Szocsi 2014: Björgen az ötödik aranyát nyerte csapatsprintben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.19. 13:03
null
Marit Björgen négy éve nem indult ebben a számban, most Ingvild Flugstad Östberggel pótolta a hiányosságot (Fotó: Action Images)
Lebonyolították a sífutók klasszikus stílusú csapatsprintjeinek döntőjit az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet a nőknél az Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen összeállítású norvég csapat szerezte meg a finnek és a svédek előtt, míg a férfiaknál Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi összeállítású finn csapat nyert az oroszokat és a svédeket megelőzve.

 

A norvégok alaposan bekezdtek, Björgen már a második váltás előtt meglépett a legnagyobb rivális, a finn Kerttu Niskanen elől. Az utolsó váltásnál már 4 és fél másodperc volt a különbség Östberg és Aino Kaisa Saarinen között.

Björgen az utolsó szakaszon még meg is duplázta, s végül kilenc másodperces előnnyel ért elsőként a célba, megszerezve Szocsiban második, összességében pedig ötödik olimpiai aranyérmét. A finnek mögött a bronzéremért a svédek és a németek hajráztak, de végül előbbieké lett a harmadik hely, míg a Justyna Kowalczykkal felálló lengyeleknek meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

Szocsi 2014
SÍFUTÁS, NŐI CSAPATSPRINT
1. Ingvild Flugstad Östberg, Marit Björgen (Norvégia) 16:04.05 perc
2. Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen (Finnország) +9.09 mp hátrány
3. Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson (Svédország) +19.77
4. Stefanie Böhler, Denise Herrmann (Németország) +20.92
5. Sylwia Jaskowiec, Justyna Kowalczyk (Lengyelország) +31.49
6. Anasztazia Docenko, Julia Ivanova (Oroszország) +40.88


A férfiak fináléjában nem szakadt olyan gyorsan szét a mezőny, mint a nőknél. Az első váltásnál az oroszok, a másodiknál a címvédő norvégok vezettek, a harmadiknál pedig a svédek, de mind a tíz csapat együtt haladt.

A negyedik váltás után rostálódott meg némileg a mezőny, ahol már csak hárman maradtak „lőtávolban": a németek, a finnek és az oroszok. Tim Tscharnke, Sami Jauhojärvi és a klasszikus egyéni sprint vancouveri bajnoka, Nyikita Krjukov versengett egymással, s előbbi az utolsó kanyarban elesett, ráadásul majdnem magával sodorta az oroszt. Így viszont a finn lépéselőnybe került, s ezt már Krjukovnak sem sikerült behoznia.

A finnek így némi mázlival, két győzelem nélküli téli olimpia, azaz 12 év – legutóbb a 2002-ben Salt Lake Cityben volt olimpiai bajnokuk – után szereztek újra aranyat. Ez időszak alatt amúgy a nyári játékokon is mindössze egy olimpiai bajnoki címig jutottak, még 2008-ban Pekingben, sportlövészetben.

A harmadik helyre végül a svédek jöttek be, miután Tscharnke nem tudott felállni, s végül csak hetedik lett. Még az egyéni sprintet megnyerő Ola Vigen Hattestaddal és a négy éve ebben a számban is győztes Petter Northuggal felálló norvégok, a Cologna-testvérekkel induló svájciak és az amerikaiak is megelőzték őket.

Szocsi 2014
SÍFUTÁS, FÉRFI CSAPATSPRINT
1. Iivo Niskanen, Sami Jauhojärvi (Finnország) 23:14.89 perc
2. Makszim Viljegzsanyin, Nyikita Krjukov (Oroszország) +0.97 mp hátrány
3. Emil Jönsson, Teodor Peterson (Svédország) +15.12
4. Ola Vigen Hattestad, Petter Northug (Norvégia) +18.66
5. Dario Cologna, Gianluca Cologna (Svájc) +21.01
6. Simeon Hamilton, Erik Bjornsen (Egyesült Államok) +35.06




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik