Szocsi 2014: Kanada legyőzte a finneket, mindkettő a nyolcban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.16. 20:44
null
Rask csalódottan fordul vissza, Doughty gólját ünneplik a kanadaiak (Fotó: Reuters)
Kanada hosszabbítás után 2–1-re győzött Finnország ellen a szocsi téli olimpia férfi jégkorongtornájának B-csoportjában. A védő, Drew Doughty duplájával nyerő kanadaiak ezzel megnyerték Finnország, Ausztria és Norvégia előtt a B-csoportot, kivívva a pihenési lehetőséget – hisz ezzel már negyeddöntősök. Az eredmény egyben azt jelenti, hogy az Egyesült Államok mögött az A-csoport 2. helyére szoruló házigazda Oroszország nem tudott közvetlenül továbblépni, a negyeddöntőbe az Egyesült Államok, Kanada, Finnország és Svédország jutott be.

A finn–kanadai jégkorongrangadó első harmada után a finnek leginkább kapusuk, Tuukka Rask vállát veregethették, hogy (többnyire) távol tartotta a juharleveles veszedelmet. A kanadaiak egyértelműen fölényben voltak, és megérdemelten szerezték meg a vezetést is. A 13. percben Jarkko Immonen kapott kétperces büntetést, a kanadaiak Drew Doughtyra játszották ki a fórt, aki 13:44 után megszerezte a vezetést az észak-amerikaiaknak.

A kétgólos hátrányt is alig úszták meg a finnek, de a mérkőzés egyik legjobb jelenetéből ők jöttek ki jól: Jay Bouwmeester lőtte be a korongot a finn kapu mellé, Jonathan Toews összeszedte azt, majd a kapu mögül, estében, finn bekkel a hátán húzta bravúros mozdulattal a korongot a kapu irányába. Kis híján be is jött a megoldás, de Rask óriási reflexszel összekaparta a korongot.

A második harmad eleje további kanadai fölényt hozott, ám ez nem vezetett újabb gólra. A finnek sokáig csak „moziztak”, csúnya hibákat követtek el támadásépítésben, ziccert pedig képtelenek voltak kidolgozni – hogy aztán a harmad végére elkapják a fonalat, és egyenlítsenek. A 38. percben Ossi Väänänen teljesen egyedül lőhetett középről, a kék vonalról, a kapu előtt harcoló Tuomo Ruutu beleért a korongba, becsapva Price-ot. A finneknek még a fordításra is volt esélyük, de a csúcssebességre pörgött csapatok végül 1–1-gyel fejezték be a harmadot.

A folytatásban Rask keserítette a kanadaiakat egy-két szép védéssel, a csapatok nagy iramú, kevés megszakítással tarkított csatába bocsátkoztak. A rendkívül élvezetes harmad hajrájában a finnek számon kérhettek Ruutu eltüntetése miatt egy kiállítást, az utolsó ziccer pedig Kanada előtt adódott, ám Marc-Édouard Vlasic nem tudta kihasználni azt fél perccel a rendes játékidő vége előtt. Maradt az 1–1, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban előbb Salo révén a finnek szerezhették volna meg a győztes gólt, ám Carey Price óriásit védett. A meccsben tartást Drew Doughty köszönte meg, a kanadai bekk a bal oldalról vállalt el egy lövést, miután nem talált társat egy passzhoz, és meg is lepte a meccset 23 védéssel záró Raskot. Doughty duplája kanadai győzelmet ért, az ellenfelüket 25:14-re „túllövő” észak-amerikaiak valamivel többet tettek a sikerért egy mozgalmas mérkőzésen.

Doughty duplája kanadai csoportgyőzelmet ért (Fotó: Reuters)
Doughty duplája kanadai csoportgyőzelmet ért (Fotó: Reuters)

Az A-csoportot az oroszok előtt megnyerő Egyesült Államok, a B-csoportot megnyerő Kanada, a C-csoportban első Svédország, valamint a legjobb csoportmásodik Finnország már a negyeddöntő résztvevője, a torna többi nyolc csapata a rájátszás 1. körében folytatja.

A Szlovénia–Ausztria mérkőzés győztesére Svédország vár a nyolc között, az orosz–norvég győztesére Finnország. A Svájc–Lettország találkozó győztese játszik a negyeddöntőben Kanadával, míg a cseh–szlovák presztízscsata győztese az Egyesült Államokba fut bele. A fölső ágon Svédország, Finnország és Oroszország maradt versenyben az esélyesek közül, az alsón pedig Kanada, az Egyesült Államok és Svájc, valamint Csehország.

TÉLI OLIMPIA, SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONGTORNA
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Finnország–Kanada 1–2 (0–1, 1–0, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után

G: Ruutu (38:00), ill. Doughty (13:44, 62:32)

A CSOPORTKÖR VÉGEREDMÉNYE

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Egyesült Államok 3 2 1 0 0 15–4 8
2. Oroszország 3 1 1 1 0 8–5 6
3. Szlovénia 3 1 0 0 2 6–11 3
4. Szlovákia 3 0 0 1 2 2–11 1

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Kanada 3 2 1 0 0 11–2 8
2. Finnország 3 2 0 1 0 15–7 7
3. Ausztria 3 1 0 0 2 7–15 3
4. Norvégia 3 0 0 0 3 3–12 0

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország 3 3 0 0 0 10–5 9
2. Svájc 3 2 0 0 1 2–1 6
3. Csehország 3 1 0 0 2 6–7 3
4. Lettország 3 0 0 0 3 5–10 0
A KIESÉSES SZAKASZ
A RÁJÁTSZÁSBAN
Szlovénia–Ausztria
Oroszország–Norvégia
Svájc–Lettország
Csehország–Szlovákia
NEGYEDDÖNTŐ
Svédország–Szlovénia/Ausztria
Finnország–Oroszország/Norvégia
Kanada–Svájc/Lettország
Egyesült Államok–Csehország/Szlovákia
ELŐDÖNTŐ
Svédország/Szlovénia/Ausztria–Finnország/Oroszország/Norvégia
Kanada/Svájc/Lettország–Egyesült Államok/Csehország/Szlovákia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik