Szocsi 2014: az orosz hokisok megszenvedtek a sikerért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.13. 15:50
null
Az orosz Alekszandr Ovecskin az első szocsi gólját ünnepli (Fotó: Reuters)
Csütörtök délután megkezdődtek a küzdelmek a férfi jégkorongtorna A-csoportjában: az Egyesült Államok a remek második harmadra alapozva kiütötte Szlovákiát (7–1), míg a házigazda Oroszország a villámkezdés ellenére váratlanul megszenvedett Szlovéniával, igaz, végül 5–2-re legyőzte.

 

OROSZORSZÁG–SZLOVÉNIA 5–2

Alekszandr Ovecskin egy elképesztően kicentizett felső sarkos lövéssel már a második perc elején megszerezte a vezetést a szbornajának, és mivel a negyedik percben Jevgenyij Malkin is meglőtte első szocsi gólját, úgy tűnt, az oroszok diadalmenetben teljesítik a bemutatkozást.

Aztán váratlan fordulatot vettek az események. Mert miközben nyomasztó volt az orosz fölény (a kapura lövések aránya 27:8 volt a második harmad után), az eredmény mégis „szorult”: Ilja Kovalcsuk emberelőnyben – Malkin második előkészítéséből – ütött gólját Ziga Jeglic, a német Ingolstadt friss szerzeménye „körülvette” egy-egy találattal, így a második szünet után 3–2 volt az állás.

A harmadik húsz perc kezdetén Valerij Nicsuskin gyors góllal megnyugtatta a házigazdákat, majd a 48. percben betalált Anton Bjelov is, eldöntve a mérkőzést. Noha a szlovénok ebben a játékrészben lőttek a legtöbbször (6) kapura, újabb gólt emberelőnyből sem sikerült elérniük.

SZLOVÁKIA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 1–7

John Carlson révén az amerikaiak egygólos előnyt kovácsoltak az első harmadot jellemző fölényükből, ám alighogy elkezdődött a második periódus, Tomás Tatar, a Detroit Red Wings balszélsője egy eladott korongból épített akcióból egyenlített.

És a korong megint Jaroslav Halák kapujában 
(Fotó: Reuters)
És a korong megint Jaroslav Halák kapujában (Fotó: Reuters)

Ez olaj volt a tűzre: az amerikaiak 14 perc alatt hat góllal válaszoltak – és mindegyiket egyenlő létszám mellett ütötték! Az európai csapat ekkor alig tudott kijönni a saját harmadából, egy ponton a kapura lövési mutató 24:7-et jelzett.

A szlovákok 5–1-nél kapust cseréltek, de hiába jött be Jaroslav Halák helyére Peter Budaj, gyorsan beszedett kettőt ő is. Ilyen előzmények után a befejező harmad kötelezően lekorcsolyázandó feladattá minősült, amelyet a felek jelentősebb esemény nélkül tudtak le.

S milyen a sors, a jenkik egyik fő termelője éppen a pozsonyi illetőségű hokicsalád, a Stastny família már a tengerentúlon született sarja, a kétszer a hálóba találó Paul Stastny volt. Mögötte Phil Kessel egy góllal és két assziszttal, John Carlson és Ryan Kesler egy-egy góllal és assziszttal járult hozzá a sikerhez.

Szlovákia még sohasem szenvedett ilyen súlyos vereséget az Egyesült Államoktól az IIHF égisze alatt megrendezett tornán. A két csapat eddigi két olimpiai meccsén egy szlovák győzelem (2–1, 2006) és egy döntetlen (3–3, 1994) született.

FINNORSZÁG–AUSZTRIA 8–4

A B-csoport délelőtti mérkőzésén az osztrákok már 24 másodperc után elhibáztak egy ziccert, majd Michael Grabner révén 36 másodperc után a vezetést is megszerezték – igaz, örömük öt percig sem tartott, mert Mikael Granlund egalizált. Thomas Hundertpfund a 10. percben megint az osztrákokat juttatta előnyhöz, erre a találatra Sami Lepistö válaszolt. A kiváló első harmad végén aztán megrogytak az osztrákok, előbb Olli Maatta lőtt irgalmatlanul nagy gólt, majd nyolc másodperccel ezután Jarkko Immonen 4–2-re módosította az eredményt.

Az osztrákok megtörtek, Jussi Jokinen és Petri Kontiola góljaival a második harmad után már 6–2 volt a finn fór. Grabner második találatát közvetlen közelről megszerezve még szépített, góljára azonban Immonen válaszolt. Grabner az 55. percre aztán egy remek góllal eljutott a mesterhármasig, de nem tudták megnyerni a harmadot az osztrákok, mert Granlund másfél perccel a vége előtt beállította a 8–4-es végeredményt. A finnek 52 lövést eresztettek meg a mérkőzésen!

Crosby tartja magától el védőjét (Fotó: Reuters)
Crosby tartja magától el védőjét (Fotó: Reuters)

KANADA–NORVÉGIA

A nem túl meggyőző erőbedobással küzdő Kanada mezőnyfölénye egészen elképesztő volt – bár a kapura lövések garmadával már adós maradt –, ám a szívós norvég védelem sokáig áthatolhatatlannak bizonyult. Olykor merész ellenakciókat is vezetett Norvégia.

A második harmadban aztán nem volt pardon: góllá érett a kanadai mezőnyfölény. A 27. percben Shea Weber zúzott be egyet közel a harmadvonalhoz, majd a 36. percben Jamie Benn érkezett jókor a hosszún, bár utóbbi találatához némi szerencse is kellett. Lars Haugen norvég kapus igyekezett átérni a rövidről, de kezéről a vasra, onnan a kapuba pattant a korong. Norvégia emberelőnyben sem jelentett veszélyt, az idő múlásával egyre könnyebben szereltek a juharlevelesek, akiknek harmadában ritka vendég volt a korong.

Gyors gólváltással indult a záró felvonás: előbb a fórjukra – a második játékrész végéről húzódott át – a szünetben rápihenő norvégok szépítettek, Patrick Thoresen góljához 22 mp kellett, majd bő egy perc kellett a már kiegészülő kanadaiaknak ahhoz, hogy ismét kettő legyen az előnyük. Azzal, hogy látótávolságon kívülre kerültek a kanadaiak, nagyjából meg is elégedtek, még emberelőnyben sem strapálták magukat annyira, hogy még nagyobb legyen a különbség. Haugen 35 védett lövéssel és 92.11 százalékos hatékonysággal zárt.

TÉLI OLIMPIA, SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONGTORNA
A-CSOPORT

Oroszország–Szlovénia 5–2 (2–0, 1–2, 2–0)
Gólszerző: Ovecskin (1:17), Malkin (3:54), Kovalcsuk (37:48, ee), Nicsuskin (43:59), Bjelov (47:53), ill. Jeglic (21:43), Jeglic (38:52)
Szlovákia–Egyesült Államok 1–7 (0–1, 1–6, 0–0)
Gólszerző: Tatar (20:24), ill. Carlson (14:27), Kesler (21:26), Stastny (22:32), Backes (28:16), Stastny (33:30), Kessel (34:20), Brown (35:17)

B-CSOPORT
Finnország–Ausztria 8–4 (4–2, 2–0, 2–2)
Gólszerző:
M. Granlund (05:15, 58:25), Lepistö (11:23), Maatta (19:25), Immonen (19:33, 51:25), J. Jokinen (21:43), Kontiola (32:10), ill. Grabner (00:36, 41:29, 54:22), Hundertpfund (9:19)
Kanada–Norvégia 31 (00, 20, 11)
Gólszerző:
Weber (26:20), Benn (35:19)., Doughty (41:47.), ill. Thoresen (40:22)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik