Larinto hazai pályán győzött először

Vágólapra másolva!
2010.12.01. 19:19
null
Ville Larinto minimális különbséggel nyerte a finnországi világkupán (Fotó: Action Images - archív)
Címkék
A finnországi Kuopióban folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. A győzelmet a finn Ville Larinto szerezte meg, mindössze egytizeddel megelőzve honfitársát, Matti Hautamäkit. A harmadik helyen a svájci Simon Ammann végzett.

 

Az első sorozatot követően a vk-címvédő Simon Ammann állt az élen két finn, Larinto és Hautamäki előtt. Larinto egy méterrel hosszabbat ugrott a svájcinál, pontszámban mégis ő állt jobban, méghozzá kilenc tizeddel. Hautamäkit közel négy ponttal verte meg, a többiek hátránya azonban tíz fölött volt, tehát már ekkor borítékolható volt, hogy hármójuk közül kerül ki majd a végső győztes.


Az osztrákok elég gyengén muzsikáltak, Schlierenzauer például csak a 13. helyen állt az első sorozat után. Legjobbjuk, Kofler az ötödik helyen állt, s az első tízbe csak ketten jutottak be, rajta kívül még Morgenstern.

Igaz, utóbbi a második sorozatban igencsak nagyot ugrott, egészen 130 méterig jutott, s nála csak a német Freund tudott nagyobbat ugrani (131.5), de neki olyan kedvező szele volt, hogy 28 pontot le kellett vonni tőle a kompenzáció miatt.

Morgi szépen feljött a 10. helyről: csak honfitársának, Koflernek sikerült átvennie tőle a vezetést. Ők ketten álltak az élen, amikor az utolsó három versenyző volt már csak hátra, akik viszont különversenyt vívtak.

Először Hautamäki, aki 129 és fél méterig jutott, ezzel természetesen át is vette a vezetést. Majd következett Larinto, aki viszont csak 124 métert ugrott. A kompenzációs pontoknak köszönhetően viszont így is átvette a vezetést, még ha csak egytizeddel is.

Jött Ammann, aki 128 méterig jutott, s már ünnepelt, de aztán lefagyott a mosoly az arcáról, mert tőle sokkal több pontot vontak le, így végül meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A két finn ünnepelhetett, akik közül Larinto élete első vk-sikerét szerezte meg.


SÍUGRÓ-VK, KUOPIO (FINNORSZÁG) 
HS127  
1. Ville Larinto (finn) 240.9 (129,5; 124,0)
2. Matti Hautamäki (finn) 240.8 (127,0; 129,5)
3. Simon Ammann (svájci) 238.3 (128,5; 128,0)
A VILÁGKUPA ÁLLÁSA  
1. Andreas Kofler (osztrák) 150 pont
2. Ville Larinto (finn) 140
3. Matti Hautamäki (finn) 125
    Thomas Morgenstern (osztrák) 125
Böngésszék télisport-adatbankunkat!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik