Nem számít, hogy speciális olimpia – nekik az eredmény a legfontosabb

HUBER TAMÁS (GRAZ)HUBER TAMÁS (GRAZ)
Vágólapra másolva!
2017.03.21. 20:04
null
Támadásban a fehér mezes magyar csapat (Fotó: Speciális Olimpia/Werni Gábor)
A magyar padlóhoki-csapat győzelemmel zárta a divízionálások után kialakított csoportkört Grazban, a téli speciális olimpián. Az első csoportmérkőzésen Costa Ricát győztük le, kedden pedig előbb Jamaica, majd Kanada ellen nyertünk.

 

A város tele van plakátokkal, amelyek azt kommunikálják, hogy minden egyes sportoló, aki itt van, már győztes. A köztudatban pedig rögzült, hogy itt már nem is az eredmény a fontos, hanem önmagában már az elegendő, hogy létezik egy ilyen esemény. Azonban ez tévedés. Ők igenis nyerni jöttek és azért vannak itt, hogy olimpiai bajnokok legyenek. Ismét.

„Bennük van a győzni akarás, a játék szeretete. Megszakadnak az edzésen, és ha kell, két órán keresztül gyakorolnak egy tréning alkalmával. Igazi küzdők, egészen a tinédzserektől a csapat legidősebb tagjaiig” – fogalmazott Gulyás Lajos, az ajkai csapat edzője, aki szintén itt van Grazban a csapattal.

A magyar válogatottat többnyire rutinos játékosok alkotják, a gárda nagy része nem az első olimpiáján van itt. A csapatban tízen vannak, akik Dél-Koreában is nyertek, és ketten 2009-ben, az Egyesült Államokban is a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

Senki ne úgy képzeljen el egy mérkőzést (amely kilencszer három perc), hogy a hokisok felmennek a pályára, hogy játszanak egy jót. A találkozókat taktikai elemzések előzik meg, és van, hogy a meccs közben is változtat valamin az edző.

Ők nem szeretnék, ha sajnálnák őket, vagy másképp tekintenének az eredményeikre. Ez sport, és ők ugyanúgy alárendelnek mindent a győzelemnek.

„Van köztük, aki olvasni és írni sem tud, ám nem lényeg, mert szeretni és tisztelni mindannyian tudnak. Büszkék arra, hogy padlóhokisok, akik bírják a fájdalmat, a gyűrődést és imádják ezt a játékot” – mesélte Gulyás Lajos, aki elkeseredetten azt is hozzátette, hogy egyre kevesebben vállalják az ilyesfajta edzősködést a speciális igényű emberekkel.

„A gyógypedagógiai hivatáshoz nagy türelem kell. Van, hogy ötvenszer is elmondunk valamit, de persze akkor sem biztos, hogy megfogadják a tanácsainkat” – mondta Pintér István szakágvezető.

A magyar csapat már az éremmel is elégedett lenne az ausztriai játékokon, de a legfőbb célkitűzésük, hogy ismét a dobogó legfelső fokára álljanak fel.

Padlóhokiban is több aranyérmet osztanak az olimpián, a válogatottak erőssége szerint divíziókra osztják a csapatokat. A magyarok ezúttal is a legerősebb csoportba kerültek. Válogatottunk sorozatban a negyedik olimpiáját nyerheti meg Ausztriában ebben a sportágban.

A speciális olimpiai mozgalom története 1968-ig nyúlik vissza, ebben az évben alapította meg az anyaszervezetet az Egyesült Államok 35. elnöke, John Fitzgerald Kennedy húga, Eunice Kennedy Shriver.

A sportesemény az értelmi fogyatékossággal élők és a halmozottan sérült emberek világjátéka.

Magyar akció (Fotó: Speciális Olimpia/Werni Gábor)
Magyar akció (Fotó: Speciális Olimpia/Werni Gábor)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik