André Lange a negyedik aranyára hajt

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2010.01.27. 20:56
null
André Lange (balra) Vancouverben is a csúcsra érhet (Fotó: Action Images)
Címkék
Magyar idő szerint február 13-án hajnali három órakor fellobban a láng, a kanadai Vancouverben elkezdődnek a XXI. téli olimpiai játékok. Sorozatunkban az egyes sportágakat, szakágakat, illetve ezek egy-egy meghatározó alakját vesszük górcső alá, azokat a sportolókat, akik a havas-jeges játékok sztárjai lehetnek. A mostani részben André Langét mutatjuk be. A téli olimpia rajtjáig a Nemzeti Sport Online mindennap jelentkezik anyagokkal, hamarosan a játékok teljes programja is megtalálható lesz a honlapunkon, és szerkesztőségünk tagjai meglepetésekkel is készülnek a téli sportok iránt érdeklődők számára.

André Lange 1973. június 28-án látta meg a napvilágot az akkor kelet-németországi Ilmenauban. Akár hiszik, akár nem, csakúgy, mint a szánkós Armin Zöggeler vagy a kerékpáros Eddie Merckx, ő is megkapta a „Kannibál" becenevet.

Eredménysora lenyűgöző. Három olimpiai bajnoki cím és nyolc világbajnoki arany fűződik a nevéhez, s ugyancsak nyolc alkalommal nyerte meg a világkupát valamelyik szakágban.

Egyáltalán nem úgy indult, hogy bobos lesz belőle, ugyanis először a „szomszédban", a szánkósoknál csöngetett. Nyolcévesen kezdte el, és húszesztendős koráig ezt a sportot űzte, különösebb eredmény nélkül.

Felismerte, hogy nemzetközi szinten nem érhet el túl nagy sikereket, és inkább a fantasztikus fizikumához jobban illő bobra váltott. Elég gyorsan beilleszkedett, 1998-ban megnyerte a junior-világbajnokságot négyesben. „Keményen dolgoztam, de eszembe sem jutott, hogy ilyen gyors lehetek" – mondta Lange.

Megállíthatatlanul tört előre. Egy évvel később, 1999-ben megnyerte élete első világkupaversenyét négyesben a calgaryi Kanada Olimpiai Parkban. Újabb esztendő elteltével a világbajnokságon egy arannyal (négyes) és egy ezüsttel (kettes) gyarapította dicsőséglistáját.

 

 

 

Időközben a német hadsereg tagja lett, de elsősorban a bob motiválta. Salt Lake Cityben, a 2002-es téli játékokon az olimpiai bajnoki címet is megnyerte a négyes tagjaként. Ennek ellenére maradt benne keserűség, ugyanis nem nevezték a kettesek versenyébe. Mindenesetre a német csapat így is első lett.

Négy évvel később már nem lehetett vita, mindkét számban indulhatott. Élt is a lehetőséggel, Torinóban két aranyérmet vehetett át. Érdekesség, hogy a női ketteseknél is német siker született, így először a sportág történetében egy ország nyerte meg mindhárom versenyt.

A 2008–2009-es szezon borzalmasan alakult. A csapatot sorozatos sérülések hátráltatták, ráadásul a felszerelésekkel sem volt mindig minden rendben. Néhány új alkatrész nem működött megfelelően, emellett az első számú fékező, a szintén háromszoros olimpiai bajnok Kevin Kuske sérülés miatt az évad nagy részében bevethetetlen volt.

A 2009-es Lake Placid-i világbajnokságra azért valahogy összeállt a csapat, és végül ezüstérmet szereztek a négyesben, de Kuske még nem nyerte vissza régi formáját, és csak az ötödik helyen végeztek kettesben.

Azóta minden a régi kerékvágásban halad, bár nincs már meg az a fölény, mint a korábbi években.

Oberhofban edz. Azt vallja, itt minden feltétel adva van. „Itt nagyon profi szinten dolgoznak. Sokat segít, hogy tapasztalt emberek vesznek körül."

Lange Suhlban él feleségével, kislányával és kisfiával. „Azt a kevés időt, amely az edzések és a versenyek mellett megmarad, gyermekeim nevelésére, valamint a ház körüli munkákra fordítom."

A 2009–2010-es összetett világkupa győztesei, az amerikai Steven Holcomb (négyesben) és a svájci Ivo Rüegg (kettesben) egyre nagyobb ellenfelek. Ezzel együtt Lange akár a negyedik bajnoki címét is megszerezheti Vancouverben, így ő lehet a sportág történetének legeredményesebb versenyzője. Sőt Lange lehet az első, aki sorozatban három olimpiai bajnoki címet nyer meg.

 
ANDRÉ LANGE 
Poszt: kormányos
Olimpiai bajnok: 2002 (négyes), 2006 (kettes, négyes)
Világbajnok: 2000 (négyes), 2003 (kettes, négyes), 2004 (négyes), 2005 (négyes), 2007 (kettes), 2008 (kettes, négyes)
Világbajnoki ezüstérmes: 2000 (kettes), 2001 (négyes), 2005 (kettes), 2009 (négyes)
Világbajnoki bronzérmes: 2004 (kettes), 2007 (négyes)
Összetett világkupagyőztes: 2000–2001 (négyes, kombináció), 2002–2003 (négyes, kombináció), 2003–2004 (négyes, kombináció), 2007–2008 (kettes, négyes)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik