Hibát hibára halmoztak az ászok

Vágólapra másolva!
2010.12.16. 12:25
null
Mesotitsch győzött Pokljukában (Fotó: Action Images)
Címkék
A szlovéniai Pokljukában a férfiak 20 és a nők 15 kilométeres versenyével folytatódott a sílövő-világkupa. Előbbieknél a győzelmet az osztrák Daniel Mesotitsch szerezte meg a svájci Benjamin Weger és az ukrán Szergej Szednyev előtt. Utóbbiaknál a norvég Tora Berger nyert nagy hajrával, mindössze 1.8 másodperccel a finn Mäkäräinen, illetve a francia Marie Laure Brunet előtt.
Folytatódik-e a norvég hegemónia? Ez volt a kérdés Pokljukában, hiszen az északiak az idény eddigi összes férfi versenyét megnyerték. Az erős szél azonban alaposan megtréfálta őket, mert elég gyengén lőttek: az első sorozatban Bö és Svendsen is hármat rontott, a másodikban pedig Björndalen négyet, így ők gyorsan elszálltak.


Az első sorozatot követően így a francia Boeuf állt az élen, aki Hochfilzenben egy dobogós helyet csípett el, majd gyorsan átment Davosba, ahol a sífutók sprintversenyében lett huszadik. A francia gyorsan futott, de a második sorozatban ő is rontott egyet, így ezután az osztrák Sumann állhatott az élre.

A harmadikban Sumann is rontott, de sokáig így is az élen maradt, csak az utolsó előttiként rajtoló ukrán Berezsnoj tudta megelőzni. Sumann aztán a negyedik sorozatában két büntetőpercet is kapott, így aztán ő is elszállt.

A negyedik sorozatot követően sokáig a mindössze a harmadik sorozatban egyet hibázó svájci Weger állt az élen, de – még az első lövészet során – ugyancsak egyet rontó osztrák Mesotitsch aztán átvette a vezetést, és a célba már csaknem egyperces előnnyel ért a svájci előtt.

De még izgulhatott Berezsnoj miatt, aki végül az utolsó sorozatban rontott egyszer, s így a harmadik helyre csúszott vissza. Ráadásul lassan futott, így a célig még honfitársa, a kétszer rontó Szerhij Szednev is megelőzte.

A világkupa éllovasai közül Bö végül négy hibával a 12., Svendsen ugyancsak néggyel a 16. helyen végzett, míg Björndalen héttel még vk-pontot sem szerzett, s végül csak az 55. lett, de így is maradtak összetettben az első három helyen.

A 103 induló között volt egy magyar versenyző is: 66-os rajtszámmal indult Gombos Károly, aki az első sorozatban egyszer, a másodikban kétszer, a harmadikban háromszor rontott, a negyedikben viszont hibátlan maradt, s így végül a 96. helyen végzett.

SÍLÖVŐ-VK, POKLJUKA (SZLOVÉNIA)
FÉRFI 20 KM  
  1. Daniel Mesotitsch (osztrák) 52:05.6 (1)
  2. Benjamin Weger (svájci)    +58.4 (1)
  3. Szerhij Szednev (ukrán) +1:21.2 (2)

96. Gombos Károly (magyar)

 

+12:05.5 (6)

AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Emil Hegle Svendsen (norvég) 282
2. Tarjei Boe (norvég) 275
3. Ole Einar Björndalen (norvég) 235

A nők 15 kilométeres versenyén folytatódott a legjobbak hibahalmozása: Ekholm, Neuner, Domracseva és Kuzmina is négy rontással zárt. A kakukktojás a finn Mäkäräinen volt, aki egészen az utolsó sorozatig hibátlan maradt, ráadásul remekül is futott, így sokáig az élen állt.

Az utolsó sorozatában azonban egyszer hibázott, s ezt kihasználva a szám olimpiai bajnoka, a norvég Tora Berger, aki az utolsó lövészetet követően hat másodperccel megelőzte. Persze a tendencia azt mutatta, hogy a finn az utolsó három kilométeren ledolgozza a hátrányt.

Így is történt: 1200 méterrel a cél előtt a hat másodperces hátrány már négy másodperces előnyre fordult. A norvég azonban félelmetes hajrázó, s újabb fél kilométer után már csak két másodperc volt a különbség. Az edzői által is hajszolt versenyző a hátralévő távon ledolgozta a hátrányt, s végül 1.8 másodperccel megelőzte a finnt.

A harmadik végül a hibátlan francia Marie Laure Brunet lett. Az összetett világkupában Mäkäräinen tovább növelte előnyét két svéd riválisa, az ezúttal csak 24. Ekholm és a 7. Zidek előtt.

A program szombaton a férfi és női sprintversennyel folytatódik Pokljukában.

NŐI 15 KM-ES VERSENY  
1. Tora Berger (norvég) 42:47.0 (0)
2. Kaisa Mäkäräinen (finn)      +1.8 (1)
3. Marie Laure Brunet (francia)    +35.3 (0)
AZ ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA:  
1. Kaisa Mäkäräinen (finn) 306
2. Helena Ekholm (svéd) 253
3. Anna-Carin Zidek (svéd) 240

Böngésszék télisport-adatbankunkat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik