Morgenstern nem bízta a véletlenre

Vágólapra másolva!
2011.01.03. 16:07
null
Mindkét sorozatban Morgenstern volt a legjobb (Fotó: Action Images)
Címkék
Az ausztriai Innsbruckban folytatódott a síugrók Négysáncversenye. A győzelmet az összetettben is vezető osztrák Thomas Morgenstern szerezte meg, aki mindkét sorozatban a legjobb eredményt érte el. A második a lengyel Adam Malysz, a harmadik a norvég Tom Hilde lett.
A Négysáncverseny és a világkupa összesítésében vezető osztrák Thomas Morgenstern most nem akart semmit a véletlenre bízni. Az előző, Garmisch-Partenkirchen-i versenyen ugyanis nem ugrott jól az első sorozatban, ahol csak a 14. lett. Ráadásul a németországi versenyhelyszínen hirtelen feltámadt a szél, s ezért nem rendezték meg a második sorozatot, így javítani sem tudott.

Most ugyan nem indult a selejtezőn, így az ottani második norvég Romörennel kellett párbajoznia a KO-rendszerű első sorozatban, ám ott 129.5 méterrel mindenkinél nagyobbat ugrott. Azonban igencsak szoros volt mögötte a mezőny: a lengyel Malysz két, a norvég Hilde három, a nagy rivális Ammann pedig három és fél ponttal volt csak lemaradva, de még a kilencedik finn Hautamäki is tíz ponton belül volt vele szemben.

Amikor a második sorozatban a Négysáncverseny összesítésében harmadik helyen álló finn következett, akkor a német Michael Uhrmann állt az élen, aki a 18. helyről jött fel 126 és fél méteres ugrásával. A finn az ugrása után pontszámban megelőzte Uhrmannt, és az első helyre került, az más kérdés, hogy a 123 és fél méterrel mennyire volt elégedett.

Azonban az összetett világkupa második helyén álló Koflernél is jobb lett (119.5), és a világcsúcstartó Romören is nagyon gyengén teljesített (115). A hazai pályán versenyző Fettner is csak 120 méterig jutott a feltámadó hátszélben, és az első sorozatban 129 méterig jutó orosz Karelin is betlizett (115).

Már csak négyen voltak hátra, amikor Ammann 122 méteres ugrásával átvette a vezetést Hautamäkitól. A norvég Hilde ugyancsak 122 métert ugrott, s három ponttal bizonyult jobbnak a svájcinál. Malysz azonban nála is jobb volt egy méterrel.

Tehát vagy a lengyel – aki a Négysánc összesítésében, ha csak négytizeddel is, de megelőzte Hautamäkit – vagy Morgenstern. S ha az osztrák nem nyer, akkor mennyi lesz a különbség közte és Ammann között? Ezek a kérdések bujkáltak a szurkolókban, miközben Morgenstern nekiindult.

És aztán csak nem akart leesni. Már az ugrása ívén is látszódott, hogy ezen a napon nem talál legyőzőre. De nem ám, a második sorozatban is ő érte el a legjobb eredményt, s fölényesen, csaknem tíz ponttal nyerte a versenyt. Ráadásul mivel Ammann csak a negyedik lett, összesítésben már több mint 27 pont a különbség kettejük között a csütörtöki, bischofshofeni záróverseny előtt.

 SÍUGRÓ NÉGYSÁNCVERSENY, INNSBRUCK (AUSZTRIA)
HS 130  
1. Thomas Morgenstern (osztrák) 266.5 pont (129.5 méter; 126.5 méter)
2. Adam Malysz (lengyel) 257.5 (128.0; 123.0)
3. Tom Hilde (norvég) 255.2 (127.5; 122.0)
A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Thomas Morgenstern (osztrák) 823 pont
2. Andreas Kofler (osztrák) 554
3. Simon Ammann (svájci) 511
A NÉGYSÁNCVERSENY ÁLLÁSA:  
1. Thomas Morgenstern (osztrák) 681.7 pont
2. Simon Ammann (svájci) 654.4
3. Adam Malysz (lengyel) 638.8

Böngésszék télisport-adatbankunkat!





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik