Heiden verhetetlen, Regőczyék ezüsttel búcsúznak

Vágólapra másolva!
2010.02.05. 14:36
null
Eric Heiden mind az öt aranyérmet begyűjtötte (fotó: Imago)
Címkék
Február 12. és 28. között rendezik meg Vancouverben a XXI. téli olimpiai játékokat. Sorozatunkban kedvcsinálóként a korábbi húsz olimpia legérdekesebb pillanatairól, győzteseiről, magyar versenyzőiről készítünk összeállítást. A tizenharmadik részben az 1980-as játékokat vesszük górcső alá.

 

Lake Placid St. Moritz és Innsbruck után a harmadik város, amely kétszer rendezhetett téli olimpiát. Az amerikaiaknak nem volt vetélytársuk, mivel Vancouver visszalépett.

Alpesi sí: Stenmark és Wenzel duplája

AZ ARANYÉRMESEK ÉS A MAGYAR SZEREPLŐK

Alpesi sí

Férfiak, lesiklás, aranyérmes: Leonhard Stock (osztrák)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Ingemar Stenmark (svéd)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Ingemar Stenmark (svéd)

 

Nők, lesiklás, aranyérmes: Annemarie Moser-Pröll (osztrák)

 

Óriás-műlesiklás, aranyérmes: Hanni Wenzel (liechtensteini)

 

Műlesiklás, aranyérmes: Hanni Wenzel (liechtensteini)

 

Sílövészet

10 km, aranyérmes: Frank Ullrich (NDK-beli)

 

20 km, aranyérmes: Anatolij Aljabjev (szovjet)

 

4x7.5 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Vlagyimir Aljikin, Alekszandr Tyihonov, Vlagyimir Barnasov, Anatolij Aljabjev)

 

Bob

Kettes, aranyérmes: Svájc (Erich Schärer, Josef Benz)

 

Négyes, aranyérmes: NDK (Meinhard Nehmer, Bogdan Musiol, Bernhard Germeshausen, Hans-Jürgen Gerhardt)

 

Műkorcsolya

Férfiak egyéni, aranyérmes: Robin Cousins (brit)

 

Nők, egyéni, aranyérmes: Anett Pötzsch (NDK-beli)

 

Páros, aranyérmes: Szovjetunió (Irina Rodnyina, Alekszandr Zajcev)

 

Jégtánc, aranyérmes: Szovjetunió (Natalja Linyicsuk, Gennagyij Karponoszov)

2. Magyarország (Regőczy Krisztina, Sallay András)

 

Jégkorong, aranyérmes: Egyesült Államok (Jim Craig, Jack O'Callahan, Bill Baker, Ken Morrow, Mike Ramsey, Bob Suter, Dave Christian, Dave Silk, Steve Janaszak, Mark Johnson, Rob McClanahan, John Harrington, Mark Pavelich, Buzz Schneider, Steve Christoff, Neal Broten, Mike Eruzione, Eric Strobel, Mark Wells, Phil Verchota)

 

Szánkó

Férfi egyéni, aranyérmes: Bernhard Glass (NDK-beli)

 

Férfi páros, aranyérmes: NDK (Hans Rinn, Norbert Hahn)

 

Női egyéni, aranyérmes: Vera Zozulja (szovjet)

 

Sífutás

Férfiak, 15 km, aranyérmes: Thomas Wassberg (svéd)

 

30 km, aranyérmes: Nyikolaj Zimjatov (szovjet)

 

50 km, aranyérmes: Nyikolaj Zimjatov (szovjet)

 

4x10 km-es váltó, aranyérmes: Szovjetunió (Vaszilij Rocsev, Nyikolaj Bazsukov, Jevgenyij Beljajev, Nyikolaj Zimjatov)

 

Nők, 5 km, aranyérmes: Raisza Szmetanyina (szovjet)

 

10 km, aranyérmes: Barbara Petzold (NDK-beli)

 

4x5 km-es váltó, aranyérmes: NDK (Marlies Rostock, Carola Anding, Veronika Hesse, Barbara Petzold)

 

Északi összetett, aranyérmes: Ulrich Wehling (NDK-beli)

 

Síugrás

Középsánc, aranyérmes: Anton Innauer (osztrák)

 

Nagysánc, aranyérmes: Jouko Törmänen (finn)

 

Gyorskorcsolya

Férfiak, 500 méter, aranyérmes: Eric Heiden (amerikai)

 

1000 méter, aranyérmes: Eric Heiden (amerikai)

 

1500 méter, aranyérmes: Eric Heiden (amerikai)

 

5000 méter, aranyérmes: Eric Heiden (amerikai)

 

10 000 méter, aranyérmes: Eric Heiden (amerikai)

 

Nők, 500 méter, aranyérmes: Karin Enke (NDK-beli)

 

1000 méter, aranyérmes: Natalja Petruszova (szovjet)

 

1500 méter, aranyérmes: Annie Borckink (holland)

 

3000 méter, aranyérmes: Björg Eva Jensen (norvég)

Az alpesisí-versenyek hat aranyérme négy versenyző között oszlott meg, a férfiaknál a svéd Ingemar Stenmark, a hölgyeknél a liechtensteini Hanni Wenzel duplázott.

A férfiaknál hatalmas meglepetésre az osztrák Leonhard Stock nyerte a lesiklást. A zillertali versenyző sérülése miatt eredetileg csak tartalékként került volna be a keretbe, ám egy lesiklóversenyen elért ötödik hellyel meggyőzte a vezetőket, és meg is nyerte a futamot. Érdekesség, hogy a címvédő Franz Klammer kiszorult a válogatottból.

Az óriás-műlesiklásban és műlesiklásban első helyen végző Ingemar Stenmark első helye viszont egyáltalán nem volt meglepetés. A svéd versenyző egyik számban sem vezetett az első futam után, mégis mindkétszer ő állhat a dobogó tetejére. Műlesiklásban a második helyre futott be a bokatörése után visszatérő amerikai Phil Mahre.

A hölgyeknél Annemarie Moser-Pröll visszavágott Marie-Theres Nadignak Szapporóért, pedig ezúttal a svájci számított esélyesnek, hiszen a vk-n ő hat futamot nyert, míg az osztrák csupán egyet. Nadig csak a bronzérmet szerezte meg.

Az óriás-műlesiklásban és a műlesiklásban a liechtensteini Hanni Wenzel győzött, hazája első aranyérmeit megszerezve.

Sílövészet: egy érem kivételével minden a keleti blokké

Először szerepelt az olimpia műsorán a 10 kilométeres futam, és a keletnémet Frank Ullrich a papírformának megfelelően nyert is, ráadásul úgy győzte le a szovjet Vlagyimir Aljikint, hogy két büntetőkört kellett futnia.

20 kilométeren is Ullrich volt az esélyes, ám itt a lövőhibái végzetesnek számítottak. Bár sikerült két lövészet után az élre állnia, összesen három tévedése miatt végül 11 másodperccel lemaradt Anatolij Aljabjev mögött, aki hibátlanul fejezte be a versenyt.

A váltóban a szovjet és keletnémet egység nagy párharcát várták, és ez be is igazolódott. Vlagyimir Aljikin az első helyen váltott, és a veterán Alekszandr Tyihonov majdnem másfél percesre növelte az előnyt Klaus Siebert két lövőhibája után.

Ullrich hiába hozta vissza az NDK reményeit, a 47 másodperces előny elég volt Aljabjevnek, hogy sorozatban negyedszer is váltóelsőséghez juttassa a szovjeteket. Tyihonov, aki valamennyi aranynak részese volt, az olimpia után bejelentette visszavonulását.

Bob: amikor a Wartburg jobb, mint az Opel

„Szétültették" a világhírű német bobpárost, Meinhard Nehmer és Bernhard Germeshausen ezúttal külön indult kettesben. Végül egyikőjük sem tudta megnyerni az aranyat, a világbajnoki címvédő svájci páros magabiztos versenyzéssel diadalmaskodott.

Négyesben az NDK-sok „egyesítették" erőiket, a párosban második és harmadik helyen végző egységek alkották a csapatot. Az NSZK, amely az Opeltől rendelt egy vadonatúj modellt, csak a hetedik lett. Érdekesség, hogy az NDK-sok bobját pedig a Wartburg gyár készítette.

Műkorcsolya: 1948 után újra magyar ezüstérem

1948 után újra ezüstérmet ünnepelhetett a magyar műkorcsolyasport: akkor a Kékessy Andrea, Király Ede páros ért el szép eredményt, most pedig Regőczy Krisztina és Sallay András léphetett fel a dobogó második fokára.

A jégtánc első helye hatalmas izgalmak között dőlt el: négy pontozó a szovjet Linyicsuk, Karponoszov párost, négy pedig a magyar kettőst tette az első helyre, a brit pedig tartózkodott. Az újraszavazásnál 14–13-ra nyertek a szovjetek, elsősorban azért, mert a szovjet bíró a harmadik helyre rangsorolta Regőczyéket… A magyar kettős néhány hét múlva visszavágott a dortmundi világbajnokságon, és vb-aranyéremmel a birtokában visszavonult.

A férfiaknál a brit Cousins szerezte meg az első helyet, a hölgyeknél pedig némi meglepetésre a keletnémet Anett Pötzsch. A hős azonban a 17 éves Denise Biellmann volt, aki négy tripla ugrást és egy nagyszerű piruettet mutatott be. A svájci lány azonban így is csak a negyedik helyen végzett. A párosoknál a szülés után visszatérő Irina Rodnyina férjével, Alekszandr Zajcevvel nyert, igaz, a Tai Babilonia, Randy Gardner duó utóbbi sérülése miatt visszalépett.

Jégkorong: egyetemi csapat veri meg a szovjeteket

Hatalmas meglepetésre letaszították trónjáról a szovjet csapatot, amely az előző években minden amatőr tornát megnyert – pedig az európaiak az olimpia előtt egy héttel felkészülési találkozón 10–3-ra megverték az amerikaiakat…

A szovjetek a csoportjukban hibátlanok voltak, az amerikaiak ellenben döntetlent játszottak a svédekkel. A legjobb négy között a nézők  hihetetlen drámának lehetnek a szemtanúi: a szovjetek háromszor is vezettek, az USA mindannyiszor egyenlített, majd a végén Mike Eruzione megszerezte a győztes gólt.

Szánkó: „veszélyben” az NDK-hegemónia

Az 1976-os triplázás után Lake Placid-ben már „csak" két aranyéremmel gazdagodtak az NDK versenyzői, igaz, a versenyek rossz körülmények között zajlottak, sokan annak is örülhettek, ha bukás nélkül teljesítették a távot.

A férfi egyesben Dettlef Günthert vagy Hans Rinnt várták az első helyre, ám végül az 1979-es Eb bronzérmese, Bernhard Glass örülhetett. A párosoknál Rinn Norbert Hahnnal megvédte címét, míg a nőknél 1976-ig elképzelhetetlen volt, hogy a dobogóra nem német nyelvű (tehát kelet- és nyugatnémet, osztrák, vagy dél-tiroli olasz) versenyző álljon fel, most viszont két érem is a szovjeteké lett.

Sífutás: egy század dönt 15 km-en

Regőczy Krisztina és Sallay András
Regőczy Krisztina és Sallay András

A férfiaknál szovjet fölény mutatkozott, hiszen 30 és 50 kilométeren is a kelet-európai állam nyert, a legnagyobb izgalmakat a 15 kilométer hozta, ahol csupán egy századmásodperc döntött.

A „dráma" főszereplői a svéd Thomas Wassberg és a finn Juha Mieto voltak. Előbbi rajtolt utolsónak, és már az első öt kilométeren a legjobb időt érte el. 500 méterrel a vége előtt egy másodpercnyi előnye volt, de a 30 éves Mieto hosszabbakat lépett 197 centis magasságának is köszönhetően – Wassberg hatalmas küzdelemben verte meg a finnt.

30 km-en a címvédő Szergej Szaveljev nem került be a szovjet csapatba, őt az 50 km-re tartalékolták. Nélküle is erős együttest indítottak a kelet-európaiak, köztük az 1978-as vb-n ezüstérmet szerző Nyikolaj Zimjatovval.

Zimjatov már 10 km-nél is 13 másodperccel vezetett Wassberg előtt. Ez az előny tovább nőtt, végül honfitársát, Vaszilij Rocsevet utasította maga mögé több mint 30 másodperccel. A harmadik helyezett hatalmas meglepetésre Ivan Lebanov lett, aki Bulgária első érmét nyerte.

Zimjatov 50 km-en is magabiztos volt, Juha Mietónak pedig újra ezüstéremmel kellett beérnie. A váltóban a világbajnok Svédország és az olimpiai címvédő Finnország is gyengén kezdett, Rocsev így 24 másodperces előnyhöz juttatta a szovjeteket. A norvégok kiválósága, Per Knut Aaland azonban ledolgozta a hátrányt, Ove Aunlit viszont állva hagyta Jevgenyij Beljajev, aki 52 másodperces előnyt hagyományozott Zimjatovra. A kétszeres bajnoknak nem okozott gondot tovább növelni ezt, és végül magabiztosan vezette sikerre a Szovjetuniót.

A szenzációt szolgáltató amerikai hokiválogatott
A szenzációt szolgáltató amerikai hokiválogatott

A hölgyeknél már korántsem volt ilyen jó a helyzet szovjet szempontból. Bár Raisza Szmetanyina a várakozásoknak megfelelően megnyerte az 5 km-t, a hosszabbik távon már nem jutott érem nekik, Szmetanyina, Kulakova és Baldicsova csak a negyedik, ötödik, hatodik helyen osztozik. A szovjet remények a váltóban sem váltak valóra, de nem a gyengeségük miatt, hanem mert a győztes NDK valamennyi tagja rekordidőt futott.

Északi összetett: Wehling triplázik

Ulrich Wehling harmadszor nyerte meg az északi összetett versenyt, így rekorder lett ebben a műfajban. A 27 éves kiválóság az elmúlt években csak egy világversenyen kapott ki, az 1978-as vb-n harmadik helyen végzett.

Az NDK kiválósága a síugrás első két számában remekelt, másodjára 85 métert ugrik. Legnagyobb riválisa az 1978-as világbajnok Konrad Winkler volt, de ő csak ötödik lett az ugrásban, így csaknem másfél perccel kellett volna legyőznie honfitársát.

A finn Jouko Karjalainen tudta a legjobban megszorítani Wehlinget, ám hiába volt jobb 10 km-nél egy perccel nála, még majdnem egy percet kellett volna ledolgoznia az utolsó öt kilométeren, ez azonban lehetetlen volt. Nagy csalódást okozott a szapporói ezüstérmes, Rauno Miettinen 23. helye.

Síugrás: Innauer ezúttal nyer

Thomas Wassberg
Thomas Wassberg

Ami nem sikerült négy éve, azt most megcsinálta Anton Innauer: az osztrákok még mindig csak 21 éves versenyzője rengeteg sérülés után állhatott fel középsáncon az olimpiai dobogó tetejére.

Innauer az első sorozatban 89 méteres ugrásával átvette a vezetést. Manfred Deckert másodjára hiába ugrott 88 métert, a 18 éves keletnémet csak ideiglenesen került az élre: újra jött Innauer, aki 90 méterre repült, és megszerezte a győzelmet.

Nagysáncon Innauer már nem tudott meghatározó szerepet játszani, csak a negyedik helyen végzett. Meglepetésre a 15 éves kanadai indián, Steve Collins csak a kilencedik helyen végzett, pedig az első sorozat után még a negyedik volt.

Gyorskorcsolya: Eric Heident nem lehet legyőzni

Az amerikai Eric Heiden lett a Lake Placid-i olimpia legnagyobb csillaga, ugyanis öt aranyérmet nyert. Ezzel a teljesítménnyel ő a legeredményesebb a téli olimpiák történetében, túlszárnyalta Thunberget, Ballangrudot, Hjalmar Andersent és Schenket is.

500 méteren a szovjet Jevgenyij Kulikovval vívott nagy csatát, majd a cél előtti kanyarban állva hagyta ellenfelét. 1000 méteren a kanadai Gaétan Boucher próbált lépést tartani vele, ám csaknem két másodperccel kikapott. 1500 méteren Kay Arne Stenshjemmet hiába futott szebben, 1.33 másodperccel alulmaradt a csupa izom Heidennel szemben. A norvégnak az 5000 volt a legjobb száma, ám majdnem egy másodperccel ebben is az amerikai győzött, 10 000-en pedig világcsúccsal nyert Heiden. A hölgyeknél négy ország szerzett aranyérmet: az NDK, a Szovjetunió, Hollandia és Norvégia.

 

ÉREMTÁBLÁZAT
  1. Szovjetunió 10 6 6 22
  2. NDK 9 7 7 23
  3. Egyesült Államok 6 4 2 12
  4. Ausztria 3 2 2 7
  5. Svédország 3 1 4
  6. Liechtenstein 2 2 4
  7. Finnország 1 5 3 9
  8. Norvégia 1 3 6 10
  9. Hollandia 1 2 1 4
10. Svájc 1 1 3 5
11. Nagy-Britannia 1 1
12. NSZK 2 3 5
13. Olaszország 2 2
14. Kanada 1 1 2
15. Magyarország 1 1
     Japán 1 1
17. Bulgária 1 1
     Csehszlovákia 1 1
     Franciaország 1 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik