HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2019.02.21 17:15 Frissítve: 2019.02.22 12:18

Korcsolyázás: 16 évesnél fiatalabb magyar bukott meg doppingellenőrzésen

A Magyar Korcsolyázó Szövetség (MKOSZ) közleménye szerint egy 16 évesnél fiatalabb magyar sportoló szervezetében a Magyar Antidopping Csoport versenyen kívüli vizsgálata során az A-próba tiltott szer jelenlétét mutatta ki. Az érintett versenyző vétkességét tagadta és a B-próba elvégzését kérte. A MKOSZ fiatalkorú veszélyeztetése és teljesítményfokozó szerrel való visszaélés miatt rendőrségi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Doppingszer – ezt nem használta fel senki (Fotó: AFP – illusztráció)

 


Az esetről az MKOSZ egy héttel ezelőtti közleményét az index.hu szúrta ki. A szövetség újabb, mai közleménye pedig kiemeli, hogy „a 16 év alatti versenyző szervezetében Stanozololt mutattak ki, amely az exogén anabolikus szteroidok csoportjába tartozik, izomnövelés céljából szokták súlyemelők, testépítők használni, de rendkívül ártalmas egy ilyen fiatal szervezet számára.”

A Stanozolol főleg az 1980-as években volt kiemelkedően népszerű a tiltott szerekhez nyúló sportolók körében, főleg a testépítők, súlyemelők, atléták, illetve olyan sportolók akiknél különösen fontos az izomerő növelése.

Többek között a kanadai sprinter, Ben Johnson is ezzel a szerrel bukott meg a szöuli olimpiai játékok 100 méteres síkfutásának döntője után, de Fazekas Róbert diszkoszvető szervezetében is ezt a szert találták a 2012-es londoni olimpia előtt két nappal.

Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője az utánpótlássport.hu-nak elmondta Magyarországon ilyen fiatal sportoló doppingügyben még nem volt érintett, ez az első eset.

„A magyar korcsolyasport 110 éves történetében eddig egyetlen dopping eset sem volt, elítéljük a tisztességtelen versenyzést és mindent megteszünk a sport tisztasága érdekében” – zárul a MKOSZ közleménye.

2019.03.15 23:15:28

Téli sportok BÁNKI JÓZSEF

ALAPVONAL. A Fradi nyitott klub, fajra, felekezetre való tekintet nélkül mindenkit saját gyermekének tart, a hatalmas népszerűség, a szenvedély és az elementáris erejű összetartozás pedig gyakran kisebbrendűségi érzést kelt az ellenfelekben, riválisokban.

2019.03.09 13:38:23

Téli sportok KOVÁCS ERIKA (Szófia)/NSO

A döntőben rossz rajt miatt parancsolták le a pályáról olimpiai bajnokunkat a szófiai vb-n.

2019.02.21 23:28:21

Téli sportok N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Nykänen, a nyughatatlan zseni a kilencvenes évektől elhatalmasodott állapot következményének lett az áldozata alighanem. Annak a viszonyrendszernek, amelyben a siker parancsa az egyetlen mérce, s amelyre nem készítette fel senki. Őt, aki utánozhatatlan volt a sáncon, ám semmi máshoz nem értett igazán.

2019.02.21 23:31:53

Téli sportok SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Láthattuk a szemüveges kislányt végül nagy bajnokként megdicsőülni.

2019.02.21 10:04:10

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Bánhidi Ákos: A díjat nem azért kaptam, amit Pjongcsangban elértünk.