Munkatársunktól 2019.12.03 20:25 Frissítve: 2019.12.03 20:29

Rp. gyorskori: sértő poszt olimpiai bajnokunktól, a kínai vezetőedző lemondott

A világkupa-sorozat helyszínére, Sanghajba érkezve a reptéri várakozáson felbőszülve az országra nézve sértő posztot osztott meg közösségi oldalán Burján Csaba, az olimpiai bajnok magyar rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagja. Ezt látván benyújtotta lemondását Csang Csing Lina, a csapat kínai vezetőedzője, amit a magyar szövetség (MOKSZ) elnöksége nem fogadott el. Burjánt viszont hazarendelték Sanghajból.

Burján Csaba hazautazott Kínából (Fotó: Koncz György, archív)

 

Hétfőn a magyar short track csapat Nagojából a világkupa-sorozat következő állomására, Sanghajba utazott. A repülőtéri várakozás pillanatait és a hatalmas tömeget örökítette meg Burján Csaba, majd mindezt egy Kínát sértő mondattal posztolta Instagram-oldalára. E posztot észlelve benyújtotta lemondását Csang Csing Lina, a csapat kínai vezetőedzője.

„Nem tudom tolerálni, hogy egy magyar gyorskorcsolyázó, aki ráadásul olimpiai bajnok, rasszista megjegyzést tegyen Kínára. Felajánlottam a lemondásomat” – nyilatkozta a kínai CGTN televíziós társaságnak Csang Csing Lina, aki megdöbbentőnek és felháborítónak tartja Burján Csaba megnyilvánulását.

Burján Csaba bocsánatkérő posztja

A közösségi oldalon már nem fellelhető az eredeti poszt, ott azóta már Burján Csaba bocsánatkérése áll.

Az ügyben a MOKSZ az alábbi közleményt adta ki, melyet változtatás nélkül közlünk.

„A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott tagja, Burján Csaba olimpiai bajnok Kínát sértő magatartása miatt Csang Csing Lina, a csapat vezetőedzője benyújtotta a lemondását.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége a válogatott versenyző sportolóhoz méltatlan megnyilvánulásáért elnézést kért. A vezetőedző lemondását nem fogadta el, vele tárgyalásokat kezdeményez. Burján Csaba az esetet követően bocsánatot kért Csang Csing Linától.

Bánhidi Ákos csapatvezető döntése értelmében Burján Csaba nem lép jégre a péntektől vasárnapig tartó sanghaji világkupaversenyen, hazautazik.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöksége úgy határozott, hogy a csapatvezető kérelmére Burján Csaba ellen fegyelmi eljárást indít. Annak végeredményéről, ahogyan ezúttal is, tájékoztatjuk a közvéleményt. A fegyelmi döntés meghozataláig a MOKSZ nem kíván további nyilatkozatot tenni.”

2020.09.21 09:35:42

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Jászapáti Petra short trackes létére három aranyat nyert a pályakerékpáros ob-n – és levonta a tanulságokat is.

2020.06.08 09:01:13

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Nem teherként éli meg, saját magát motiválja azzal az olimpiai bajnok, hogy kimondja: újrázni akar 2022-ben, Pekingben.

2020.03.06 23:39:05

Téli sportok BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Mikaela Shiffrin azt is jelezte, van ereje, kitartása s talán hite is visszafordulni és megkeresni a kivezető ösvényt, hogy elérjen a napsütötte sávig.

2020.02.10 15:23:43

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött Oslóban, majd a londoni vb-n sem maradtak érem nélkül.

2020.02.07 20:40:59

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

„Gyerekkoromban engem is büntettek meg a szüleim, de ez nem azt jelentette, hogy nem szeretnek.”