Hirscher újra nyílttá tette a vk sorsát

Vágólapra másolva!
2012.03.15. 12:19
null
Marcel Hirscher nyílttá tette az összetett világkupát (Fotó: Reuters)
Címkék
Az ausztriai Schladmingban a férfiak és a nők szuper-G futamával folytatódott az alpesi sízők világkupa-döntője. Előbbieknél a győzelmet az olasz Christof Innerhofer, utóbbiaknál pedig a német Viktoria Rebensburg szerezte meg. A szakági kristálygömb a férfiaknál norvég Aksel Lund Svindalé lett, míg a hölgyeknél Lindsey Vonn szerezte meg, aki ezúttal csak hatodik lett, így még mindig várnia kell a csúcsdöntésekkel. A férfiaknál viszont újra nyílt az összetett világkupa sorsa.

 

A férfiaknál három osztrák indult elsőként, s köztük a középső, Marcel Hirscher volt a leggyorsabb, ami azért meglepetés, mert az összetett világkupára pályázó osztrák ebben a számban elvétve szokott elindulni. Az ötödikként rajtoló francia Alexis Pinturault azonban – ha csak négy századdal – de a második helyre szorította.

A franciától aztán a szám világbajnoka, az olasz Christof Innerhofer vette át a vezetést, de ő is csak két századdal volt gyorsabb. A mezőny ezt követően igencsak visszafogott teljesítményt nyújtott, ami a pálya minőségének romlásával is magyarázható volt.

A szakági vk-ban vezető, a szerdai lesiklást megnyerő norvég Aksel Lund Svindal csak a 11. helyen ért célba, de szerencséjére riválisai közül a most búcsúzó svájci Didier Cuche is csak a nyolcadik lett. A legfontosabb futam Beat Feuzé volt, aki Hirscher futama előtt ma akár az összetett világkupát is megnyerhette volna és ráadásul a szakágiért is versenyben volt. Sokáig nem is jött rosszul, ám a pálya közepén kiesett.

Ez viszont egyrészt azt jelentette, hogy a szuper-G kristálygömbje a most pontot sem szerző Svindalé lett, az összetettben viszont a végül harmadik helyen maradó Hirscher egy olyan számban hozott hatvan pontot Feuzon, ami elvileg a svájci felségterülete. Szombaton és vasárnap viszont az osztrák napjai következnek, akinek már csak hetvenöt pont a hátránya.

ALPESISÍ-VK-DÖNTŐ, SCHLADMING (AUSZTRIA)
FÉRFI SZUPER-G
1. Christof Innerhofer (olasz) 1:21.24
2. Alexis Pinturault (francia) +0.02
3. Marcel Hirscher (osztrák) +0.06
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Beat Feuz (svájci) 1330
2. Marcel Hirscher (osztrák) 1255
3. Aksel Lund Svindal (norvég) 1131
A SZAKÁGI VK-VÉGEREDMÉNYE:
1. Aksel Lund Svindal (norvég) 413
2. Didier Cuche (svájci) 400
3. Beat Feuz (svájci) 368

A hölgyeknél a francia Tessa Worley volt az első induló, de tőle a rögtön utána következő honfitársnője, Rolland vette át a vezetést. Azt ekkor kevesen gondolták volna, hogy utána már csak az ötödikként rajtoló, óriás-műlesiklásban olimpiai bajnok Rebensburg lesz még az, aki az élre tud állni. Pedig így történt.

A német 21 századdal volt gyorsabb az előző napi lesiklásban második franciánál és végül a versenyt is megnyerte. Igaz, kettőjük közé be tudott még férkőzni Mancuso is, aki három századdal került Rolland elé.

Rögtön utána következett Lindsey Vonn, aki ha nyeri a futamot, új rekordot állít fel az egy idényen belül megszerzett pontok tekintetében. Az amerikai 1908 ponttal állt a szerdai lesikló-győzelem után, míg a csúcs 2000 pont, amelyet az osztrák Hermann Maier állított fel 2000-ben. Vonn szokásához híven remekül kezdett, s a pálya közepén már több mint egy másodperces előnye is volt, ám nem sokkal a cél előtt nagyot hibázott, s az 1.22-es előnyből a célban már 57 százados hátrány lett, ezzel pedig csak az ötödik helyre volt jó.

Ráadásul utána következett az osztrák Anna Fenninger, aki a futam előtt papíron még esélyes volt a szakági kristálygömb megnyerésére is. Igaz, ehhez az kellett volna, hogy ő nyerjen, Vonn pedig pont nélkül maradjon. Az amerikai célba érkezésével azonban eldőlt, hogy az övé lesz ez a szakági elsőség is. Ettől függetlenül az osztrák kitett magáért és végül bejött a negyedik helyre, még eggyel hátrébb szorítva Vonnt, aki így most 1948 pontnál tart. Persze a szombati szlalom és a vasárnapi óriás-műlesikló futamban még bőven meglehet az a hiányzó 53 pont.

ALPESISÍ-VK-DÖNTŐ, SCHLADMING (AUSZTRIA)
NŐI SZUPER-G
1. Viktoria Rebensburg (német) 1:24.54
2. Julia Mancuso (amerikai) +0.18
3. Marion Rolland (francia) +0.21
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1948
2. Tina Maze (szlovén) 1382
3. Maria Höfl-Riesch (német) 1195
...
115. Miklós Edit (magyar) 1
A SZAKÁGI VILÁGKUPA VÉGEREDMÉNYE:
1. Lindsey Vonn (amerikai) 453
2. Anna Fenninger (osztrák) 369
3. Julia Mancuso (amerikai) 381
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik