Téli olimpia: az egyiknek sikerült, a másiknak nem a sílövőknél

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.02.13. 12:49
null
Röiseland az első triplázó Pekingben (Fotó: AFP)
A női sílövők 10 km-es üldözéses versenyét rendezték meg vasárnap a pekingi téli olimpián. A norvég Marte Olsbu Röiseland nemhogy megőrizte a sprintben megszerzett félperces előnyét, hanem majdnem másfél percre növelte, és ő az első sportoló, aki három aranyérmet szerzett a pekingi olimpián és még egy bronza is van mellé. Ugyanez nem jött össze honfitársának, Johannes Bőnek a férfiaknál, aki ugyancsak az élről indult, de hetet is rontott, így a francia Quentin Fillon Maillet-é lett a 12.5 km aranya.

 

 

A sprintversenyt megnyerő Röiseland magabiztos, félperces előnnyel vágott neki a távnak a svéd Elvira Öberg előtt, s mivel az első két lövészete során nem hibázott, míg a svéd egyszer, tovább növelte az előnyét, de immár az olasz Dorothea Wierer előtt. A harmadik sorozatába azért egyszer ő is belebakizott, de Wierer meg kettőt is hibázott, így már majdnem másfél perc volt közöttük a differencia, amely azt jelentette, hogy az utolsó lövészetébe három, szűken négy hiba is belefért.

De nem engedte meg magának ezt a luxust, az utolsó lövészetét hibátlanul teljesítette, s már régen elhagyta a lőteret, mire üldözője egyáltalán odaért. Wierer ráadásul megint rontott egyet, úgyhogy Elvira Öberg és a norvég Ingrid Landmark Tandrevold vette át a dobogós helyeket, de nagyon jött a 11. helyről rajtoló másik norvég,Tiril Eckhoff is, aki végül harmadik lett, ugyanis Tandrevold teljesen elkészült az erejével, talán rosszul is lett, mert csak a 14. helyen esett be szó szerint a célba, és percekig ápolták, mire el tudta hagyni a célvonalat.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
SÍLÖVÉSZET, NŐI 10 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY
1. Marthe Olsbu Röiseland (Norvégia) 34:49.9 perc (1 lőhiba)
2. Elvira Öberg (Svédország) +1:36.5 mp hátrány (3)
3. Tiril Eckhoff (Norvégia) +1:48.7 (3)
4. Hanna Szola (Fehéroroszország) +1:58.9 (3)
5. Linn Persson (Svédország) +2:07.2 (2)
6. Dorothea Wierer (Olaszország) +2:09.1 (3)

 

A férfiaknál az első lövészetnél jelentősen nem változott a sorrend, hiszen sem Bö, semFillon Maillet nem hibázott (a norvég gyorsabban futott), nem így az üldözők, úgyhogy a két éllovas már nagyon elszakadt a többiektől. Viszont a második sorozatban Bö kétszer is hibázott, míg a francia keze továbbra sem remegett meg, így a különbség 10 másodpercre csökkent.

Bö aztán a harmadik sorozatban hármat is rontott, míg Fillon Maillet továbbra is hibátlan maradt, igaz az orosz Eduard Latipov szépen felzárkózott rá, míg a harmadik helyet az idősebbik testvér, Tarjei vette át, aki aztán Latipovot is megelőzte. A francia már a második aranyát és a negyedik érmét szerezte. Johannes Bö végül hét hibával, több mint kétperces hátránnyal kullogott a célba.

SÍLÖVÉSZET, FÉRFI 12.5 KM-ES ÜLDÖZÉSES VERSENY
1. Quentin Fillon Maillet (Franciaország) 39:07.5 (0)
2. Tarjei Bö (Norvégia) +28.6 (1)
3. Eduard Latipov (Orosz csapat) +35.3 (1)
4. Lukas Hofer (Olaszország) +51.1 (0)
5. Johannes Bö (Norvégia) +2:13.7 (7)
6. Roman Rees (Németország) +2:30.2 (1)

 

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik