő magatartása miatt megindított eljárásban a Magyar Országos Korcsolyázószövetség Etikai és Fegyelmi Bizottsága meghozta határozatát.

A Bizottság megállapította, hogy Burján Csaba a 2019. december 3-án a közösségi médiában közzétett bejegyzésével a MOKSZ Fegyelmi Szabályzatának vonatkozó pontja értelmében fegyelmi, míg a MOKSZ Etikai és Gyermekvédelmi Szabályzatának vonatkozó pontja értelmében etikai vétséget követett el.

A fegyelmi és etikai vétség elkövetése miatt Burján Csabát a Bizottság fegyelmi büntetésként a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottban, a válogatott edzéseken és edzőtáborban való részvételtől, valamint a MOKSZ versenynaptárában szereplő versenyektől egy év időtartamra eltiltotta.

Burján Csaba válogatott kerettagságát a MOKSZ gyorsasági ágazati sportigazgatója, ifj. Telegdi Attila 2019. december 5. napján függesztette fel a fegyelmi eljárás lezárásáig – a felfüggesztés időszaka beleszámít a fegyelmi büntetés időtartamába. Mindezekre való tekintettel a Bizottság megállapította, hogy Burján Csaba fegyelmi büntetése 2020. december 5. napján jár le.

Burján Csaba a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban fellebbezést nyújthat be” – áll a közleményben.

Az ügyben megkerestük Telegdi Attilát, a MOKSZ gyorsasági ágazatának sportigazgatóját, aki a közleményen túl a következőket mondta: „Burján Csaba felnőtt ember, tudnia kell, hogy súlya van a cselekedeteinek, és vállalnia kell tettének következményeit. Hibázott, ám ettől ő még a mi versenyzőnk, a mi olimpiai bajnokunk. Ha letelik az eltiltása, újra ott lesz a csapatban, és újra együtt megyünk tovább.”

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”