Svájci nőnapot tartottak Val d'Isere-ben

NAGY DÁVIDNAGY DÁVID
Vágólapra másolva!
2009.12.20. 15:54
Címkék
A versenynaptár egyik klasszikusán, az Alta Badián rendezett óriás-műlesikláson kettős olasz győzelem született, fergeteges versenyben Massimiliano Blardone győzött a pálya specialistája, Davide Simoncelli előtt, a harmadik helyen Cyprian Richard végzett. A hölgyeknél a svájciak dupláztak, először nyert Fräzni Aufdenblatten a februári világbajnokság helyszínén, megelőzve Nadia Stygert és Lindsey Vonnt. A férfiaknál Raich, a nőknél Vonn vezet mind a szakági, mind az összetett pontversenyben.
Blardone pályafutása ötödik győzelmét aratta a világkupában (Fotó: Reuters)
Blardone pályafutása ötödik győzelmét aratta a világkupában (Fotó: Reuters)

Az idény negyedik óriás-műlesikló versenyének a Dolomitokhoz tartozó Alta Badia adott otthont. A legendás Gran Risa 1985-ben mutatkozott be a Világkupában, 1990 óta pedig minden év december közepén, karácsony előtt itt rendezik a versenynaptár meghatározó respekttel bíró versenyét. Egy sor világklasszis nyert már itt (egyebek közt a szám olimpiai- és kétszeres világbajnoka, Ingemar Stenmark, vagy Marc Girardelli, Michael von Grüningen és Kalle Palaner), a csúcstartó a maga négy győzelmével Alberto Tomba.

Sérüléséből lábadozik, így nem állt rajthoz a tavalyi győztes Daniel Albrecht, valamint az egyik nagy esélyes, Ivica Kostelić, de így is nívós mezőny gyűlt össze a telt házas rendezvényen. Az első futam után hármas olasz vezetést mutatott az eredményjelző, Blardone rögtön elsőként felállította azt az etalonnak számító időt, amit aztán senki nem volt képes felülmúlni. Egy másodpercen belül végzett még a franciák büszkesége, Cyprian Richard. A svájciak vesszőfutása Alta Badián is folytatódott, Marc Berthod nyolcadik helyével volt köztük a legjobb, Cuche és Janka csak 2 másodpercen túl követték az olaszokat. Edzőjük a sícipő beállításában látta a probléma okát. Svindal a 12., Ligety pedig a 13. helyen zárt délelőtt.

A világ egyik legnehezebb óriás-műlesikló lejtőjén azonban bármi megtörténhet, rengeteg potenciális hibázási lehetőség, s akár másfél-két másodpercet is könnyedén le lehet adni egy futam alatt. Az első igazán erős menetet az újra pontszerző fiatal norvégtól, Haugentől láthattuk, őt előbb Reichelt, majd Karlsen is megelőzte. Didier Cuche végre kárpótolta a svájci rajongókat (előzőleg Janka újra gyengélkedett), szenzációs alsó szakasszal nagy fölénnyel vette át a vezetést az osztráktól, ezzel legalább a legjobb tíz közé bejutott. Legfőbb ellenlábasa, a szakági első Benjamin Raich azonban elementáris menetet produkált, a felső részen egy kisebb rontást zseniális reflexszel korrigált, majd egy lehengerlő alsó résszel tetemes előnnyel állt az élre, végül a 13. helyről a negyedikre lépett előre. Sem Ligety, sem Svindal, sem a kiváló formának örvendő Ploner sem tudott eléje kerülni. Ez a bravúr először Cyprian Richardnak sikerült, a francia azonban az alsó részen nagyot rontott, sok időt vesztett, de így néhány századdal megelőzte az osztrákot.

Az utolsó ötből előbb a szlalomban ezen a pályán már diadalmaskodó Larsson, majd Hirscher is nagy hibát követett el, visszaestek a mezőny végére. Ekkor már csupán a három olasz várakozott a rajhelyre. Mölgg sokadszorra volt képtelen feldolgozni az esélyesség terhét, Davide Simoncelli ellenben fergeteges középső szakasszal 1,2 tizedes előnnyel vette magához az első helyet. A helyiek körében csak Maxinak nevezett óriás-műlesikló specialistát ezen a napon nem lehetett megverni, a második futamon sem talált legyőzőre, így kétség sem férhetett második Alta Badia-i diadalához.

Blardone pályafutása ötödik győzelmét aratta a világkupában, Davide Simoncelli hatodik alkalommal állhatott dobogóra, ebből ötödször hazai pályán, legutóbb három éve ízlelhette meg a pezsgő ízét. Cyprian Richard pedig a tavalyi bormiói dobogó után másodszor végzett bronzérmes pozícióban. A férfiak holnap még maradnak Alta Badián, akkor szlalomban mérik össze tudásukat.

VILÁGKUPAVERSENY, ALTE BADIA
Férfi óriás-műlesiklás
1. Massimiliano Blardone (olasz) 2:35.76
2. Davide Simoncelli (olasz) 2:36.19
3. Cyprien Richard (francia) 2.37.39
A szakági vk állása (még 3 verseny van hátra)
1. Benjamin Raich (osztrák) 235 pont
2. Blardone 230
3. Ted Ligety (amerikai) 192
Az összetett vk állása (még 21 verseny van hátra)
1. Raich 565 pont
2. Carlo Janka (svájci) 553
3. Didier Cuche (svájci) 436 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aufdenblatten élete első győzelmét aratta a vk-ban (Fotó: Reuters)
Aufdenblatten élete első győzelmét aratta a vk-ban (Fotó: Reuters)

Val d'Isère-ben maradt a farkasordító hideg a francia lejtőn, ám a szél lecsendesedett, és a hó sem hullott - összességében a külső körülmények egész jónak tűntek a verseny szempontjából, a mai szuperóriás-műlesikló futamot már meg tudták tartani.

A futam fő esélyesének Vonn, illetve az eddig remeklő osztrákok valamelyike számított - ehhez képest hatalmas meglepetésre kettős svájci diadal született. A mezőny további része csak a harmadik helyért versenghetett ezután, Lindsey Vonn legalább ezt megszerezte, a pálya alsó szakaszán utolérhetetlen volt az amerikai.

A mai verseny sem múlt el bukások nélkül: Anja Pärson láthatólag gond nélkül megúszta a szánkázást, ám Marie Marchand-Arvier hatalmasat esett, csak remélni lehet, hogy nagyobb sérülés nélkül megúszta a hazaiak kedvence.

Aufdenblatten ezzel a sikerrel élete első győzelmét aratta a világkupában, korábban két harmadik helyezést jegyzett, lesiklásban. Szuperóriás-műlesiklásban korábban háromszor is futamot nyerő rutinos Styger most először állhatott úgy vk-dobogón, hogy nem az ő neve díszeleg a tabella élén. Lindsey Vonn pályafutása 53. dobogóját (szakágban a 15.) jegyzi, egyben átvette a vezetést mind a szakági, mind az összetett pontversenyben.

A hölgyek az ausztriai Lienzben 28-án és 29-én fejezik be az évet, előbb óriás-műlesiklásban, majd szlalomban rendeznek futamokat.


VILÁGKUPAVERSENY, VAL D'ISERE
Női szuper G
1. Fränzi Aufdenblatten (svájci) 1:26.43
2. Nadia Styger (svájci) 1:26.66
3. Lindsey Vonn (amerikai) 1:26.69 
A szakági vk állása (még 5 verseny van hátra)
1. Lindsey Vonn 140
2. Eizabeth Görgl (osztrák) 124
3. Styger (svájci) 116
Az összetett állása (még 21 verseny van hátra)
1. Vonn 581 pont
2. Maria Riesch (német) 531
3. Kathrin Zettel (osztrák) 384
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik