Gut jó idénykezdete: négyből három

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.30. 21:39
null
Négyből három! – Lara Gut elképesztően jól rajtolt az alpesisí-világkupában (Fotó: kurier.at)
Szombaton teljes nagyüzem volt a világ sípályáin: a férfi alpesi sízők a kanadai Lake Louise-ban, a nők az amerikai Beaver Creekben, a sílövők a svéd Östersundban, a sífutók, a síugrók és az északiösszetett-versenyzők pedig a finnországi Kuusamóban mérték össze tudásukat.

ALPESI SÍ

Lara Gut nyerte meg Beaver Creekben a női alpesi síelők szuper-G-világkupaversenyét. A 22 éves svájci ezzel már a harmadik győzelmét aratta a szezonban. Miklós Edit ismét a 48. helyen végzett.

A nők egy teljesen új környezetben versenyeznek a hétvégén Beaver Creekben. A pénteki lesiklás során a „Raptor" névre keresztelt pályát a 48. helyen végző Mikós Edit a Facebook-oldalán szombaton adott leírásában a nehezebbek közé sorolta.

„Sajnos a Raptor nem mondható klasszikus lesikló pályának – írta Miklós. – Nagyon szűkek a kanyarok, ívről ívre kell menni, ami nem éppen az én specialitásom. Jobban kedvelem a széles, gyors kanyarokat. Mindenesetre új nap, új szerencse! Én biztosan ma is mindent beleadok, bár ez sem lesz könnyű menet, hiszen ma is a Raptoron rendezik a versenyt."

Nos, Miklós Edit ismét a 48. helyen végzett a 66 induló közül. Számszerűen nem javított, de utóbbit a gyengébbik szakágában érte el.

Ami a győztest illeti, a pénteki lesiklás után most is Lara Gut síelt a leggyorsabban. A 22 éves svájci hatodik alkalommal nyert vk-verseny. Ebben a szezonban ez volt a harmadik, így fölényesen vezeti az összetettet.

ALPESI SÍ, VK-VERSENY, BEAVER CREEK (Egyesült Államok)
Női szuper-G
1. Lara Gut (svájci) 1:18.42
2. Anna Fenninger (osztrák) +0.92
3. Nicole Hosp (osztrák) +1.11
...47. Miklós Edit +6.92
Az összetett vk állása (még 30 verseny van hátra)
1. Lara Gut 300 pont
2. Anna Fenninger 175
3. Mari Höfl-Riesch (német) 148

A kanadai Lake Louise-ban a férfiak lesiklását rendezték meg, amelyen a győzelmet az olasz Dominik Paris szerezte meg, megelőzve az osztrák Klaus Kröllt és a francia Adrien Theaux-t.

Az olasz Peter Fill rajtolt először, s olyan jól ment, hogy a következő hat sízőnek nem sikerült jobb időt teljesítenie az övénél. de aztán következett az osztrák Georg Streitberger és ő vette át a vezetést. Az ő idejét meg a 13-as rajtszámú francia Adrien Theaux javította meg.

Ő állt az élen akkor is, amikor az elitcsoport következett, elsőként a norvég Aksel Lund Svindal, aki remekül jött, de végül 12 századdal elmaradt a francia mögött. Nem így a következő Kröll, aki nyolc századdal viszont jobb volt Theaux-nál.

A kanadai Eric Guay és a svájci Beat Feuz felejthetőt nyújtott, de Paris egy hajszállal, egészen pontosan három századmásodperccel Kröllnél is gyorsabb volt. A legjobbak közül hátralévő osztrák Hannes Reichelt és az olasz Christof Innerhofer viszont még az első tízbe sem tudott bekerülni. Az utánuk következők közül ez egyedül csak a svájci Carlo Jankának sikerült, igaz neki is csak a 10. helyen.

ALPESISÍ-VK, Lake Louise (Kanada)
FÉRFI MŰLESIKLÁS

1. Dominik Paris (olasz) 1:49.90
2. Klaus Kröll (osztrák) +0.03
3. Adrien Theaux (francia) +0.11

SÍUGRÁS

A kedvezőtlen időjárás miatt törölték a szombati kuusamói síugró-világkupaversenyt.

Eleve „gyanúsan" kezdődött verseny, mert a rossz időjárás miatt nem tudták megtartani a kvalifikációs sorozatot. Ez egyben azt jelentette, hogy minden nevező elindulhatott az első körben, vagyis összesen 76-an.

Rögtön az első próbálkozó, a finn Sami Heiskanen ugrása után 15 percre máris megszakították a viadalt. A negyedórás pauza leteltével a rendezők azt is elhatározták, hogy mindössze egy kört tartanak meg.

Kisebb-nagyobb szünetekkel 37 versenyző teljesítette ugrását, ám ekkor a zsűri eldöntötte, elég a huzavonából, inkább törlik a viadalt.

SÍLÖVÉSZET

Östersundban, a férfiak 10 km-es sprintversenyén, az első lövészetet követően Martin Fourcade állt az élen, a norvég Emil Hegle Svendsent megelőzve, de a második sorozatban az előbbi egyszer, utóbbi pedig kétszer is hibázott. Ekkor Fredrik Lindström vette át a vezetést, de csak 6 másodperccel megelőzve a franciát, aki a hátralévő távon a hátrányból ugyanekkora előnyt csinált. A dobogó harmadik fokára végül a hibátlanul lövő amerikai Tim Burke állhatott fel.

SÍLÖVŐ-VK, Östersund (Svédország)
FÉRFI 10 KM-ES TÖMEGRAJTOS VERSENY

1. Martin Fourcade (francia) 25:56.0 (1)
2. Fredrik Lindström (svéd) +6.5 (0)
3. Tim Burke (amerikai) +31.3 (0)

SÍFUTÁS

A női 10 km-es klasszikus stílusú verseny a lengyel Justyna Kowalczyk és a norvég Marit Björgen csatáját hozta, hiszen az első másfél kilométeren még mindössze fél másodperc volt a különbség kettejük között a norvég javára (a harmadik helyen Therese Johaug állt újabb féllel lemaradva), három kilométer megtétele után viszont már a lengyel állt az élen három másodperces előnnyel, s ez a különbség a hátralévő két kilométeren már nem változott. A harmadik végül Johaug lett, de ő már jócskán, 15 másodperccel leszakadva.

A férfiak 15 km-es versenyét remek hajrájával a cseh Lukas Bauer nyerte meg, pedig a táv kétharmadáig az orosz Dmitrij Zsaparov állt a legjobban, de ő a végére annyira elfáradt, hogy végül még a második helyről is lecsúszott. Bauernek így végül a norvég Eldar Rönning volt a legnagyobb ellenfele, de végül 2.4 másodperccel őt is meg tudta előzni.

SÍFUTÓ-VK, Kuusamo (Finnország)
FÉRFI 10 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)

1. Lukas Bauer (cseh) 24:43.6
2. Eldar Rönning (norvég) +2.4
3. Dmitrij Zsaparov (orosz) +5.7
NŐI 5 KM (KLASSZIKUS STÍLUS)
1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 13:33.7
2. Marit Björgen (norvég) +3.0
3. Therese Johaug (norvég) +14.8

ÉSZAKI ÖSSZETETT

A síugrásban az orosz Jevgenyij Klimov volt a legjobb, s majd fél perccel előbb vághatott neki a 10 kilométeres sífutó távnak, mint a norvég Haavard Klemetsen és 48 másodperccel előzte meg az osztrák Wilhelm Deniflt. A legnagyobb nevek közül Eric Frenzel 1:12-es hátránnyal negyedikként, az összetett vk-címvédő francia Jason Lamy-Chappuis 1:33-mal nyolcadikként rajtolt.

Persze, ahogyan az várható volt, a jó ugrók nem bírták a futótempót, s féltávnál már Klemetsen és Frenzel állt az élen, majd a német lerázta norvég riválisát is, és egyedül haladt a cél felé. A második helyért viszont nagy csata alakult ki, miután összejött egy hat fős boly, Lamy-Chappuissal és négy norvéggal.

Közülük aztán – a közben kényelmesen célba érő Frenzelt is majdnem utolérve –, Jörgen Graabak lett a második és Magnus Krog a harmadik, Mikko Kokslien a negyedik, míg Lamy-Chappuisnak ezúttal meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

Északiösszetett-vk, Lahti (Finnország)
GUNDERSEN-VERSENY

1. Eric Frenzel (német) 28:34.9
2. Jörgen Gräbak (norvég) +3.5
3. Magnus Krog (norvég) +8.9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik