Téli olimpia: magyar is van Peking legnagyobb csillagai között

NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁSNS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 09:12
null
Fotó: Árvai Károly
Minden sportoló nagy reményekkel vágott neki a kínai kalandnak, de csak egy szűk elit zárhatta elégedetten a pekingi téli olimpiát. Összeállításunkban összegyűjtöttük a mögöttünk hagyott játékok legfényesebb csillagait.

 

LIU SHAOANG
Nemzetisége:
magyar
Született: 1998. március 13., Budapest
Magassága/súlya: 181 cm/72 kg
Sportága: rövid pályás gyorskorcsolya

Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (váltó, 2018; 500 m, 2022), 2x olimpiai 3. (1000 m, vegyes váltó, 2022), 2x világbajnok (500 m, összetett, 2021), 5x vb-2. (váltó, 2015; 1500 m, 2016; 1000 m, 2017; 1000 m, váltó, 2021), 2x vb-3. (500 m, 2016; váltó, 2017), 4x Európa-bajnok (500 m, váltó, 2019; 1500 m, összetett, 2020), 8x Eb-2. (váltó, 2015; váltó, 2016; 1000 m, 1500 m, 2017; 1500 m, összetett, 2019; 500 m, 1000 m, 2020), Eb-3. (váltó, 2018) 5x vb-2. (váltó, 2015; 1500 m, 2016; 1000 m, 2017; 1000 m, váltó, 2021), 2x vb-3. (500 m, 2016; váltó, 2017), 4x Európa-bajnok (500 m, váltó, 2019; 1500 m, összetett, 2020), 8x Eb-2. (váltó, 2015; váltó, 2016; 1000 m, 1500 m, 2017; 1500 m, összetett, 2019; 500 m, 1000 m, 2020), Eb-3. (váltó, 2018)

Ma már nem titok: amikor a Liu testvérek édesapja egyeztetett a kínai edzőkkel, van-e lehetőség arra, hogy gyermekei, Shaolin és Shaoang a sportág egyik nagyhatalmának számító országban sajátítsa el a short track alapjait, Csang Csing Lina egyértelműen a fiatalabbik fivérről fogalmazott úgy, hogy kifejezetten tehetségesnek látja, ám az apuka erre azt válaszolta, a testvérek „csomagban” járnak.

Kínában megtanulták az alapokat, a Liu testvérek történetét pedig 2014-től immár mindannyian követhettük – a három év korkülönbségből adódóan Shaoang valamivel később lépett ki a reflektorfénybe, de az idő előrehaladtával egyre nagyobb és nagyobb fény vetül(t) rá. Csak a jéghegy csúcsa a két „első” arany: a pjongcsangi, vagyis Magyarország első téli ötkarikás bajnoki címe, majd a pekingi, az első egyéni téli olimpiai győzelem – Liu Shaoang könnyei a dobogó tetején egyszersmind azt is megmutatták, amellett, hogy egy rendkívül tehetséges, alázatos és tisztelettudó fiúról van szó, hatalmas lelke is van – ezért is szeretjük őt.

Nagyon ritkán veszíti el a türelmét, de jaj annak, aki a közelében van, ha ez mégis megesik, ő is tudja, mindenkinek jobb, ha nem tör felszínre a sérelem, de ha megtörténik, akkor kiabál – igen hangosan. Néha összekap a báty­jával is („Azon biztosan felbosszantom magam, ha nem szólnak arról, hogy valahová mennem kell, ha nem mondják meg, hogy lesz valami program – Shaolin rendszeresen ezt csinálja. Egyeztet valakivel egy időpontot, és azt hiszi, ha ő tud róla, akkor én is…”), ám sokkal inkább jellemző rá a nyugodtság, a megfontoltság. Bár jó ideje párkapcsolatban él, igazi úriember: „Csak akkor támadok, ha kell, ha lehet – a pályán is.”

 

JURAJ SLAFKOVSKY

Nemzetisége: szlovák
Született: 2004. március 30., Kassa
Magassága/súlya: 193 cm/102 kg
Sportága: jégkorong
Legjobb eredményei:olimpiai 3., a torna gólkirálya és legértékesebb játékosa (MVP)

Az elmúlt napokban számos ódát zengtünk a szlovák hoki legújabb szupersztárígéretéről, egyáltalán nem véletlenül.

A kassai születésű és nevelésű ifjú titán a jégkorongtorna legfiatalabbjaként, 17 évesen oktatta a komplett mezőnyt Pekingben: hét meccsen hét góljával toronymagasan nyerte el a gólkirályi címet, oroszlánrészt vállalt a szlovákok történelmi, első (bronz)érméből az ötkarikás játékokon (hogy mást ne mondjunk, a svédek elleni bronzmérkőzésen is hintett egy duplát). A 2004-es születésű Slafkovsky már most mindent tud a koronggal, ráadásul szálfatermetű: majd' két méter magas, több mint száz kiló, s ne legyen kétségünk, ehhez az elkövetkező években még hozzájön néhány kilónyi izom.

A nyár óta a finn élvonalbeli topcsapatban, a TPS Turkuban pallérozódik, tavaly már játszott az elit-világbajnokságon, no meg az összes létező hokiszakértő és -portál a top tízbe (annak is inkább az első felébe) várja az előttünk álló NHL-drafton. Slafkovskyról a társak és a szakemberek is csak szuperlatívuszokban tudnak beszélni. Válogatottbeli csapattársa, Marek Hrivík szerint nagy játékos lesz belőle, miként a sokat látott 70 éves kanadai szövetségi kapitány, Craig Ramsay is elképesztő teljesítménynek nevezte Slafkovsky produkcióját, hozzátéve, ragyogó jövő áll előtte.

 

KU AJILING (EILEEN GU)
Nemzetisége:
kínai
Született: 2003. szeptember 3., San Francisco, Kalifornia állam
Magassága/súlya: 168 cm/50 kg
Sportága:    szabad stílusú sí
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (big air, félcső), olimpiai 2. (slopestyle), 2x világbajnok (félcső, slopestyle), 2x Winter X Games-győztes (szupercső, slopestyle)

Az amerikai apa és első generációs kínai bevándorló anya gyermekeként San Franciscóban született Ku Ajling (Eileen Gu) a pekingi olimpia első számú sztárjává nőtte ki magát – több okból is. Bár az Egyesült Államokban nőtt fel és él, 2019 nyara óta kínai színekben versenyez; édesanyja és nagymamája révén az angol mellett folyékonyan beszél mandarinul is, így a hazaiak kedvence lett. Főleg, hogy sportága, a szabad stílusú sí legjobbjaként a három versenyszámból kettőben aranyérmet nyert választott hazájának, egyben pedig ezüstöt, így Kínában valósággal megőrülnek érte: úton-útfélen óriáskivetítőkről mosolyog, a legnagyobb cégek választják reklámarcnak. Persze kapóra jött, hogy sportolói élete mellett sikeres modellkarriert futott be. Még egy szerencsétlen elszólást is elnéztek neki a szigorú kínai hatóságok: közösségi oldalán egy hozzászólásra reagálva elejtette, hogy olyan programot használ, amely ki tudja kerülni a kínai internetes cenzúrát, s ehhez bárki könnyedén hozzáférhet. Egy átlag kínai állampolgár ezért minimum börtönbe menne, Ku Ajling azonban, miután gyorsan kitörölte szerencsétlen kommentet, megúszta egy ejnye-bejnyével.

 

NIKLAS EDIN
Nemzetisége:
svéd
Született: 1985. július 6., Örnsköldsvik
Magassága: 171 cm
Sportága: curling
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok, olimpiai 2., olimpiai 3., 5x világbajnok, 7x Európa-bajnok

Ötszörös világbajnokként negyedik olimpiáján szerzett aranyérmet a világ egyik legnagyobb curlingsztárja, a svéd férficsapat skipje, vagyis kapitánya, akinek már csak az olimpiai aranyérem hiányzott a gyűjteményéből. 2008 óta csak skipként játszik, minden nagy eredményét ebben a pozícióban szerezte. 2014-ben a szocsi téli olimpián elképesztő teljesítményt nyújtott csapata a csoportkörben, ahol csupán egyetlen mérkőzésen kapott ki, viszont az elődöntőben beletört a bicskájuk a brit válogatottba, amely egy ponttal, vagyis egyetlen, a kör közepéhez közelebb lévő kővel 6–5-re verte meg Edinéket, hogy aztán a döntőben sima vereséget szenvedjen Kanadától, míg Svédország Kínát szorította le a dobogóról a bronzmeccsen. Négy évvel később, Pjongcsangban is hasonlóan briliáns teljesítményt mutattak a svédek az alapszakaszban, és az elődöntőn is átverekedte magát a gárda Niklas Edin vezetésével, de a döntőben Kanadával nem tudtak mit kezdeni, így be kellett érniük az ezüsttel. A csoportkörös bravúrt Pekingben is hozta a „Team Edin”, és a korábbi mumusokat, előbb az elődöntőben Kanadát, majd a döntőben Nagy-Britanniát felülmúlva végre olimpiai bajnoki címet ünnepelhetett a sportág egyik legkitartóbb klasszisa. Mert bár a csapattagok az évek során cserélődtek, ő karmesterként végig ott maradt a csapat élén.

 

JOHANNES THINGNES BÖ
Nemzetisége:
norvég
Született: 1993. május 16., Stryn
Magassága/súlya: 187 cm/80 kg
Sportága: sílövészet
Legjobb eredményei: 5x olimpiai bajnok, 2x olimpiai 2., olimpiai 3., 12x világbajnok, 9x vb-2., 3x vb-3., 3x összetett világkupagyőztes

A 2014-es szocsi téli olimpián még csak bontogatta szárnyait idősebb, már olimpiai bajnok bátyja, Tarjei Bö árnyékában Johannes Thingnes Bö, akiről már akkor sejteni lehetett, hogy hatalmas tehetség, a váltóval negyedik helyet is szerzett, de húszévesen egyéniben még kevésbé muzsikált szépen. Négy évvel később, Pjongcsangban a 20 kilométeres egyéni versenyszámban már a dobogó tetejére állhatott, s két váltóval szerzett ezüst – férfi és vegyes – is a nyakába került.

Igazán ezt követően kezdett el felfelé ívelni pályafutása: 12 világbajnoki címéből kilencet az előző ötkarikás játékok után szerzett, ahogy az elmúlt három szezonban az összetett világkupa trónjáról sem lehetett letaszítani.

Ennek megfelelő önbizalommal érkezett a kínai fővárosba: azt mondta, az olimpia királya akar lenni. Nos, ezt a címet – legalábbis sílövészetben – nehéz lenne tőle elvitatni, hiszen sportágában elsőként vitt haza egy olimpiáról öt érmet, köztük négy aranyat (és egy bronzot).

Minden idők legsikeresebb férfi téli olimpikonjának, a nyolc bajnoki címet összeszorgoskodó, szintén norvég Ole Einar Björndalennek is csak négy érem jött össze egy játékokon (igaz, négy arany), az idei biatlonversenyek másik sztárjának, a francia Quentin Fillon Maillet-nak is összejött ugyan az öt medália, de abból csak kettő csillog a legfényesebben.

 

BART SWINGS
Nemzetisége:
belga
Született: 1991. február 12., Leuven
Magassága/súlya: 178 cm/67 kg
Sportága: gyorskorcsolya
Legjobb eredményei: gyorskorcsolya: olimpiai bajnok, olimpiai 2., 2x világbajnoki 3., 2x Európa-bajnok. görkorcsolya: 4x világjátékok-győztes, 11x világbajnok, 29x Európa-bajnok

Bart Swings olimpiai története akkor kezdődött, amikor a 2010-es évek elején a holland görkorcsolya-válogatott vezetésére felkérték az ausztrál sztár­edzőt, Desly Hillt, akit egyre több sportolója kért arra, engedje át a téli időszakra a jégre. Hill úgy vélte, ha megtiltja, elveszíti a görkorcsolyázóit, így inkább belevetette magát a szakmai munkába, hogy kidolgozza azt a programot, amellyel a két sportág kiegészíti egymást, és az egyik segíti a versenyzőket abban, hogy a másikban is sikeresek legyenek. Bart Swings kész élsportolóként került a jégre, és egyből hozott is egy negyedik helyet: 10 km-en éppen csak lecsúszott a dobogóról, az újságíróknak pedig fogalmuk sem volt róla, hogyan került hirtelen a hollandok sarkába gyakorlatilag a semmiből az akkor még csak 21 éves fiú. Négy év elteltével a tömegrajtos versenyen már ezüstérmes lett, Pekingben pedig 74 év után megszerezte Belgium történetének második téli olimpiai aranyérmét, ugyanebben a versenyszámban. És míg Swings és a nőknél 3000 méteren ezüst-, a tömegrajtos versenyben pedig bronzérmet szerző olasz Francesca Lollobrigida neve a gyorskorcsolyázás rajongóinak még mindig furcsán csenghet, a görkorcsolyavilág ünnepelt csillagaiként az a nagy kérdés, vajon visszatérnek-e a kerekekre nyáron.

 

JOHANNES STROLZ
Nemzetisége:
osztrák
Született: 1992. szeptember 12., Bludenz
Magassága/súlya: 186 cm/90 kg
Sportága: alpesi sí
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (alpesi összetett, vegyes csapat), olimpiai 2. (műlesiklás)

Egészen hihetetlen, hogy Johannes Strolzra most a pekingi olimpia sztárjaként hivatkozhatunk, az osztrák alpesi sízőnek ugyanis jó tízéves felnőttkarrierje során eddig kis túlzással nem volt értékelhető eredménye.

A technikai számokra specializálódott, de 2018-ig nem állt a neve mellett befejezett verseny a legnívósabb sorozatban. Szerény eredményei miatt esélye sem volt bekerülni az osztrák világbajnoki vagy olimpiai keretbe, sőt, közlekedési rendőrként kezdett dolgozni.

Ennek ellenére nem adta fel alpesi álmait, saját maga finanszírozta edzőtáborait, versenyzését, és 2018-tól egyre több viadalát fejezte be a pontszerzők között. Még ez a forma sem vetítette elő azt a parádét, amit 2022 első két hónapjában bemutatott. Megnyerte a januári adelbodeni szlalomot, Kitzbühelben ötödik lett, így bekerült az olimpiai csapatba. Ekkor még mindig fennállt a veszélye, hogy a 29 éves Strolz csak egy lesz az „ötkarikás turisták” közül, ám Pekingben olyan teljesítményt nyújtott, amelynek láttán mindenki álla leesett.

Nemcsak aranyérmet nyert alpesi összetettben (édesapja olimpiai sikere után 34 évvel), hanem utána második lett szlalomban, majd még a vegyescsapat-versenyben is nyert.

 

ANNA SCSERBAKOVA
Nemzetisége:
orosz
Született: 2004. március 28., Moszkva
Magassága: 159 cm
Sportága: műkorcsolya
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok, világbajnok, 2x Eb-2.

Nehéz eldönteni, hogy a három női orosz műkorcsolyázó, az egyéniben aranyérmet nyerő Anna Scserbakova, a csapattal olimpiai bajnoki címet szerző, majd decemberi pozitív doppingmintája miatt lebukó Kamila Valijeva és az egyéni verseny ezüstérmese, Alekszandra Truszova az olimpia hőse vagy inkább antihőse lett. Normál esetben az egész világ nagy ovációval ünnepelte volna az elképesztő teljesítményt nyújtó versenyzőket, ahogy edzőjüket, Eteri Tutberidzét is, esetükkel azonban több visszásság is felszínre került. Reflektorfény vetült trénerük bűnlajstromára, hogy hány tinilányt „fogyasztott el” sztárcsináló klubjuk, a Szambo 70 az elmúlt évek alatt. De mi is történt pontosan? Hatalmas szenzáció volt, hogy Valijeva két különböző négyfordulatos ugrást is bemutatott a csapatversenyben, elsőként a női mezőnyben az olimpiák történetében. Csakhogy a díjátadó előtt kiderült, december 25-én trimetazidint találtak a szervezetében, amely segíthetett, hogy kibírja a brutális edzéseket. A csapatverseny éremátadó ceremóniáját elhalasztották, egyéniben viszont némi cirkusz után elindulhatott – a rövidp program végén vezetett, a kűrben viszont kijött, mennyire megviselték a történtek, és lecsúszott a dobogóról. Így végül szintén csodálatos teljesítménnyel Scserbakova lett a győztes, Truszova nyakába pedig az ezüst került – de egyikük sem tudott őszintén örülni.

 

CHLOE KIM
Nemzetisége:
amerikai
Született: 2000. április 23., Long Beach, Kalifornia állam
Magassága/súlya: 160 cm/52 kg
Sportága: hódeszka
Legjobb eredményei: 2x olimpiai bajnok (félcső), 2x világbajnok (félcső), 6x Winter X Games-győztes (szupercső)

A kétezres év elején született, mára mégis ő lett a női hódeszka arca, félcsőben legalábbis mindenképp:

Chloe Kim még nem töltötte be a huszonkettőt, s ebben a korban a legtöbb sportoló arról álmodik, hogy kijusson élete első olimpiájára. Kim a bajnoki címét védte meg, ugyanis már Pjongcsangban is ő állhatott a dobogó legmagasabb fokára, mindössze 17 évesen.

Az amerikai versenyző 2015-ben robbant be a köztudatba, amikor minden idők legfiatalabbjaként Winter X Gamest (téli extrémsport-játékok) nyert – s valószínűleg csak a téli olimpia korhatára miatt kellett „ilyen sokáig” várnia a rivaldafényre, ugyanis egy évvel korábban, Szocsiban még nem állhatott rajthoz, pedig már akkor éremesélyes lett volna. Lavinaszerű lendületet vett, sorra jöttek a címek: US Snowboard Grand Prix, címvédés az X Gamesen, ifjúsági olimpiai győzelem Lillehammerben (ahol a zászlóvivő megtisztelő szerepe is neki jutott). Aztán Pjongcsangban már a legnagyobb színpad várt rá – külön öröm lehetett neki, hogy félig-meddig hazai közönség előtt mutathatta be elképesztő trükkjeit, hiszen Kim szülei dél-koreai elsőgenerációs bevándorlók az Egyesült Államokban, és ő is folyékonyan beszél koreaiul. Sikereinek köszönhetően filmszerepeket kapott, gabonapelyhes dobozokról mosolygott a fogyasztókra, sőt, róla mintázott Barbie baba is készült! A félcső királynője Pekingbe is toronymagas favoritként érkezett, és nem okozott csalódást: a legjobb pontszámmal (87.75) jutott döntőbe, amelyben még egy lapáttal rátett, és 94 pontos futamával senki sem tudott versenyezni.

 

COLBY STEVENSON
Nemzetisége:
amerikai
Született: 1997. október 3., Portsmouth, New Hampshire állam
Magassága/súlya: 185 cm/77 kg
Sportága: síakrobatika
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (big air), vb-2. (slopestyle)

Bár egy téli olimpián ezüstérmet szerezni egyáltalán nem kis teljesítmény, a reflektorfényt hajlamosak vagyunk kizárólag a bajnokokra irányítani. Pedig egy-egy háttérben megbúvó történet mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ilyen a síakrobatika big air számában második Colby Stevenson sztorija, amely finoman szólva sem indult szépen. Bár már kamaszként lerítt róla, hogy kiemelkedő tehetség, 2016. május 8-án (Stevenson ekkor 18 éves volt), egy megnyert verseny után kimerülten ült volán mögé, hogy éjszaka hazavezessen. Hiba volt. Elaludt, az autó letért az útról, majd nyolcszor (!) fordult át a tengelye körül. Három nappal később tért magához, és sok más súlyos sérülés mellett 30 helyen tört el a koponyája. Az orvosok közölték vele, szinte esélytelen, hogy folytassa az élsportot. Ő azonban (összetört) fejébe vette, hogy az előbbi mondat kulcsszava a „szinte” lesz.

„Egy ilyen horderejű esemény után nincs más út, folytatni kell – emlékezett vissza a nehéz időkre Stevenson, akinek történetét az interneten ingyenesen megtekinthető „Nerve” című kisfilmben is feldolgozták. – Kaptam egy második esélyt, hogy azt csináljam, amit igazán szeretek, így egyértelmű volt: még nagyobb odaadással, szenvedéllyel kell folytatnom a síelést.”

Így is lett. Csupán nyolc hónappal a balesete után világkupa-győzelmet ünnepelhetett, azóta is a világ élmezőnyéhez tartozik, 2021-ben világbajnoki ezüstöt ünnepelhetett slopestyle-ban, ezúttal pedig big airben zárt második helyen Kínában.

FRENCESCO FRIEDRICH
Nemzetisége:
német
Született: 1990. május 2., Pirna
Magassága/súlya: 183 cm/96 kg
Sportága: bob
Legjobb eredményei: 4x olimpiai bajnok (2x kettes bob, 2x négyes bob), 13x világbajnok (7x kettes bob, 4x négyes bob, 2x vegyes csapat), 7x Európa-bajnok (6x kettes bob, 1x négyes bob)

Ha az idegen szavak és kifejezések szótárában fellapozzuk a „dominancia” szót, valószínűleg Francesco Friedrich képe vigyorogna ránk.A német bobos körül ugyan „cserélődik” a csapat, de az ő neve kettesben és négyesben is garancia a sikerre.     

„Franz százévente egyszer látott tehetség      – méltatta még 2015-ben, második vb-aranya után edzője, Gerd Leopold.      – Képes gyorsan túllépni a kudarcain, tanulni belőlük, minden eszköze megvan, hogy sportági történelmet írjon a következő években.”     

Nos, nem tévedett. Friedrich egyeduralmát mi sem mutatja jobban, mint hogy kettes bobban 2013 óta nem nyert olyan duó világbajnoki címet, amelyben nem ő volt a pilóta, négyesben pedig 2017 óta nem találtak legyőzőre a nevével fémjelzett csapatok vb-n. Ennek megfelelően, pláne, hogy mindkét számban címvédőként érkezett Pekingbe, ezúttal is csak a két aranyérem lehetett a célja, amit be is gyűjtött.

Friedrich dominanciája azonban csak a csúcsa annak a német „jéghegynek”, ami a „lecsúszósportokat” (bob, szánkó, szkeleton) jellemzi. Ugyanis a három sportágban összesen tíz bajnokot avattak Kínában, s ebből egy számban nem német nyakba került az aranyérem. A leglátványosabban a férfi kettes bobban mutatkozott meg, mennyivel jár a világ előtt Németország: a bajnok Friedrich és Thorsten Margis mögött második helyen Johannes Lochner és Florian Bauer ért be, míg a harmadik helyen szintén német duó, Christoph Hafer és Matthias Sommer zárt. De Friedrichék (Candy Bauerrel és Alexander Schüllerrel kiegészülve) négyesben is nyertek, Lochnerék alakulata második lett, míg Haferék kvartettje hat századmásodperccel maradt le a bronzéremről.

Az összeállítást készítette: Dénes Szilárd, Kohán Gergely, Kovács Erika, Mihályi Petra, Zsoldos Barna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik