Miklós Edit pontot szerzett a világkupában

Vágólapra másolva!
2012.01.27. 14:56
null
Lindsey Vonn nyerte az idénybeli első szuperkombinációs futamot (Fotó: Reuters)
Címkék
A svájci St. Moritzban folytatódott a női alpesi sízők világkupa-sorozata, melynek keretében ezúttal – az idény során először – szuperkombinációs futamot rendeztek. A győztes az amerikai Lindsey Vonn lett a szlovén Tina Maze és az osztrák Nicole Hosp előtt. A versenyen indult a magyar Miklós Edit is, aki a 30. helyen végzett, s ezzel a magyar alpesi sísport történetében első női versenyzőként világkupapontot szerzett.

 

 

A szuperóriás-műlesikló futamot az összetett világkupában is vezető Vonn nyerte 61 századdal megelőzve Görglt és 91-el a vk-címvédő német Maria Höfl-Riescht. Honfitársai közül Leanne Smithnek már kereken egy másodperces, Julia Mancusónak pedig 1.31-es hátránya volt, míg az idei világkupában őt üldöző Maze a hatodik helyen állt 1.41-gyel lemaradva.

Amikor a szlovén lány a szlalomban sorra került, akkor az osztrák Nicole Hosp vezetett az addigi legjobb műlesiklóidőt elérve, megelőzve honfitársát, Kathrin Zettelt. Mazénak csak 14 század volt az előnye vele szemben, de ezt nemhogy csökkentette, hanem három századdal még növelte is.

Mancuso viszont alaposan visszacsúszott, ami nem csoda, hiszen neki elsősorban a gyors számok az erősségei. Hasonlóan járt a másik amerikai, Smith is, aki végül több mint négy másodperces hátránnyal a tízbe sem fért be.

Höfl-Riesch ellenben műlesiklásban olimpiai bajnok, így számára a fél másodperces előny több mint elég kellett volna legyen, azonban rögtön a pálya elején egy nagy hibát vétett, ami négy másodpercébe került, azaz ő is kiszorult a tízből.

Görglnek viszont egy darabig sikerült, ami a többieknek nem: nyolctizedes előnye ugyan rohamosan csökkent, de így is tartott magát. Azonban kevéssel a cél előtt kaput tévesztett, s bár a legjobb idővel ért be, végül kizárták.

Vonn-nak így viszont majd' másfél másodperces előnye volt Mazéval szemben, s bár egy biztonsági futammal ebből eladott egy másodpercet, így is magabiztosan győzött, tovább növelve ezzel az előnyét az összetett világkupában.

Az ötvenhárom induló között ott volt a magyar Miklós Edit is, aki a 34. helyen zárta a szuper-G-t 3.55-ös hátránnyal, és a visszalépéseknek köszönhetően a második futamnak harmincegyedikként vágott neki. Mivel a szlalom alaposan megrostálta a mezőnyt, a magyar lány számára elérhető közelségbe került a harmincba kerülés, azaz a pontszerzés is.

Edit Vonnhoz képest végül 9.15 másodperces hátránnyal a 21. helyen ért célba, mindössze öt századra az osztrák Mariella Voglreitertől, de őt még tizenegyen követték, azaz közülük kettőnek mindenképpen mögötte kellett végeznie a pontszerzéshez. A cseh Klara Krizová és az argentin Maria Simari Birkner szerencsére megtette ezt a szívességet, így éppen csak harmincadik helyen, de Miklós Edit egy pontot szerzett a vk-ban.

A verseny után elértük Kovács Barna szövetségi kapitányt, aki elmondta: nagyon boldogok, hogy első magyar női versenyzőként Miklós Editnek sikerült világkupapontot szereznie: „Ez óriási eredmény a szövetség számára, hiszen ilyenre korábban még nem volt példa. Ráadásul nemcsak erkölcsileg, hanem anyagi értelemben is, hiszen ettől kezdve a nemzetközi szövetség fedezi Edit és további két edző részvételi költségeit, ami egy ilyen kis ország esetében nagyon nagy dolog."

A kapitány azt is elmondta, hogy azért is nagy teljesítmény ez az erdélyi származású versenyző részéről, mert az idény elején betegséggel küzdött. „A többiek már jó néhány versenyen túl voltak, mire Edit egyáltalán be tudott kapcsolódni a sorozatba. Eddig is elért már szép eredményeket, de ez a mostani pontszerzés minden álmunkat felülmúlta."

Miklós Edit egyébként korábban szerzett már világkupapontokat: két éve ugyanitt, St. Moritzban lett 28. kombinációban, illetve 26. szuper-G-ben – ám akkor még román színekben versenyzett.

ALPESISÍ-VK, ST. MORITZ (SVÁJC)
NŐI SZUPERKOMBINÁCIÓ
1. Lindsey Vonn (amerikai) 2:28.35
2. Tina Maze (szlovén) +0.41
3. Nicole Hosp (osztrák) +0.58
...
30. Miklós Edit (magyar) +9.15
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1070
2. Tina Maze (szlovén) 768
3. Marlies Schild (osztrák) 548

Böngésszék télisport-adatbankunkat!





Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik