Bűbáj és száguldás a havas lejtőkön: rajt a világbajnokságon

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.02.07. 19:35
null
Lindsey Vonn, a női mezőny egyik klasszisa két számban is címvédőként indul  (Fotó: Action Images)
A női szuper-óriásműlesiklással kedden a németországi Garmisch-Partenkirchenben megkezdődik az alpesi sízők világbajnoksága, amelyen szinte lehetetlen megjósolni a végső győztesek kilétét. Magyarországot az utóbbi évtizedek legnépesebb csapata, 13 sportoló képviseli az eseményen.

A férfiaknál a két évvel ezelőtti eseményt hátfájdalmai miatt kihagyni kényszerülő, de az idei vk-sorozatban kirobbanó formában síelő, kombinációban már győztes, összetettben vezető horvát Ivica Kostelic az egyik legnagyobb esélyes.

A MAGYAR CSAPAT
 

Magyarországról 13 sportoló utazik, a csapatban öt női és nyolc férfi síelő kapott helyet. A január 17-e óta magyar színekben induló, erdélyi származású Miklós Edit mellett a tavalyi olimpián is szerepelt Berecz Anna és Döme Zsófia, valamint Hellner Szelina és Hellner Donáta alkotja a női gárdát. Utóbbi kettő az előzetes tervek szerint csak műlesiklásban, Berecz és Döme pedig minden számban rajthoz áll. Miklós szuper-G-ben, óriás-műlesiklásban és műlesiklásban lesz érdekelt.

A férfiaknál Bene Márton, Szepesi Bertold, Farkas Norbert, Bujtás Csaba, Vincze Ákos, Petrovics Dániel, Kékesi Márton és Halmágyi Zoltán utazik, de azt csak a helyszínen döntik el, hogy melyikük melyik versenyszámban indul.

A 31 éves versenyző legfőbb ellenfelei várhatóan az óriás-műlesiklásban és szuper-G-ben címvédő svájciak, az olimpiai bajnok Carlo Janka és az ötkarikás ezüstérmes Didier Cuche, valamint a – vb-n nemcsak versenyzőként, de az Eurosport televíziós csatorna szakkommentátoraként is részt vevő – négyszeres világbajnok amerikai Bode Miller lehetnek.

Utóbbi, valamint a 2009-ben kombinációban vb-aranyat nyerő, a tavalyi vancouveri olimpián szuper-óriásműlesiklásban első norvég Aksel Lund Svindal és a 2006-ban két ötkarikás aranyat nyerő osztrák Benjamin Raich a férfiak világbajnoki örökranglistájának élmezőnyében is előrelép, ha legalább egy számban elsőként végez.

A nőknél nem volt zökkenőmentes az óriás-műlesiklás címvédőjének, a német Kathrin Hölzlnek a felkészülése, a 26 éves síző ugyanis visszatérő hátfájdalmai miatt nem tudott edzeni a vb előtti héten. A csapatvezetők szerint a versenyen már teljesen egészségesen áll majd rajthoz.

A hazaiak másik kedvence, a műlesiklás címvédője, a kétszeres olimpiai bajnok (kombináció, műlesiklás) Maria Riesch ezúttal több számban is esélyes, miután az idei világkupa-sorozatban is jó teljesítményt nyújtott, s egyelőre vezet összetettben nagy riválisa, az amerikai Lindsey Vonn előtt.

„Eddig nagyszerűen alakult számomra a szezon, a legnagyobb álmom pedig az elkövetkezendő napokban válhat valóra, ha sikerül nyernem a hazai rendezésű vb-n" – mondta a 26 éves síző, aki természetesen jó barátját, a lesiklás és a szuper-G címvédőjét, az olimpiai bajnok Vonnt tartja a legnagyobb ellenfelének.

Kétségtelen, hogy Riescht, Vonnt és Hölzlt a többieknek nehéz lesz legyőzni, de a kombinációban 2009-ben győztes osztrák Kathrin Zettel, s a jelenleg is zajló vk-sorozatban jól szereplő honfitársai, Elisabeth Görgl és Marlies Schild, valamint a még mindig csak 19 esztendős, de már kétszeres vb-ezüstérmes svájci Lara Gut is megnehezítheti a dolgukat.

A CÍMVÉDŐK

FÉRFIAK

Műlesiklás: Manfred Pranger (Ausztria). Óriás-műlesiklás: Carlo Janka (Svájc). Szuper-óriásműlesiklás: Didier Cuche (Svájc). Lesiklás: John Kucera (Kanada). Kombináció: Aksel Lund Svindal (Norvégia)

NŐK

Műlesiklás: Maria Riesch (Németország). Óriás-műlesiklás: Kathrin Hölzl (Németország)

Szuper-óriásműlesiklás: Lindsey Vonn (Egyesült Államok). Lesiklás: Vonn. Kombináció: Kathrin Zettel (Ausztria). A csapatverseny a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt.

 

Nem beszélve a svéd Anja Pärsonról, aki a világbajnokságok eredményességi örökranglistáján jelenleg harmadik, pályafutása során gyűjtött hét arany-, illetve két-két ezüst- és bronzérmével.

Megemlítendő, hogy bár az előzetes adatok szerint bizonyos versenyeket akár 50 ezren is megtekintettek volna, hétfőn bejelentették: 10-15 ezer nézőnél többet nem engednek majd be. Németországban fokozottan ügyelnek a tömegrendezvények biztonságára, amióta tavaly júliusban, a duisburgi Love Parade-en, a technozene rajongóinak partiján kitört pánikban 21 ember életét vesztette és több mint 500-an megsérültek.

A számítások szerint a nézőszám korlátozása 1.36 millió eurós (kb. 364 millió forintos) veszteséget jelent, Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) elnöke azonban bízik abban, hogy a televíziós közvetítéseket sokan követik majd élőben.

„A tavalyi vancouveri olimpián is viszonylag kevés néző volt a helyszínen, a tévés nézettségi adatok azonban fantasztikus számokat tartalmaztak – fogalmazott a svájci sportvezető. – Szerencsétlen helyzet, de együtt kell élnünk ezzel."

A vb-n egyébként minden versenyszám után az első négy helyezettet, valamint két véletlenszerűen kiválasztott sportolót kombinált doppingellenőrzésnek vetnek alá.

„Vér- és vizeletvizsgálatra egyaránt sor kerül majd, pontos teszteket igyekszünk elvégezni, de nem szeretnék túl sok részletet elárulni ezekről – mondta Sarah Lewis, a FIS főtitkára. – Általában jóval kevesebb doppingvétség fordul elő az alpesi versenyeken, mint például sífutásban."

ALPESI-SÍ VB, GARMISCH-PARTENKIRCHEN 
A PROGRAM
Február 8., kedd Női szuper-óriásműlesiklás (11 óra)
Február 9., szerda Férfi szuper-óriásműlesiklás (11)
Február 11., péntek Női kombináció (lesiklás 10, műlesiklás 14)
Február 12., szombat Férfi lesiklás (11)
Február 13., vasárnap Női lesiklás (11)
Február 14., hétfő Férfi kombináció (lesiklás 10 ó, műlesiklás 14 ó)
Február 16., szerda Csapatverseny (11)
Február 17., csütörtök Női óriás-műlesiklás (1. futam 10, 2. futam 13:30)
Február 18., péntek Férfi óriás-műlesiklás (1. futam 10, 2. futam 13:30)
Február 19., szombat Női műlesiklás (1. futam 10, 2. futam 13:30)
Február 20., vasárnap Férfi műlesiklás (1. futam 10, 2. futam 13:30)
A versenyeket az Eurosport élőben közvetíti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik