Os, és utána következett a csodák csodája

Vágólapra másolva!
2010.12.12. 12:44
null
Még Os büntetőköre is belefért a norvégoknak (Fotó: Reuters, archív)
Címkék
Az ausztriai Hochfilzenben a férfiak 4x7.5 kilométeres váltóversenyével folytatódott a sílövő-világkupa. A győzelmet az Os, Björndalen, Svendsen, Bö összeállítású norvég csapat szerezte meg nagy fölénnyel, pedig a váltó büntetőkörrel kezdett. A második a házigazda osztrák, a harmadik pedig a francia csapat lett a szakadó hóesésben zajló, és emiatt rengeteg lövőhibával tarkított versenyen.
A verseny előtt előzetesen mindenki a norvégokat tartotta favoritnak, ami nem is csoda, hiszen három versenyzőjük áll az élen az összetett világkupában, és az idény eddigi összes versenyét ők nyerték. Csakhogy ott volt a negyedik emberük, Alexander Os, aki mindjárt az első sorozat után büntetőkört volt kénytelen futni, így azonnal egyperces hátrányba került, és a 24. helyre esett vissza.


A második lövészetnél az oroszok jutottak ugyanerre a sorsra Cserezov révén, így a franciák, a németek és az ukránok léptek meg az első váltásig, akikhez csatlakoztak az osztrákok is. A második emberek fekvő lövészete után az ukránok tettek szert 10 másodperces előnyre az osztrákok, a franciák és a szlovénok előtt, míg az ötödik helyen – ennek a hátránynak a duplájával – már Björndalen hozta a norvég csapatot.

A negyedik lövészethez már együtt érkezett az öt éllovas, innen a franciák jöttek el először, a norvégok, a szlovénok és az osztrákok előtt, az ukránoknak viszont két büntetőkört kellett futniuk. Féltávnál – ahol már a norvégok váltottak először – a négyes mögött több mint egyperces hátránnyal következtek a többiek.

A harmadik etapon a norvég Svendsen és a szlovén Maric meg tudott lépni a többiektől. Az összetett világkupa éllovasa nagyon gyorsan végzett, míg a szlovénnak egy büntetőkörre is be kellett mennie, így a házigazda osztrákok jöttek fel a második helyre, a franciáknak viszont már majdnem 40 másodperc volt a hátrányuk.

Svendsen ugyan az állóban kénytelen volt felhasználni egy póttöltényt, de aztán begyújtotta a rakétákat, és félperces előnnyel váltotta Bőt, a harmadik szlovénok már kétperces hátrányban voltak hozzájuk képest.

A hochfilzeni két egyéni versenyt megnyerő Bö ugyan két póttöltényt is elhasznált, de mindezt futásban kompenzálni tudta, így a norvégok végül az első lövészetet követő egyperces hátrány után majdnem egyperces előnnyel nyerték meg a versenyt az osztrákok előtt. A harmadik helyért a franciák, a németek és a svédek hajráztak nagyot, és végül előbbiek jöttek be három és félperces hátránnyal.

 SÍLÖVŐ-VK, HOCHFILZEN (AUSZTRIA)
FÉRFI 4x7.5 KM-ES VÁLTÓ  
1. Norvégia 1:29:38.2 (1+7)
2. Ausztria +53.1 (0+4)
3. Franciaország +3:28.8 (2+9)

A hölgyek 10 kilométeres üldözéses versenyének a pénteki sprintverseny győztese, a szlovák Kuzmina vághatott neki először, de első lövészeténél egyet rontott, így többen is beérték. Ekkor a német Neuner állt az élre, de ő meg a második sorozatban rontott hármat is, így ekkor a finn Mäkäräinen és a fehérorosz Domracseva vezetett.

Domracseva jobban futott, viszont a lövészetben egyszer hibázott, így az összetett világkupát vezető finn versenyzőnek 17 másodperces előnye volt a harmadik lövészet után. Csakhogy Mäkäräinen az utolsó sorozatban kettőt is rontott, csakúgy mint Domracseva, így a nevető harmadik, a svéd Ekholm került az élre, több mint félperces előnnyel.

Miután több lövészet már nem volt, már csak futnia kellett, s a táv hátralévő részén nem tudták utolérni. A második Mäkäräinen lett, aki továbbra is vezet összetettben éppen Ekholm előtt, míg a harmadik Domracseva lett.

NŐI 10 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY  
1. Helena Ekholm (svéd) 35:17.8 (1)
2. Kaisa Mäkäräinen (finn) +32.0 (2)
3. Darja Domracseva (fehérorosz) +46.3 (3)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Kaisa Mäkäräinen (finn) 252
2. Helena Ekholm (svéd) 236
3. Anna-Carin Zidek (svéd) 204


Böngésszék télisport-adatbankunkat!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik