Szocsi 2014: meglepetésre hazai arany női műkorcsolyában

Vágólapra másolva!
2014.02.20. 19:58
null
Agyelina Szotnyikovánál nem volt jobb a női műkorcsolyázók között (Fotó: Reuters)
A rövid programmal a női műkorcsolyázók is megkezdték a küzdelmeket az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet az orosz Agyelina Szotnyikova szerezte meg, aki a címvédő dél-koreai Kim Ju Nát és az olasz Carolina Kostnert előzte meg.

 

A szerdai rövid program után a címvédő és kétszeres világbajnok dél-koreai Kim Ju Na vezetett, de mindössze 28 századdal előzte meg az orosz Agyelina Szotnyikovát, és nyolctized ponttal kapott többet, mint az olasz Carolina Kostner, így nagy izgalmak voltak várhatóak a kűr során.

Mielőtt az utolsó csoport versenyzői megkezdték gyakorlataikat, a korábbi kétszeres világbajnok japán Aszada Mao állt az élen, aki a szerdai rövid programban elkövetett csetlés-botlás után a kűrben szépen odatette magát, és az itt kapott 142 pontja addig toronymagasan a legmagasabb volt, de ez csak ahhoz volt elég, hogy a 16. helyről tízet előrelépjen.

A legjobb hatosból először az idei Európa-bajnok, csapatban pedig már aranyérmes orosz Julija Lipnyickaja lépett a jégre, de egyszer ezúttal is esett, így csak 135.34 pontot kapott, de összességében ez elég volt a vezetés átvételéhez. A korábbi világ- és ötszörös Európa-bajnok Kostner viszont remekelt, s bár Aszadánál egy tizeddel kevesebb pontot kapott, így is 16 ponttal vette át a vezetést, és már biztosnak tűnt első olimpiai érme. Már csak a színe volt kérdéses.

Mert az idei Eb-n ezüstérmes, ám a rövid program után második Szotnyikova ugyancsak kiváló programot mutatott be, és a hazai szurkolók legnagyobb örömére nem kevesebb, mint hét ponttal kapott többet Kostneréknél, ezzel igencsak magasra tette a lécet az utolsóként következő címvédő előtt.

Persze addig még két amerikai is hátravolt. Gracie Gold 136.90-nel a harmadik helyet vette át, de már akkor sejthette, hogy ez csak időleges, Ashley Wagnert pedig 127.99-cel még Aszada is megelőzte. És akkor jött Kim Ju Na, aki káprázatos kűrt mutatott be, olyat, amivel semleges pályán biztosan nyer, orosz földön azonban „csak” 144.19 pontot kapott, ami Szotnyikova győzelmét jelentette.

Szocsi 2014
NŐI MŰKORCSOLYÁZÁS
1. Agyelina Szotnyikova (Oroszország) 224.59 pont
2. Kim Ju Na (Dél-Korea) 219.11
3. Carolina Kostner (Olaszország) 216.73
4. Gracie Gold (Egyesült Államok) 205.53
5. Julija Lipnyickaja (Oroszország) 200.57
6. Aszada Mao (Japán) 198.22
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik