Ivica Kostelic és Kathrin Zettel sikere

NAGY DÁVIDNAGY DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.01.17. 14:49
null
Kostelic (középen) győzött (Fotó: Reuters)
Címkék
Mindkét nem számára szlalommal ért véget az alpesisí-hétvége. A férfiak wengeni viadalán a sérüléséből visszatérő Ivica Kostelic végzett az élen, megelőzve a nap meglepetésemberét, a svéd André Myhrert, valamint a szakági éllovast, Reinfried Herbstet. A gyengébbik nemnél a szombati óriás-műlesiklás után ismét Kathrin Zettel sikerét hozta a verseny Mariborban, mögötte a hazaiak legnagyobb örömére Tina Maze és a világbajnok Maria Riesch végzett. Összetettben Carlo Janka, illetve Maria Riesch áll az élen.

NŐK

A Pohorje-hegységben, Maribor mellett 1964 óta rendeznek világkupa-futamokat, az idén 46. alkalommal küzdöttek meg tehát a hölgyek óriás-műlesiklásban és szlalomban a „Zlata lisica" (Arany Róka) díjért. A történelmi Stájerországban a Dráva partján, a tengerszint felett 274 m magasan fekszik a szlovén Maribor, Alsó-Stájerország legnagyobb városa.

Ma a hölgyek műlesiklásban mérték össze tudásukat a Maribor melletti Radvanje pályáján. Ha a múltba tekintünk, vitathatatlanul Anja Pärson számít a pálya legeredményesebb versenyzőjének, a svéd klasszis összesen hétszer győzött Mariborban, ebből 2002 és 2006 közt zsinórban ötször szlalomban. Az elmúlt három alkalommal győzedelmeskedő versenyzők közül csupán Hosp hiányzott a nevezési listáról, a papírforma az idén Schild és a címvédő Maria Riesch párviadalát ígérte.

A tegnapi kifogástalan időjárási körülmények mára tovatűntek, erős havazás fogadta az indulókat (rekordszámú, 92 tagú mezőny gyűlt össze) és az ezúttal meglehetősen foghíjas lelátókon helyet foglaló nézőket. A legjobbak lesiklását követően még inkább fokozódott a hóesés, a versenyt mégis megtartották a szervezők.

Az első futamot követően Marlies Schild állt az élen, méghozzá tekintélyes, 1.09 másodperces előnnyel. Az osztrákok olimpiai bronzérmes szlalomosára eleve az volt a jellemző, hogy vagy kiesik, vagy magabiztosan veri meg a mezőny, a délelőtt alapján ma utóbbira nyílt inkább kilátás. Mögötte a tegnapi óriás-műlesiklást megnyerő Zettel tartózkodott, megelőzve a szakági vk- és világbajnoki címvédőt, Maria Riescht, de 12 százados lemaradása nem tűnt eget verően soknak.

Mögöttük Pietilä-Holmner és az idén már kétszer győző Aubert következett, immáron 1.61-es hátránnyal, rajtuk kívül még Susanne Riesch, Poutiainen, Zahrobská, Maze, valamint Geiger fért két másodperc alá, vagyis alaposan szétesett a mezőny.

Most már szokás szerint igen erős volt a német csapat, hat továbbjutónak örülhettek, noha négy olasz volt a 2. futam rajtlistáján, eredményeik mégis elmaradtak a várakozásoktól. Lindsey Vonn rontott, 4.55-ös hátránnyal csak a 46. helyen végzett, vagyis kiesett.

A déli második futamban az első 15 műlesikló után két olasz állt az élen, Mölgg (12.) vezetett Karbon (13.) előtt úgy, hogy többek közt már Pärson (26.), Borssen (17.) és Zuzulova (15.) is a célban volt. A dél-tiroli különösen a középső szektorban volt elemében, ott legalább 5-6 tizedet adott valamennyi riválisának. Sanni Leinonen (7.) volt az első, aki konkurálni tudott részidejével, a többi szakaszon pedig megverte, így tisztes előnnyel átvette a vezetést. Az élről sem Chmelar (8.), sem Geiger (10.) nem tudta elmozdítani, vagyis biztosan a legjobb tíz közé került. Tina Maze azonban a sokasodó publikum legnagyobb örömére 7 tizedet vert a finn erős menetére, ami az előző futamból hozott idővel együtt már 1.2-es előnyt jelentett számára.

Dobogóesélyessé küzdötte fel magát, ez nyilvánvalóvá vált, amint előbb Zahrobská (9.), majd Poutiainen (11.) is alaposan elmaradt tőle. A mezőny ezen részén kicsi, kéttized körüli különbségek voltak, így egy-egy kitűnő menettel sokat előre lehetett lépni. Susanne Riesch (4.) és Aubert (5.) is a pálya alsó szakaszán kapott ki a szlovéntől, a francia annak is örült, hogy végül célba ért. Pietilä-Holmner (6.) sem veszélyeztette a hazaiak kedvencét.

Az első futam „dobogósai" közül elsőként Maria Riesch érkezett a pályára, de ő sem tudott mit kezdeni Mazével, így a tegnapi csalódást keltő szereplés után csak sikerült hazai pályán dobogóra lépnie. A szakági éllovas számára ezután már csak a remény maradt, hogy megőrzi a piros mellényt. Az osztrákok azonban nagyon eltalálták a fonalat, Zettel alig elmaradva Maze etalonjától, hatalmas előnnyel állt az élre, ezzel kellő terhet rakott honfitársa vállára. Az idén kizárólag szlalomban versenyző Marlies Schild alig vesztett valamit fórjából az első időmérési pontnál, nem sokkal később azonban rálépett az egyik kapura, így a szezonban immáron harmadik alkalommal esett ki a versenyből, ezzel tulajdonképpen elvesztette esélyét a szakági kristálygömbre.

Kathrin Zettel pályafutása 8. világkupa-győzelmét szerezte meg, viszont szlalomban (s egyáltalán óriás-műlesikláson kívül) most ünnepelhetett először. Tina Maze 19. (szlalomban első alkalommal), Maria Riesch pedig 37. alkalommal állt vk-pódiumon. A műlesikló-világkupában továbbra is Maria Riesch vezet 23 ponttal a legnagyobb kihívójának előlépő Zettel előtt. Az összetettben a német vezet Vonn és a feltörekvő osztrák előtt, de a a program hátralévő részében a gyors számok vannak többségben, így az amerikai végső győzelme papíron nem igazán forog veszélyben.

Jövő héten rögtön Vonn számai következnek, Cortina d'Ampezzón sorrendben szuper óriás-műlesiklást, lesiklást és szuperkombinációt rendeznek.

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, MARIBOR

Női műlesiklás

1. Kathrin Zettel (osztrák) 1:42.98

2. Tina Maze (szlovén) 1:43.69

3. Maria Riesch (német) 1:44.26

A szakági vk állása (még 1 verseny van hátra)

1. Maria Riesch 433 pont

2. Kathrin Zettel 410

3. Sandrine Aubert (francia) 361

Az összetett vk állása (még 13 verseny van hátra)

1. Maria Riesch 922 pont

2. Lindsey Vonn (amerikai) 894

3. Kathrin Zettel 829

FÉRFIAK

A férfi alpesi sízők ma műlesiklásban mérték össze tudásukat a legendás svájci helyszínen, Wengenben, a Jungfrau lejtőjén. Tökéletes körülmények, kitűnő pálya, izgalmas viadal – az idény talán eddigi legjobb szlalomversenyét láthatta a mintegy 30 000 néző.

Az első futamban semmi sem dőlt el: a pálya alján kiválóan síelő Ivica Kostelic 0.14 másodpercnyi előnnyel vezetett a francia Julien Lizeroux és a vele holtversenyben álló osztrák Reinfried Herbst előtt. Egy másodpercen belüli hátránnyal várhatta a második futamot a svéd André Myhrer, az osztrák Benjamin Raich, a svájci Silvan Zurbriggen és a német Felix Neureuther is.

Jó pozícióból várta a folytatást a harmadik osztrák, Manfred Pranger mellett az amerikai Ted Ligety és az első futam meglepetésembere, a kanadai Trevor White is. Az első tízet nyolc különböző nemzet képviselői alkották – ez is ritkaság ebben a sportágban.

Az olasz sízőknek nagyon nem ment, Mölgg és Thaler is kiesett, így legjobbjuk a 22. helyen álló Razzoli lett. A búcsúzók táborát gyarapította többek között a pénteken szuperkombinációban nyerő Bode Miller, az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő osztrák Mario Matt és a svájci Marc Gini is.

A taljánok azért is sajnálhatták a rossz szereplést, mert a második futam pályáját az ő edzőjük tűzte ki. Igaz, ez sem segített a két továbbjutó olaszon, Cristian Deville és Giuliano Razzoli is hatalmasakat hibázva a mezőny végére csúszott.

A második futam első igazán jó idejét a kanadai Michael Janyk érte el (nem is ment senki nála gyorsabban ebben a futamban), a 10. helyre sikerült előretörnie.  Az első futamot eléggé elrontó Marcel Hirscher vette át tőle a vezetést, mindent beleadott az olimpiai keretbe kerülésért küzdő osztrák, egészen a 7. helyig sikerült előrelépnie. Többek között Pranger, Ligety és Neureuther is csak Hirscher mögé érkezett be, aki így egészen a legjobb hat sízőig megtartotta vezető helyét.

Az első hat azonban másodszorra is kitűnően jött: Zurbriggen, majd Raich is átvette a vezetést – Raich igazán sajnálhatja, hogy kitűnő első szektora után a végére lelassult, így csak századokkal került az élre. André Myhrer nagyszerűen kihasználta ezt, a pálya alsó szakaszán nagy előnyt összeszedve jött be a vezető pozícióba. Reinfried Herbst Raich menetét utánozta, azaz a pálya végén ő is lassult, csak Myhrer mögé érkezett. Lizeroux még többet veszített az alsó szakaszon, a francia csak Raich és Zurbriggen közé futott be.

A térdsérüléséből alig két hete felépülő horvát klasszis, Ivica Kostelic majd fél másodperces előnnyel vághatott neki a pályának, előnyét a felső szakaszon még növelte is. A végén már nem kockáztatott, előnyéből két tizedet megőrizve megnyerte a versenyt.

Ivica Kostelic 194. világkupafutamán kilencedik győzelmét ünnepelhette, egyben 30. dobogós helyét, több mint egyéves szünet után nyert újra versenyt. André Myhrer 85. futamán harmadik alkalommal került az első háromba, 2006 decembere (Beaver Creek) óta várt erre a svéd szlalomspecialista. Vele ellentétben Reinfried Herbst szinte állandó szereplője a pódiumnak mostanában, 60. futamán tizenegyedik alkalommal került a dobogóra.

Összetettben Carlo Janka továbbra is vezet, ám Raich jelentősen csökkentette lemaradását. A szakági világkupában Herbst növelte előnyét Lizeroux-val szemben, ám Kostelic is kezd lőtávolon belülre kerülni.

Jövő hétvégén újabb legendás helyszínre látogat a mezőny. Kitzbühelben a hölgyekhez hasonlóan szuperóriás-műlesiklás, lesiklás, végül kombináció szerepel a programban.

ALPESI SÍ, VILÁGKUPAVERSENY, WENGEN

Férfi műlesiklás

1. Ivica Kostelic (horvát) 1:40.34

2. Andre Myhrer (svéd) 1:40.63

3. Reinfried Herbst (osztrák) 1:40.85

A szakági vk állása (még 4 verseny van hátra)

1. Reinfried Herbst (osztrák) 305 pont

2. Julien Lizeroux (francia) 286

3. Ivica Kostelic 240

Az összetett vk állása (még 14 verseny van hátra)

1. Carlo Janka (svájci) 757 pont

2. Benjamin Raich (osztrák) 739

3. Didier Cuche (svájci) 526

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik