Maria Riesch nyerte meg a női szlalom világkupát

NAGY DÁVIDNAGY DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.03.13. 16:06
null
Riesch a kristálygömbbel (Fotó: Reuters)
Mindkét nemnél káprázatos küzdelmet hozott a szakági elsőségért vívott csata záró felvonása. A hölgyeknél a világ- és olimpiai bajnok Maria Riesch mindössze három ponttal előzte meg a sorozatban másodszor kis különbséggel veszítő Kathrin Zettelt. Az uraknál viszont osztrák kézbe került a kristálygömb, Reinfried Herbstnek egy 9. hely is elég volt ahhoz, hogy felülmúlja Julien Lizeroux-t. Az idény utolsó egyéni versenyét a szintén osztrák Marlies Schild, illetve a német Felix Neureuther nyerte meg.

A 2009/2010-es Alpesi Sí Világkupa utolsó férfiaknak rendezett, hivatalos versenye a szlalom volt. Az Összetett Világkupa már tegnap eldőlt a svájci Carlo Janka javára, a szakági kristálygömbért folyó küzdelem viszont még teljességgel nyílt maradt. Az osztrák férfiak utolsó mentsvára Reinfried Herbst volt, 43 pontos előnnyel várhatta a szezon kilencedik műlesikló versenyét. Egyetlen talpon maradt riválisa a franciák világbajnoki ezüstérmes kiválósága, Julien Lizeroux volt, akinek tehát feltétlenül dobogóra kellett állnia, illetve reménykednie az osztrák kiesésébe.

Mint az összes többi számban, szlalomban is a világranglista (a szakági tabella) első 24 helyezettje (ill. holtversenyek miatt 25) kvalifikálta magát a Világdöntőre, a mai naptól sérülés miatt senki sem lépett vissza. Szintén tagja a mezőnynek az aktuális junior-világbajnok, ezúttal a svájci Reto Schmidigert érte az a megtiszteltetés, hogy ilyen illusztris mezőnyben debütáljon a Világkupában. Lehetőségük lett volna ezen felül az összetettben 400 pontnál többet gyűjtő sízőknek is az indulásra, de közülük senki sem állt rajthoz.

Mint idén már oly sok alkalommal, a mai verseny első futamát is Reinfried Herbst kezdhette meg, hozta megszokott reszkírozós menetét, kis híján már a pálya első harmadában kiesett, óriásit mentett az osztrák. Noha mindössze a 10. helyen zárt, szerencséjére Lizeroux sem remekelt, mindössze 2 századdal ért el jobb időt, s ami még fontosabb, őt is megelőzték nyolcan.

Sokáig úgy tűnt, hogy ismét német örömünnepre van kilátás, ugyanis a világ legjobb műlesiklóit követően Felix Neureuther állt a lista élén, 17 századdal megelőzve Benjamin Raichot. Sőt, még az olimpiai bajnok Giuliano Razzoli sem tudta maga mögé utasítani, az olasz előnyös helyzetben rontott, s kiesett a saját edzője által tűzött pályán. Nagy meglepetésre a kanadai Julian Cousineau hatalmas különbséggel, 56 századdal verte meg a németet, ez a bravúr az olimpiai bronzérmes André Myhrernek és honfitársának, Michael Janyknek is sikerült. A futamgyőzelmet viszont egy osztrák, a világbajnok Manfred Pranger szerezte meg, de mindössze 9 századdal vezetett a déli folytatás előtt.

A második futam pályáját a francia szakvezető tűzte. Az első igazán erős időt Ivica Kostelić érte el, a horvát azonban már közel 2 másodperces hátrányt szedett össze, így a 3. legjobb második futammal is csak a 10. helyre tudott felzárkózni. A szakági elsőségért küzdő Herbst ugyan megelőzte a horvátot, de mindössze 6 századdal, így neki még izgulnia kellett. Tőle szokatlanul biztonsági menetre törekedett, s bízott abban, hogy sokan előzik majd meg egyetlen riválisát. Szüksége is volt erre, ugyanis Lizeroux legjobbját nyújtotta, 1,29 másodperccel vette át tőle a vezetést.

Zurbriggen és Mölgg nem tudott konkurált a francia tempójával, a svájci láthatóan örömmel vette tudomásul, hogy segíthetett barátján. Ebben a pillanatban Lizeroux vezette a virtuális tabellát. Raich is így tett, az összetett elsőségről 5 éven belül negyedszer lemaradó 2006-os olimpiai bajnok idén második alkalommal esett ki. A hazaiak és Herbst legnagyobb örömére, Neureuther 2 századdal még Lizeroux idejét is felülmúlta, természetesen nagy fölénnyel átvette a vezetést, az osztrákot pedig a szakági lista élére juttatta.

Az utolsó négy versenyző előtt egyértelmű volt a szituáció. Lizeroux csak abban az esetben győzhet, ha senki más nem kerül eléje, viszont legalább egy valaki megelőzi Herbstet. Michael Janyk megtette ezt a szívességet, vagyis ismét a francia állt jobban. André Myhrer viszont szertefoszlatta álmait, egyetlen tizeddel, de rövidebb idő alatt teljesítette a kétfutamos viadalt. Herbst ünnepelhetett! Eztán már csak a futamgyőzelem kérdése volt nyitott. Cousineau meg sem tudta közelíteni délelőtti teljesítményét, igaz, 6. helyezése így is élete második legjobbja. Manfred Pranger teljessé tehette volna az osztrák sikert, az alsó részen egészen más dimenzióba síelt Neureuther, így 29 százados hátránnyal csak a 2. helyen ért be.

Reinfried Herbst tehát némileg – de csak nagyon kicsit – kozmetikázta az osztrák férfiak borzalmas szezonját (olimpiai érem nélkül maradtak, s mindössze 8 VK-á győzelmet arattak, ebből négyet éppen Herbst), Torino olimpiai ezüstérmese pályafutása legnagyobb sikerét elérve elhódította a műlesikló kristálygömböt.

Felix Neureuther második futamgyőzelmét aratta, legutóbb Kitzbühelben, a legendás Hahnenkammrennnen győzedelmeskedett. A világbajnok Pranger 13. szakági dobogójának örülhetett, Myhrer pedig az olimpia után a szezonzárón is bronzérmes helyen végzett.

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Férfi műlesiklás

1. Felix Neureuther (német) 1:43.63

2. Manfred Pranger (osztrák) 0.29 másodperc hátrány

3. Andre Myhrer (svéd) 0.35 mp h.

A szakági vk végeredménye

1. Reinfried Herbst 534 pont

2. Julien Lizeroux 512

3. Silvan Zurbriggen (svájci) 365

Az összetett vk végeredménye

1. Carlo Janka 1197 pont

2. Benjamin Raich (osztrák) 1091

3. Didier Cuche (svájci) 952

Tökéletes körülmények között, és az osztrák edző által tűzött, igencsak ritmustalannak látszó pályán zajlott a hölgyek első szlalom futama. A Riesch- testvérpár nyitotta a futamot, a szakági győzelemért küzdő Mariát két századdal előzte meg húga, Susanne. Šárka Zahrobská is csak századokkal jött be eléjük, és jó ideig ez a hármas állt az élen.

Tina Maze és a matematikailag még szintén szakági kristálygömbre esélyes Sandrine Aubert nagyobb hátrányt szedett össze, Maria Riesch fő vetélytársa, az osztrák Kathrin Zettel viszont szorosan a vezető trió mögé érkezett. A kaotikus idényt maga mögött tudó másik osztrák, Marlies Schild ma szebbik arcát mutatta (edzője alighanem rá is tűzte ezt a pályát), óriási előnnyel, mindenkire több mint egy másodpercet verve nyerte meg az első futamot.

A hátralévő sízők közül senki nem tudott nagyobb meglepetést okozni, a német Lena Dürr még bejött Zettel elé. Anja Pärson nagyon gyenge volt, az összetett győztes Lindsey Vonn pedig – bár ott volt a rajtlistán – úgy döntött, inkább pihen, nem akarja a pályán ünnepelni győzelmét.

A második futamot német edző tűzte, ám ez nem látszott meg a hazai sízők teljesítményén. A mezőny hátsóbb régióiból nem voltak jelentősebb előreugrások, az első igazán jó menetet a 12. helyről induló Fanny Chmelar mutatta be. Később kiderült azonban: a németek közül ő volt az egyetlen, akinek jól sikerült ez a futam.

Aubert és Maze csak Chmelar mögé érkeztek, Zettel azonban a második futam legjobb menetével tovább éltette reményeit a szakági világkupára. A reményeket pedig a németek egyre tovább erősítették: Dürr és Susanne Riesch kiesett, a nagy rivális, Maria Riesch pedig csak 0,7 másodperccel Zettel mögé érkezett be, látványosan megszenvedett a pályával az olimpiai bajnok Még egy embernek kellett volna beérkezni közéjük, és az osztrák nyeri a kristálygömböt.

Zahrobská viszont nem tette meg ezt a szívességet, már a felső szakaszon hatalmas hátrányba került, a 9. helyig zuhant hátra. Zettel utolsó reménye tehát az maradt, hogy honfitársa, Marlies Schild bejön mögé, ám Riesch elé. Schild viszont saját versenyével törődött, esze ágában nem volt eladnia egy másodperc feletti előnyét, csak 2 századdal volt lassabb honfitársánál, így magabiztosan bejött az első helyre.

A mai csatát tehát Marlies Schild révén osztrák nyerte, ám a szakági győzelemért folyó háborút a németek kiválósága, Maria Riesch. A nőknél tehát – ahogyan tavaly is – kristálygömb nélkül maradtak az osztrákok.

A garmischi hétvége, egyben az alpesi síszezon holnap a koedukált csapatversennyel ér véget.

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, GARMISCH-PARTENKIRCHEN
Női műlesiklás

1. Marlies Schild (osztrák) 1:49.57

2. Kathrin Zettel (osztrák) 1.20 másodperc hátrány

3. Maria Riesch (német) 1.90 mp h.

A szakági vk végeredménye

1. Maria Riesch 493 pont

2. Kathrin Zettel 490

3. Marlies Schild 420

Az összetett vk végeredménye

1. Lindsey Vonn (amerikai) 1671 pont

2. Maria Riesch 1516

3. Anja Pärson 1047

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik