Pjongcsang 2018: több mint 20 ezer doppingteszt a rajt előtt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.12.05. 15:09
Több mint 20 ezer doppingtesztet végeztetett, illetve végeztet el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a februári pjongcsangi téli játékok rajtjáig.

„Ebből novemberig már 7000-et elvégeztettünk, összesen 4000 sportolón” – jelentette be kedden Richard Budgett, a NOB orvosi igazgatója, hozzátéve, hogy a következő két hónapban ennél lényegesen több vizsgálatra kerül majd sor.

A játékokat megelőző ellenőrzéseket a NOB a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA), illetve a sportági szövetségekkel közösen koordinálja. A testület tesz javaslatokat a nemzeti olimpiai bizottságoknak, hogy kiktől vegyenek mintát.

Budgett azt is jelezte, hogy az orosz sportolók kiemelt figyelmet kapnak, s másoknál lényegesen többször ellenőrzik őket.

„A nemzetközi szövetségekkel és az orosz doppingellenes ügynökséggel is közöltük az elvárásokat a versenyzőikre vonatkozó tesztek számát illetően” – utalt az orosz sportolókra Budgett.

A NOB végrehajtó bizottság kedden hozza meg a döntését arról, hogy az oroszok részt vehetnek-e a februári pjongcsangi téli olimpián. Ugyanakkor az már biztos, hogy több nagy esélyes nem lesz ott Dél-Koreában, miután a NOB az elmúlt bő egy hónapban több mint húsz orosz versenyzőt (bobost, szkeletonost, sífutót, gyorskorcsolyázót és sílövőt) tiltott el örökre, és semmisítette meg szocsi eredményeiket doppingvétség miatt.

Az eltiltások hátterében a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

A jelentés szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között harminc sportágban mintegy ezer sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik