Téli olimpia: Norvégiába került az első pekingi aranyérem

Vágólapra másolva!
2022.02.05. 09:38
null
Therese Johaug a 2022-es téli olimpia első aranyérmese (Fotó: AFP)
A női sífutók 15 km-es síatlonversenyében osztották ki a pekingi olimpia első érmeit. A győzelmet a norvég Therese Johaug szerezte meg az orosz Natalja Nyeprjajeva és az osztrák Teresa Stadlober előtt.

Ahogyan az várható volt, a hosszabb távú versenyek legnagyobb favoritjának számító Johaug egyből a rajt után nagy tempót diktált klasszikus stílusban, amivel elég sok versenyzőt le is tudott szakítani. Azonban az élcsoportban maradt még bőven riválisa, a két svéd, Ebba Andersson és Frida Karlsson, az összetett világkupában vezető Nyeprjajeva és két finn, Kerttu Niskanen és Krista Pärmäkoski is.

A léccserénél, azaz fél távnál viszont már csak négyen voltak elöl, ugyanis Andersson és Nyeprjajeva sem bírta a tempót. Johaugnak elsősorban Karlssonnal kellett számolnia, mert a finnek inkább klasszikus stílusú menők, és innentől kezdve már szabad stílusban haladtak tovább.

Azonban a norvég olyan iramra kapcsolt, amit egyik riválisa sem bírt: a következő másfél kilométeren 15 másodpercet vert a többiekre (ez később 55 másodpercre is nőtt), s ezzel gyakorlatilag el is döntötte az aranyérem sorsát. Verseny már csak az ezüstért volt, ugyanis Karlssonra és a finnekre felért Nyeprjajeva és Stadlober is. A hajrát az orosz bírta jobban és megszerezte az ezüstöt az osztrák előtt, Karlsson még a negyedik helyről is lemaradt.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍFUTÁS, NŐI SÍATLON (7.5+7.5 KM)
1. Therese Johaug (Norvégia) 44:13.7 perc
2. Natalja Nyeprjajeva (Orosz csapat) +30.2 mp hátrány
3. Teresa Stadlober (Ausztria) +30.5
4. Kerttu Niskanen (Finnország) +36.1
5. Frida Karlsson (Svédország) 42.5
6. Jessie Diggins (Egyesült Államok) +50.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik