Szocsi 2014: aranyérmes szlalomban az amerikai tini

Vágólapra másolva!
2014.02.21. 18:11
null
Mikaela Shiffrin 18 évesen már nemcsak világ-, hanem olimpiai bajnok is műlesiklásban (Fotó: Action Images)
A női alpesi sízők műlesiklását rendezték meg pénteken az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián. A győzelmet az amerikai Mikaela Shiffrin szerezte meg, két osztrák, Marlies Schild és Kathrin Zettel előtt. Berecz Anna a 35. helyen végzett.

 

Az első futamban a versenyszám mindössze 18 éves amerikai világbajnoka, egy század híján fél másodpercet vert a címvédő, amúgy kombinációban már Szocsiban is olimpiai bajnok Rieschre. A harmadik helyen az itt két aranynál – lesiklás és óriás-műlesiklás – tartó Maze hátránya már kétharmad másodperc volt, rajtuk kívül pedig csak a kisebbik Schild testvér, Bernadette tudott még egy másodpercen belülre kerülni, a korábbi világbajnok nővérének már 1.34 a hátránya, s őt még a francia Nastasia Noens is megelőzte.

Amikor az idősebbik Schild lány a második futamban sorra került, akkor honfitársnője, Kathrin Zettel állt az élen a második futam addigi legjobb idejével. A futam elején úgy tűnt, hogy Marliesnak nem is sikerül tartania vele a lépést, ám aztán alaposan összekapta magát, a pálya közepétől fordított, s a négy századmásodperces előnyből huszonnyolcat csinált. Noens viszont visszacsúszott az ötödikre, míg Bernadette rálépett egy kapura, s így kiesett. Maze már a pálya elején nagyot hibázott, így ő csak Noens elé fért be. Riesch sem tudta megőrizni 85 százados előnyét, ő a harmadik helyig süllyedt.

Már csak Shiffrin volt hátra, akinek ugyancsak fogyott 1.34-es hátránya, de végül fél másodpercet így is meg tudott őrizni belőle, így a vb-arany után 18 évesen már az olimpiai bajnoki címet is begyűjtötte. Így viszont a versenyszám legfiatalabb olimpiai bajnoka lett, míg Schild a legidősebb érmes a szlalomosok között.

A 86 induló között ott volt a magyar Berecz Anna is, aki 65-ös rajtszámmal indult, s az első futamban végül 10.66-os hátránnyal a 44. helyre kapott besorolást. A másodikban ezt megduplázta, viszont a kiesők miatt kilenc helyet előrelépve a 35. helyen zárt.

Szocsi 2014
ALPESI SÍ, NŐI MŰLESIKLÁS
1. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 1:44.54 p
2. Marlies Schild (Ausztria) +0.53 mp
3. Kathrin Zettel (Ausztria) +0.81
4. Maria Höfl-Riesch (Németország) +1.19
5. Frida Hansdotter (Svédország) +1.36
6. Emelie Wikström (Svédország) +1.57
...
35. Berecz Anna (Magyarország) +20.38




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik