MTI 2014.01.17 22:15 Frissítve: 2015.03.30 02:15

Műkorcsolya Eb: 15 éves orosz lányé az aranyérem - videó

Julija Lipnyickaja révén orosz sikerrel zárult a nők versenye a SYMA-csarnokban zajló budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon.

 

Az egész kontinensviadal mezőnyének legfiatalabb versenyzője magabiztosan utasította maga mögé honfitársát, a tavaly ezüstérmes és 2011-ben junior-világbajnok Agyelina Szotnyikovát és az ötszörös Európa- és egyszeres világbajnok, egyben címvédő olasz Carolina Kostnert.

Az utolsó hatos csoportban jégre lépő favoritok közül elsőként a rövid program után élen álló 17 éves Szotnyikova mutathatta be a kűrjét, amelyet rosszul kezdett: rögtön az első ugráskombinációban leérkezéskor ellépte a tripla Lutzot. Ez azonban egyáltalán nem zökkentette ki, innentől ugyanis nem hibázott. Tiszták voltak a háromfordulatos ugrásai, ráadásul három ugráskombinációt is teljesített, ebből az egyik három ugrásból állt. A közönségtől vastapsot érdemlő teljesítményével rendkívül magasra tette a lécet, a bíróktól pályafutása eddigi legmagasabb pontszámát kapta a rövid programja után a kűrjére is.

Maurice Ravel Bolerójára az abszolút közönségkedvenc Kostner teljesen lázba hozta a 4000 fős publikumot előadásmódjával. A címvédő ugyan előbb a Rittbergerből csak duplát ugrott, majd ugráskombinációja elején elesett a háromfordulatos toeloopban, ám művészileg messze felülmúlta riválisait, a technikai hibák miatt azonban Szotnyikova mögé szorult.

A 2012-ben junior-világbajnok Lipnyickaja viszont nem rontott a Schindler listája filmzenéjére előadott produkciójában, 15 esztendősen is elviselte a rá nehezedő nyomást. Valamennyi ugrása és ugráskombinációja tiszta és hibátlan volt, forgásai és lépéssorai pedig szemet gyönyörködtetőek voltak. Előadásmódja – korából fakadóan is – elmaradt riválisaiétól, de technikailag egyedüliként mutatott be hibátlan kűrt, ez pedig elég volt az aranyéremhez. Amikor meglátta, hogy pályafutása legmagasabb pontszáma aranyérmet ér számára, nyomban elsírta magát.

JULIJA LIPNYICKAJA KŰRJEMŰKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST)
NŐK, EURÓPA-BAJNOK:

1. Julija Lipnyickaja (Oroszország) 209.72 pont
2. Agyelina Szotnyikova (Oroszország) 202.36
3. Carolina Kostner (Olaszország) 191.39
  
A várakozásoknak megfelelően a címvédő Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov orosz kettős szerepelt a legjobban a párosok pénteki rövidprogramjában a SYMA-csarnokban zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon.

A legutóbbi két Eb-n és egy vb-n is győztes páros sikeréhez kétség sem férhetett: jelentős, több mint hétpontos előnnyel előzte meg a kontinensviadal két legidősebb szereplőjét, a négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy duót. A harmadik helyről a 2012-ben Eb-ezüstérmes, szintén orosz Vera Bazarova és Jurij Larionov várja a vasárnapi folytatást, akiknek azonban a hátrányuk már 12 pontnál is több.

A favoritok közül elsőként a Savchenko, Szolkowy páros lépett jégre és kiváló programjával magasra tette a lécet. Hibátlanul sikerültek az emelések, a dobott flip és a tripla toeloop is. Később azonban kiderült, hogy Voloszozsarékat nem lehet felülmúlni. Produkciójuk teljesen lázba hozta a nézőket, minden egyes emelést, dobást, lépéssort és ugrást hatalmas ujjongással fogadott a 3000 fős közönség, majd a program után percekig tapsolt. A bírók sem látták másként, és Voloszozsarék pályafutásuk legmagasabb pontszámával (83,98) kerültek az élre.

MŰKORCSOLYA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST)
PÁROS, RÖVIDPROGRAM

1. Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov (orosz) 83.98 pont
2. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (német) 76.76
3. Vera Bazarova, Jurij Larionov (orosz) 71.70

Szombaton 12.05-től a férfiak kűrjével folytatódik a kontinensviadal.

2014.03.27 18:06:37

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A 30 évvel ezelőtti téli olimpia helyszínei siralmas látványt nyújtanak.

2014.03.16 16:16:54

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A sílövő Martin Fourcade három versennyel a vége előtt megnyerte az összetett világkupát.

2014.03.12 12:49:01

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

Svindal és Höfl-Riesch lett az évad a legjobb lesiklója. A német bukott, kérdéses a folytatás.

2014.03.02 17:35:58

Archív téli olimpia nemzetisport.hu

A síző szerint sportszakmailag az olimpiaihoz hasonló eredmény a Crans Montanában elért 5. hely.

2014.02.24 11:35:20

Archív téli olimpia KARÁDI ZOLTÁN

Björndalen két arannyal zárt a téli olimpián, a női curlingdöntő hat játékosa elmúlt már 37 éves.