Az orosz szenvedésre most győztes szétlövés tett pontot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.16. 16:13
null
Az orosz–szlovák meccs gyenge játékot hozott, gólt pedig csak a szétlövésben (Fotó: Reuters)
A szocsi téli olimpia férfi jégkorongtornáján az Egyesült Államok Oroszország legyőzése után Szlovéniát ütötte ki 5–1-re, az oroszok csak szenvedtek Szlovákia ellen, de szétlövéssel 1–0-ra győztek. Délelőtt az osztrák válogatott megszerezte első pontjait, 3–1-es győzelmet aratva Norvégia felett.

 

OROSZORSZÁG–SZLOVÁKIA 1–0, szétlövés után

Kicsit álmosan kezdtek az esélyesebb oroszok. Nem csináltak semmit, azt is unottan, és a szlovákok hokija sem volt elég hatékony, hogy izgalmassá tegyék az első harmadot. A játékrész elején egy perc után előnybe kerültek a szlovákok (Alekszej Jemelint küldték ki), de nem éltek az előnnyel.

A lövési statisztika is sokatmondó: az első 20 perc alatt oroszok mindössze ötször (!) célozták meg a szlovák kaput, míg utóbbiak kilencszer kísérleteztek. Ez sem nagy szám, de az első botrányosan kevés...

A második harmad hetedik percében emberelőnybe kerültek az oroszok. Nem volt gond a felállással a támadóharmadban, és lőttek is becsülettel, de gólt nem sikerült elérniük. A szlovákok is emberelőnybe kerültek egyszer a játékrész második felében, de ők sem értek el gólt. A lövőstatisztika alapján továbbra is a szlovákok voltak a jobbak, a második harmadot 13–11-re nyerték meg.

A harmadik harmadban az oroszok nagyon közel jártak a gólszerzéshez. Egy lövésbe Alekszandr Szjomin beletette az ütőjét, a korong pedig előbb a kapuvas felső részére, majd onnan a jobb oldalára vágódott. Még mindig nem esett gól.

A szlovákok sorra kapták a kiállításokat, de az oroszok egyet sem tudtak kihasználni belőlük, ebben a harmadban sem született találat (a lövési mutató végül 31–24 lett az oroszoknak), jöhetett az ötperces hosszabbítás négy a négy ellen. Itt sem voltak eredményesebb a csapatok, így szétlövés következett. A hazaiaknál Alekszandr Radulov és Ilja Kovalcsuk betalált, míg Michal Handzus és Tomás Tatar kihagyta, így az oroszok megnyerték a meccset. Ezért két pontot kaptak, míg a szlovákok egyet.

Kessel három góllal vezette sikerre az amerikaiakat (Fotó: Reuters)
Kessel három góllal vezette sikerre az amerikaiakat (Fotó: Reuters)

SZLOVÉNIA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 1–5

A szlovén–amerikai mérkőzésen négy perc alatt döntöttek a szombaton az oroszokat lebirkózó amerikaiak: Phil Kessel már hatvannégy másodperc után felavatta Luka Gracnart, majd ugyanő az 5. percben megduplázta az előnyt. Kessel a 32. percben már a klasszikus mesterhármasát ünnepelhette, a további gólszerzést társaira hagyta: Ryan McDonagh révén egy perc múlva jött a negyedik is, majd a záró harmadban David Backes is beköszönt. Az amerikaiak kapusa, Ryan Miller a végén még bosszankodhatott, mert kinézett neki a shutout, ám Marcel Rodman 18 másodperccel a vége előtt felavatta, így az Egyesült Államok 5–1-re győzött. Az amerikai csapat veretlenül lett csoportelső.

AUSZTRIA–NORVÉGIA 3–1

Az eddig pont nélkül álló csapatok mérkőzése palánkszaggató csatát hozott, legalábbis az osztrák Andreas Nodlnak sikerült a biztonsági plexit millió darabra törve felkennie a palánkra Jonas Holost. Az osztrákok a tornán a fonalat igen jól elkapó Michael Grabner révén szerezték meg a vezetést, majd a 7. percben már kettővel vezettek Michael Raffl góljával. A norvégok a 2. harmadban Per-Age Skröder révén szépítettek, de Grabner az 59. percben döntött.

SZOCSI 2014
FÉRFI JÉGKORONG, A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Szlovénia–Egyesült Államok 1–5
(0–2, 0–2, 1–1)
G: Rodman (59:42), ill. Kessel (1:04, 4:33, 31:05), McDonagh (32:17), Backes (43:26)

Oroszország–Szlovákia 1–0 (0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
G: Radulov (65:00 – győztes büntető)

Az A-csoport végeredménye
1. Egyesült Államok 8 pont (15–4)
2. Oroszország 6 (8–5)
3. Szlovénia 3 (6–11)
4. Szlovákia 1 (2–11)

B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Ausztria–Norvégia 3–1
(2–0, 0–1, 1–0)
G: Grabner (4:27, 58:23), Raffl (6:52), ill. Skroder (28:05)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik