Pjongcsang 2018: Swaney Elizabeth kvótát kapott, de lehet, hogy mégsem indul?

Vágólapra másolva!
2018.01.24. 19:39
null
Liz Swaney (Fotó: Instagram/lizswaney)
A Nemzetközi Síszövetség (FIS) döntése értelmében Swaney Elizabeth is kvótát kapott, vagyis magyar színekben indulhatna a pjongcsangi téli olimpián síakrobatikában (azaz szabad stílusú síben). Ugyanakkor a Nemzeti Sport úgy értesült, hogy gondok akadtak a doppingellenőrzésre vonatkozó szabályok betartásával, így nem biztos, hogy szerepelhet az ötkarikás játékokon.

 

A félig magyar származású szabad stílusú síelő félcső versenyszámban indulhatna, miután a nemzetközi szövetség a visszaadott kvóták újraelosztása révén biztosít részvételi jogot Swaneynek. Ugyanakkor gond akadt a doppingellenőrzésre vonatkozó szabályok betartásával, így nem biztos, hogy elindulhat Pjongcsangban.

Swaney Elizabeth édesanyja magyar, s bár ő az Egyesült Államokban él és ott folytatta a felkészülését, már évek óta képviseli a magyar színeket a nemzetközi versenyeken.

Szőcs sífutóként indul
A Magyar Síszövetség szerdai tájékoztatása szerint eldőlt, hogy sílövészetben Magyarország nem jutott kvótához. Ez azt jelenti, hogy a csíkszeredai születésű Szőcs Emőke, aki Szocsiban sílövőként versenyzett, sífutásban áll rajthoz. Amennyiben biatlonban indulási jogot kapott volna, akkor sífutásban Papp Ildikó képviselte volna a magyar színeket.

Swaney a Fullsport SE versenyzője, a kvalifikációs időszakban 13 alkalommal végzett a világkupa-sorozatban a legjobb 30 között, legjobb eredményét, egy 13. helyet 2017. december 22-én Kínában, a Secret Gardenben megrendezett futamon érte el.

Korábban még soha nem sikerült szabad stílusú síben magyar versenyzőnek kvalifikálnia magát az olimpiai játékokra.

Érdekesség, hogy Swaney 2015 tavaszáig venezuelai színekben szerepelt.

SWANEY ELIZABETH
Született: 1984.07.30, Berkley (Egyesült Államok)
Sportág: szabad stílusú sí (félcső)
Klub: Fullsport SE
Olimpiai részvétel: újonc
Legjobb eredménye: vb-21. (2017, félcső)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik