Doppingbotrány: mind a 25 eltiltott fellebbezett

Vágólapra másolva!
2017.12.11. 15:55
A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult a 2014-es, szocsi téli játékok doppingtesztjeinek felülvizsgálata után az olimpiákról örökre eltiltott 25 orosz sportoló.

A múlt héten még csak huszonkettő volt a létszám, de a CAS hétfői bejelentése szerint a sílövő Olga Zajceva, valamint a sífutó Julija Csekaljova és Anasztaszija Docenko is fellebbezést nyújtott be a szervezethez.

A lausanne-i székhelyű CAS korábbi közlése szerint a döntést még a február 9-én rajtoló pjongcsangi téli olimpia előtt meghozzák.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) november óta 25 orosz versenyzőt – bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt – tiltott el örökre az olimpiai játékoktól, továbbá megsemmisítette szocsi eredményeiket doppingvétség miatt. Szocsiban az oroszok 33 érmet szereztek, de utólag 11-től már megfosztották őket.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízta kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Az oroszok pjongcsangi eltiltásáról múlt kedden döntött a NOB, eszerint csak semlegesként, olimpiai zászló alatt lehetnek ott azok a sportolók, akik indulási jogot szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a nekik előírt ellenőrzéseken.

Az Orosz Olimpiai Bizottságot ugyanakkor felfüggesztették, ezzel egyben kizárták a dél-koreai seregszemléről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik