Ivica Kostelic lett Kitzbühel királya

Vágólapra másolva!
2012.01.22. 15:31
null
Ivica Kostelic élre állt összetettben (Fotó: Reuters)
Címkék
A legklasszikusabb alpesi helyszínen, Kitzbühelben rendeztek versenyt a hétvégén, ahol a szombati lesiklás után vasárnap műlesiklásban és kombinációban hirdettek győztest a férfiaknál. A nők a szlovéniai Krjanska Gorában, a sífutók az észtországi Otepében, a sílövők pedig az olaszországi Antholzban versenyeztek.

 

 

A műlesiklás első futamát az osztrák Mario Matt nyerte, igaz, mindössze egy századdal megelőzve a horvát Ivica Kostelicet és 21-gyel az összetett világkupában élen álló honfitársát, Marcel Hirschert. Igaz, neki percekig izgulnia kellett, mert felmerült, hogy kizárják, végül versenyben maradhatott. Rajtuk kívül azonban csak az olasz Cristian Deville tudott még egy másodpercen belülre kerülni Matthoz képest.

A másodikban sokáig az ugyancsak hazai pályán versenyző Wolfgang Hörlé volt a legjobb idő, s ezzel lépkedett is szépen előre az első futamban elért 22.-ről. A nyolc versenyzővel később induló olasz olimpiai bajnok, Giuliano Razzoli hat századdal át tudta venni tőle a vezetést, majd ezt követően ők ketten megelőztek még jónéhány versenyzőt.

A svéd Andre Myhrer, aztán a francia Steve Missillier vette át tőlük a vezetést, utóbbi ráadásul majd egy másodpercet vert a többiekre, így nem csoda, hogy a svéd Jens Byggmark is csak a második helyre tudott bejönni. Deville azonban még Missilliert is felül tudta múlni, s a 63 százados előnyéből a végén majd egy másodperc lett.

Hirscher nagyon agresszíven vágott neki a pályának, s növelte is előnyét, de két komoly hibát vétett, s bár így is célba ért a második idővel, az egyik kaput a lába közé kapta, s emiatt kizárták. Kostelic az elején többször is nagyot repült, ezért a pálya második felében inkább arra törekedett, hogy célba érjen, s bár Deville-től kikapott, így is a második helyen állt, amikor már csak Matt volt hátra, a kombinációban pedig toronymagasan vezetett.

Matt az elejétől kezdve óvatos volt, s ezért gyorsan eladta előnyét és végül 72 századdal kikapott az olasztól, de Kostelicet még így is megelőzte. Így aztán olasz siker született, mi több, Deville pályafutásában ez volt az első vk-győzelem.

A versenynek azonban ezzel még nem volt vége, hiszen a kombinációban érdekelt versenyzők még csak ezután következtek. Azzal, hogy Kostelic célba ért, gyakorlatilag az első hely sorsa eldőlt, a második helyet a svájci Beat Feuz szerezte meg, de már négy és fél másodperces hátránnyal, míg a harmadik honfitársa, Sylvan Zurbriggen lett.

Kostelic lett tehát Kitzbühel királya, s a mostani győzelemnek és harmadik helynek köszönhetően át is vette a vezetést az összetett világkupában, mi több, előnye 130 pont a most nullázó Hirscher előtt.

ALPESISÍ-VK, KITZBÜHEL (AUSZTRIA)
FÉRFI MŰLESIKLÁS
1. Cristian Deville (olasz) 1:39.19
2. Mario Matt (osztrák) +0.72
3. Ivica Kostelic (horvát) +0.78
FÉRFI KOMBINÁCIÓ
1. Ivica Kostelic (horvát) 2:55.27
2. Beat Feuz (svájci) +4.55
3. Sylvan Zurbriggen (svájci) +4.80
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Ivica Kostelic (horvát) 855 pont
2. Marcel Hirscher (osztrák) 725
3. Beat Feuz (svájci) 665

A nőknél a szlovéniai Krjanska Gorában rendeztek műlesikló futamot, s az ebben a szakágban az idényben veretlen osztrák Marlies Schild már az első futamban kiesett. Azonban így is osztrák siker született, miután mindkét futamot Michaela Kirchgasser nyerte. A második a finn Tania Poutiainen, a harmadik a szlovák Veronika Zuzulová lett. A hazaiak kedvence, Tina Maze éppen csak leszorult a dobogóról, míg az összetett világkupában vezető amerikai Lindsey Vonnak be kellett érnie a hetedik hellyel.

ALPESISÍ-VK, KRJANSKA GORA (SZLOVÉNIA)
NŐI MŰLESIKLÁS
1. Michaela Kirchgasser (osztrák) 1:47.25
2. Tanja Poutiainen (finn) +0.65
3. Veronika Zuzulová (szlovák) +1.34
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 970 pont
2. Tina Maze (szlovén) 688
3. Marlies Schild (osztrák) 548

A sífutóknál az észtországi Otepében a szombati sprintverseny két győztese, azaz a férfiaknál a svájci Dario Cologna, a nőknél a lengyel Justyna Kowalczyk ismételt 15, illetve 10 kilométeren. Cologna a cseh Lukás Bauert és a kanadai Devon Kershawt, Kowalczyk két norvégot, Marit Björgent és Therese Johaugot előzte meg.

SÍFUTÓ-VK, OTEPE (ÉSZTORSZÁG)
FÉRFI 15 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Dario Cologna (svájci) 40:12.4
2. Lukás Bauer (cseh) +24.0
3. Devon Kershaw (kanadai) +25.2
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Dario Cologna (svájci) 1474 pont
2. Petter Northug (norvég) 1181
3. Marcus Hellner (svéd) 843
NŐI 10 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 29:44.8
2. Marit Björgen (norvég) +21.9
3. Therese Johaug (norvég) +40.5
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Marit Björgen (norvég) 1486 pont
2. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1424
3. Therese Johaug (norvég) 1055

A sílövőknél az olaszországi Antholzban a női 12.5 km-es tömegrajtos versenyt rendezték meg, amelyet a fehérorosz Darja Domracseva nyert meg a szlovák Anastasia Kuzmina és az összetett világkupában vezető német Magdalena Neuner előtt. A férfiak váltóversenyében a franciák győztek a németeket és az osztrákokat megelőzve.

SÍLÖVŐ-VK, ANTHOLZ (OLASZORSZÁG)
NŐI 12.5 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY
1. Darja Domracseva (fehérorosz) 35:03.6 (2)
2. Anastasia Kuzmina (szlovák) +25.2 (1)
3. Magdalena Neuner (német) +32.1 (2)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Magdalena Neuner (német) 696 pont
2. Darja Domracseva (fehérorosz) 639
3. Kaisa Mäkmäräinen (finn) 557

FÉRFI 4x7.5 KM-ES VÁLTÓ
1. Franciaország 1:12:14.7 (0+7)
2. Németország +12.0 (1+9)
3. Ausztria +41.7 (0+9)


Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik