Alpesi sí: meglepetések sora, Nyman győzött Val Gardenában

Vágólapra másolva!
2012.12.15. 16:59
Nem várt végeredmény Val Gerdenában: Steven Nyman nyerte meg a lesiklást a férfi alpesi síelők világkupa-hétvégéjén. Az amerikai 39-es rajtszámmal győzött, míg a második a szlovén Rok Perko lett. Az időjárás alaposan felborította a papírformát.

Nem indult egyszerűen a verseny. Eredetileg 12.15-re írták ki a hivatalos kezdést, ám a sűrű hóesés miatt ezt nem lehetett tartani. Egy rövid időre az is felvetődött, hogy alacsonyabb szintre viszik a rajtot, és hogy kétfutamos (!) versenyt rendeznek, de végül minden maradt a régiben.

A zápor később abbamaradt, és verseny kezdetét vette, ám alig ért le tíz síelő, amikor köd lepte el a pályát, ezért a viadalt félbe kellett szakítani.

Nem sokkal két óra után a versenybírók zöld utat adtak, immáron véglegesen. Enyhén szólva szokatlan végeredmény született. Az esélyesek közül többen ott voltak az élmezőnyben (a kanadai Erik Guay 3., a norvég Kjetil Jansrud 4., honfitársa, Aksel Lund Svindal 5. lett), ám az élen a 39-es rajtszámmal induló Steven Nyman végzett. Az amerikai már nyert világkupaversenyt pályafutása során, ráadásul éppen a lesikló szakágban és pont Val Gardenában, de annak már hat éve, azóta csak háromszor végzett az első tízben.

A második helyezett – és ez még nagyobb bravúr– Rok Perko lett. A szlovén korábban már többször végzett pontszerző helyen a vk-sorozatban, ám a tíz közé még egyszer sem jutott be, nem hogy dobogóra álljon. Perko 35-ös számmal rajtolt.

A változó körülményekre jellemző, hogy még 52-es számmal is be lehetett jutni a legjobbak közé, az olasz Werner Heel 6. lett, a holland (!) Marvin van Heek pedig 53-assal a 8. pozíciót kaparintotta meg.

ALPESISÍ-VK, VAL GARDENA (OLASZORSZÁG)
Férfi lesiklás
1. Steven Nyman (amerikai)
1:28.82
2. Rok Perko (szlovén) +0.19
3. Erik Guay (kanadai) +0.24
A szakági vk állása (még 6 verseny van hátra)
1. Aksel Lund Svindal (norvég)
225 pont
2. Kjetul Jansrud (norvég)
139
3. Erik Guay
116
Az összetett vk állása (még 25 verseny van hátra)
1. Aksel Lund Svindal 585 pont
2. Ted Ligety (amerikai)
408
3. Marcel Hirscher (osztrák)380

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik