Neureuther és Kostelic Kitzbühel győztesei

NAGY DÁVIDNAGY DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.01.24. 16:08
null
Poutianen (középen) győzött Cortinán. (Fotó: Reuters)
Címkék
Az alpesi síversenyek mai napján a hölgyek óriás-műlesikló versenyét a finn Tanja Poutiainen nyerte. Az urak kitzbüheli műlesiklásán a német Felix Neureuther élete első győzelmét szerezte, kombinációban a horvát Ivica Kostelic győzött, a kombinációs szakági Világkupa Benni Raiché lett.

A hölgyek a szezon hatodik óriás-műlesikló versenyével búcsúztak Cortinától. A korábbi győztesek közül mindössze ketten tagjai a mostani mezőnynek, a 2003-ban diadalmaskodó Anja Pärsonon kívül a címvédő, egyben a szakági tabellát vezető Kathrin Zettel vághatott neki a mai viadalnak a duplázás jegyében. Érdekesség, hogy tavaly hármas osztrák győzelemnek örülhettek nyugati szomszédaink.

Az első futam a tavalyi szakági Világkupa első két helyezettjének párbaját hozta, amiből Zettel került ki győztesen, ugyanakkor mindössze két századdal került az elsőként induló Poutiainen elé. A junior-vb német Rebensburg a felső szakaszon még vezetett is, végül hat százados hátrányt szedett össze, ő várhatta a folytatást a 3. helyről. Mögöttük, immáron 65 századdal lemaradva a világbajnok Kathrin Hölzl következett. A németet később az egészen az utolsó etapig vezető Görgl és a meglepetésre egyre jobb óriás-műlesiklásokat bemutatni képes Riesch is megelőzte. A pálya felső szakasza egyébként szedte áldozatait, Pärson, Worley, Barioz és Schleper is ott vette túl szélesre a pályát, de a közönség kedvence, Brignone sem járt sokkal jobban, noha továbbment, de komoly hátrányt szedett össze, és nem fért be a második futamba. Lindsey Vonn sem állt jól: a 23. helyről várhatta a folytatást.

A második futamra brutálisan nehéz pályát alakított ki a franciák edzője, sokan áldozatul is estek ennek, főként a mezőny hátsó részéből. Az élmezőnyből elsőként a szlovén Tina Mazénak sikerült igazán jól végigjönnie, sokáig vezetett is. A két olasz, Manuela Mölgg és Denise Karbon századokkal Maze mögé érkezett, majd Hölzl kitűnő felső szakaszának köszönhetően átvette a vezetést. Maria Riesch a középső szakaszon hibázott, csak a 8. helyen zárt, így megtette a 19. helyen végző Lindsey Vonnak azt a szívességet, hogy csak néhány pontot hozott rajta. Az osztrákok számára teljes csőd volt ez a futam, Fischbacher már korábban kiesett, majd a 4. helyről induló Elisabeth Görgl is már a pálya elején kiszállt a versenyből. A fiatal német, Viktoria Rebensburg tőle telhetően kihasznáta a nagy esélyt, átvette a vezetést, ám a pálya alján lehetett volna kicsit gyorsabb is. Poutiainen következett ugyanis, és egészen elképesztő alsó szektort produkálva, a második futam legjobb idejét elérve több mint egy másodperces előnnyel vette át a vezetést! Kathrin Zettel indult utolsóként, akit alighanem sokkolt a finn ideje (vagy csak szokása szerint elidegeskedte a futamot) – csak a 2. helyért volt harcban, majd az alsó szakaszon kiesett.

Tanja Poutiainen 191. Világkupa-futamán 9. győzelmét szerezte. A 20 éves Rebensburg élete legjobbját érte el, most először állt dobogóra; honfitársa, Hölzl ötödik alkalommal került az első háromba. A szakági Világkupában Hölzl átvette a vezetést Zetteltől, összetettben továbbra is Vonn vezet Riesch előtt.

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, CORTINA D'AMPEZZO
 Női óriás-műlesiklás

1. Tanja Poutiainen (finn) 2:26.51

2. Viktoria Rebensburg (német) 2:27.56

3. Kathrin Hölzl (német) 2:27.96

A szakági vk állása (még egy verseny van hátra)

1. Kathrin Hölzl (német) 391 pont

2. Kathrin Zettel (osztrák) 365

3. Tina Maze (szlovén) 272

Az összetett vk állása (még tíz verseny van hátra)

1. Lindsey Vonn (amerikai) 1106 pont

2. Maria Riesch (német) 1050

3. Kathrin Zettel (osztrák) 829

 

Kostelic (középen)örülhetett Kitzbühelben (Fotó: Reuters)
Kostelic (középen)örülhetett Kitzbühelben (Fotó: Reuters)

A férfiaknál az utolsó versenynapot rendezték a Hahnenkamm keretében, ráadásul rögtön amolyan „kettő az egyben" alapon, ugyanis a kiírt műlesikló versenyen túl az ún. „klasszikus kombinációban" is eredményt hirdettek. A sízés hőskorában elterjedt, ám manapság kizárólag Kitzbühelben jellemző módszer lényege, hogy az előző nap rendezett lesiklást követően nem egy, hanem két szlalom futamban is bizonyítaniuk kell a sízőknek. S mivel ez a szezon negyedik, egyben utolsó kombinációja, ezért az egyik kisebbik kristálygömb sorsa is ma dőlt el. A kombinációs verseny győzelmére egyébként a pályafutása legjobb lesiklását produkáló Ivica Kostelic pályázott a legnagyobb eséllyel, hiszen olyan versenyzőket is megelőzött, akiknek a szlalom a gyengébbik számuk. A szakági tabellán hat pontos hátrányban lévő Janka mintegy 2.5 másodpercet vert Raichra, ami extra-teljesítménnyel akár elegendőnek is mutatkozott a két futamra vonatkozóan. Tavaly kombinációban Silvan Zurbriggen, szlalomban pedig Julien Lizeroux győzött.

Az első futam a hazai pályán versenyző Reinfried Herbst remeklését hozta, több mint 0.3 másodpercnyi előnnyel állt az élen. A második helyen az olasz Manfred Mölgg állt (a taljánok edzője tűzte a pályát), míg a 3. helyre némi meglepetésre a német Felix Neureuther érkezett be. Egy másodpercen belüli hátrányával reménykedhetett meg a svéd André Myhrer és Mattias Hargin, míg az osztrákok kedvence, Benni Raich kerek egy másodperces hátrányával és 6. helyével a mai futamgyőzelemről már-már letehetett. Raich azonban két okból is nagyon elégedett lehetett: egyrészt az összetett Világkupában is átvehette a vezetést, másrészt helyezése szinte garantálta számára a kombinációs szakági Világkupa elnyerését. A kombinációban egyébként az első futamot biztonsági menettel 9. helyen záró horvát Kostelicnek állt a zászló, Janka és a többi lesikló már ekkor kiszállt a versenyből.

A második futam svájci tűzésű pályája sem könnyítette meg a versenyzők dolgát. A francia Steve Missillier érte el a futam legjobb idejét, ezzel a 22.-ről a 9. helyre lépett előre. Rengeteg volt a kisebb-nagyobb hiba, Zurbriggen és Ligety is bemutatott ezek közül néhányat, így a szlalom mellett kombinációs reményeik is elúsztak (a svájci a második helyet azért megszerezte kombinációban). A kanadai Michael Janyk vette át a vezetést Hirschertől, majd egészen az olasz Giuliano Razzoli érkezéséig meg is tartotta. Közben Kostelic másodszorra is jött egy biztonsági futamot, szlalomban végül csak 7. lett – ám a kombinációt hatalmas fölénnyel megnyerte. Razzoli nem örülhetett sokáig, Lizeroux rögtön megelőzte, majd Raich közepes menettel is bejött a kombináció 3. helyére, ami egyben a szakági Világkupát jelentette számára. Aligha zavarta az osztrákot, hogy a szlalomban meg kellett elégednie a 4. hellyel, még Razzoli is megelőzte. Hargin bejött a 8. helyre, honfitársa, Myhrer még oda sem, ugyanis kiesett. Felix Neureuther kockáztatós menete elérte célját, a fiatal német két versenyzővel a vége előtt átvette a vezetést. Manfred Mölggre bizton számíthatott, az olasz versenyző kiélezett helyzetekben elkövetett hibáiról hírhedt – most sem tagadta meg önmagát, csak a mezőny végére jött be. Hátravolt azonban még Herbst, aki ritkán hibázik; most azonban a helyiek kedvence sem bírta el az esélyesség terhét: kaput tévesztett, vissza kellett síelnie és csak a 26. helyet csípte el. Kombinációban Kostelic, Zurbriggen és Raich mögött Lizeroux szerezte meg a 4. helyet, az 5. helyre Natko Zrncic-Dim jött fel.

Felix Neureuther 106. Világkupa-futamán életében először állhatott a dobogó legfelső fokára. Lizeroux hetedik, Razzoli negyedik dobogós helyének örülhetett. A kombinációban győzedelmeskedő Kostelic 11. győzelmét ünnepelhette, Zurbriggen 8., Raich 84. alkalommal állt pódiumra. Raich átvette a vezetést Jankától összetettben, ráadásképp a kombinációs Világkupát is megszerezte a svájci orra elől.

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, KITZBÜHEL
 Férfi kombináció

1. Ivica Kostelic (horvát) 3:33.64

2. Silvan Zurbriggen (svájci) 3:35.86

3. Benjamin Raich (osztrák) 3:36.05

A szakági vk végeredménye:

1. Benjamin Raich 246 pont

2. Carlo Janka 216

3. Ivica Kostelic 172

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, KITZBÜHEL
 Férfi műlesiklás

1. Felix Neureuther (német) 1:37.35

2. Julien Lizeroux (francia) 1:37.74

3. Giuliano Razzoli (olasz) 1:38.34

A szakági vk állása (még 3 verseny van hátra)

1. Julien Lizeroux 366 pont

2. Reinfried Herbst (osztrák) 305

3. Ivica Kostelic (horvát) 276

Az összetett vk állása (még 10 verseny van hátra)

1. Benjamin Raich (osztrák) 853 pont

2. Carlo Janka (svájci) 829

3. Didier Cuche (svájci) 746

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik