Síugrás: Bardalnak volt a legjobb „hátszele” Zakopanéban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.19. 17:27
null
Bardal diadalmaskodott (Fotó: Action Images – archív)
A lengyelországi Zakopanéban folytatódott a síugrók világkupa-sorozata. Vasárnap egyéni versenyt rendeztek, amelyben egy sorozat után hirdettek győztest, s ez a norvég Anders Bardal volt, megelőzve a szlovén Peter Prevcet és a német Richard Freitagot.

Az időjárás igencsak befolyásolta a verseny végeredményét. Kezdődött azzal, hogy a nagy szél miatt eleve negyven perccel később kezdődött. Aztán lejött hat versenyző, de hol erős hátszél, hol szembeszél volt, s emiatt megszakították a versenyt, az addig ugró versenyzők kis szünet után újra lejöhettek.

Ekkor javultak a körülmények, és 120-130 méter közötti ugrások is születtek. A legmesszebb az osztrák Andreas Kofler jutott, 131 méterig, de a kompenzáció miatt többen is megelőzték. Freitag állt az élen, és már csak az összetett világkupa első hat helyezettje volt hátra, amikor eleredt az eső.

Ezért újra megszakították a viadalt, majd a kényszerszünet után az újdonsült Négysáncverseny-győztes osztrák Thomas Diethart következett, aki csak 113 métert ugrott (ezzel a 35. helyre csúszott vissza), de az osztrákok azonnal reklamáltak, hogy a sáncon nem volt megfelelően letakarítva a nyom – a víz nem tudott rendesen elfolyni –, ezért sokkal lassabb volt az indulási sebessége. Mivel a következő ugrónak, a csütörtöki wislai versenyt megnyerő német Andreas Wellingernek is hasonló gondjai voltak, a rendezők ismételten szünetet rendeltek el, ők ketten pedig ismét tehettek egy kísérletet a mezőny többi tagja után.

Kis idő elteltével csillapodott az eső, s a már megfelelően letakarított nyomban Bardal 131.5 méterig szállt, ezzel az élre került. Prevc ugyan ettől hét méterrel elmaradt, viszont neki hátszele volt, így végül alig két ponttal kapott kevesebbet a norvégnál, s ő került a második helyre. Az osztrák Gregor Schlierenzauernek és a vk-éllovas lengyel Kamil Stochnak viszont nem ment, ők a tíz közé sem tudtak bekerülni.

Már csak a két újraugró volt hátra, amikor feltámadt a szél, megint következett egy tízperces szünet, mire rendeződtek a viszonyok és lejöhettek, de bánhatták, mert még az első kísérletüknél is gyengébben ugrottak: Diethart a 43., Wellinger pedig 86 méterrel csak a mezőny 50. helyére kapott besorolást.

A szervezők ekkor még komolyan gondolták, hogy a lassan már három órája húzódó versenyen második sorozatot is tartanak, amelynek rajtját 17 órára írták ki, de aztán belátták, hogy reménytelen a helyzet, így végül törölték, és az első alapján hirdettek végeredményt. Így, miközben ráesteledett a versenyzőkre, Bardal örülhetett a győzelemnek. Legutóbb egy éve, éppen itt, Zakopanéban nyert utoljára norvég síugró Anders Jacobsen révén, azóta harminc vk-versenyen nem tudtak a dobogó tetejére állni.

Síugró-vk, Zakopane (Lengyelország)
HS 134
1. Anders Bardal (norvég) 127.0 (131.5 m)
2. Peter Prevc (szlovén) 124.7 (124.5)
3. Richard Freitag (német) 122.1 (129.0)
A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:
1. Kamil Stoch (lengyel) 721 pont
2. Gregor Schlierenzauer (osztrák) 670
3. Peter Prevc (szlovén) 632

A többi síszakágban is rendeztek volna ma versenyeket, de nem mindenhol sikerült ezt lebonyolítani, hiszen elmaradt a női lesiklás az olaszországi Cortina d’Ampezzóban és félbeszakadt a női sílövők váltóversenye is. Szerencsére voltak versenyek is: a férfi alpesi sízők a svájci Wengenben, a sífutók a lengyelországi Szklarszka Porebában, a sílövők az olaszországi Antholzban, az északi összetett versenyzők pedig az ausztriai Seefeldben mérték össze tudásukat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik