Lindsey Vonn karnyújtásnyi távolságra került az összetett sikertől

Vágólapra másolva!
2009.02.22. 19:39
Háromból kétszer a németek nyertek, a szlalom-vb-n Maria Riesch és a meglepetésember Gina Stechert révén, mégis a címvédő Lindsey Vonnról szólt a tarvisiói hétvége, miután mai 19. vk-győzelmével 300 pont fölé növelte előnyét összetettben, ráadásul minden idők legeredményesebb egyesült államokbeli sízőnőjévé avanzsált. Anja Pärson pályafutása ötödik szakági világkupacímének örülhetett, ezúttal szuperkombinációban ért fel a csúcsra. Lesiklásban Vonn magabiztosan vezet, SuperG-ben Fanchini és Suter között mindössze 4 pont a különbség.

Egy hét sem telt el a 40. alpesisí-világbajnokság zárása óta, s kezdetét vette a világkupa-sorozat végső szakasza. A hölgyek a hétvégén Tarvisióba utaztak, ahol egy szuperkombinációt követően a két leggyorsabb számban mérték össze tudásukat. Az elmúlt hetek eredményei alapján az összetettet tekintve csak a csodában bízhattunk, már amennyiben izgulni szerettünk volna, ugyanis Lindsey Vonn dominanciája elsősorban a gyors számokban lehengerlőnek mutatkozott, így a papírforma szerint az olasz helyszínen is közel 200 pontos fórjának növelését várhattuk.

Pénteken az idei utolsó szuperkombinációs megmérettetéssel vette kezdetét a program. Az önmagához képest gyenge szezont produkáló Anja Pärson több mint 50 pontos előnyével gazdálkodva nagy eséllyel pályázott a szakági vk-ra.

Gisin 1-es rajtszámmal olyan alapidőt futott, amelyet egészen a legjobbakig nem tudtak felülmúlni. Különösen a 3. etapban volt elemében, ott mindenki megkapta tőle a maga 4-5 tizedét. Marchand-Arvier, Schnarf, Suter, majd a mindössze 9 századdal elmaradó, egy súlyos hibát is elkövető Pärson azonban jóval komolyabb esélyekkel bírt szlalomban.

Lindsey Vonn hozta formáját, nem kérdezett, inkább büntetett, űridőt futott, 1:31,22-es eredménye 1,26-tal volt erősebb a svájciénál. Egyedül Maria Riesch remek futama és 76 százados elmaradása jelentette a reményt: talán minimális izgalom marad azért a műlesiklásra is. A világbajnoki dobogósok közül egyedül Görgl volt viszonylag előnyös helyzetben, másfél másodperces hátrányban a 7. helyről várhatta a folytatást. A világbajnok Zettel és Lara Gut jócskán elmaradva a várakozásoktól 20-on kívül foglalt helyett. Miklós Edith 1:34,55-ös idővel a 40. helyen állt az első futamot követően.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy Zettel szlalomban jócskán javított helyezésén, végül 20 helyet lépett előre, ami elegendőnek bizonyult a dobogóra. Ketten tudtak csak igazán versenyre kelni vele. A kizárólag kombinációban rajthoz álló svájci Rabea Grandot 2 század választotta el élete sikerétől, de a negyedik helyezése miatt sem kell szomorkodnia. A másik pedig Anja Pärson, aki óvatosan, talán túlontúl is koncentráltan siklott, de negyedik helye elegendőnek bizonyult a szakági vk elhódításához.

A végső küzdelem az összetett két nagy esélyese, egyben a két jó barátnő között zajlott le. Riesch idei teljesítménye alapján lassan kiérdemelheti a „szlalomkirálynő” megszólítást. Káprázatosan síelt, 46,59-es idejével alaposan rálicitált Zettelre, egyszersmind feladta a leckét Lindseynek.

Vonn feltűnőt nem hibázott, mozgása mégsem állt össze megfelelően, így végül meg kellett elégednie a második hellyel. Miklós Edith szlalomban, négy versenyzőt megelőzve a 48. hely végzett 2:26,92-es idővel.

Maria Riesch 11. vk-győzelmét aratta (a szakágban duplázott), köszönhetően szlalomban megmutatkozó klasszisának. Várakozásai azonban továbbra sem túl derűlátóak: „Szuperkombiban eddig még soha nem mentem ennyire jól. Nagy örömömre szolgál, hogy pont ma sikerült mindez. Nem gondolom ugyanakkor, hogy szorossá tudnám tenni a versenyt összetettben, ugyanis a következő hetekben gyors számok követik egymást, s ezekben Lindsey verhetetlen. Mindent beleadok, de a realitás és az álmok között nagy a különbség.”

Összetettben továbbra is meggyőző fölénnyel vezet Vonn, aki 41. dobogóját ünnepelhette. „Ez egy biztonsági szlalom volt. Tudtam, hogy ma nehéz lesz nyerni, viszont a pontok kellenek, így az volt számomra a legfontosabb, hogy célba érjek. Ez sikerült, ráadásul a 2. helyen, s ez remek” – nyilatkozta Vonn, bízva a még jobb folytatásban.

Az olimpiai és hétszeres világbajnok, kétszeres összetett vk-győztes Anja Pärson (egy győzelemmel, egy második hellyel s a mostani ötödik pozícióval) a három óriás-műlesikló és egy szlalom szakági győzelem mellé begyűjtötte első világkupáját szuperkombinációban is.

„Messze nem teljes az örömöm, saját butaságaim miatt kockáztatnom kellett a szlalomban, ami újabb hibákat idézett elő. Enyém ez a kristálygömb, de valljuk be, semmi sem fogható az összetett vk-hoz, márpedig erre az esélyt ma kvázi eljátszottam. A lesikló vk-ért még küzdeni szeretnék, elvégre még sok verseny van hátra” – tekintett előre a szakág friss győztese.

ALPESISÍ-VK, TARVISIO

NŐI SZUPERKOMBINÁCIÓ, 3. VERSENY
1. Maria Riesch (német) 1:31.98 46.59 2:18.57
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1:31.22 47.84 2:19.06
3. Kathrin Zettel (osztrák) 1:33.57 47.03 2:20.60
4. Rabea Grand (svájci) 1:33.50 47.12 2:20.62
5. Anja Pärson (svéd) 1:32.57 48.25 2:20.82
6. Hohanna Schnarf (olasz) 1:32.94 48.42 2:21.36
...48. Miklós Edith (romániai) 1:34.55 52.37 2:26.92
SZAKÁGI VILÁGKUPA, VÉGEREDMÉNY
1. Anja Pärson 205 pont
2. Lindsey Vonn 180 pont
3. Kathrin Zettel 162 pont
4. Maria Riesch 150 pont
5. Elisabeth Görgl 113 pont
6. Fabienne Suter 108 pont


Szombaton 11 órakor 61 versenyző várta a lesiklóverseny kezdetét. Másodikként jött le a több helyen lecsípett ugratókkal tagolt pályán Aurelie Revillet, s a francia nem vallott szégyent, remek futammal vétette észre magát, és az előkelő 5. helyen találta magát a verseny végén.

Gina Stechert azonban extramenetet produkált, több mint egy másodpercet vert a franciára, bement két perc alá, ezzel mintegy bekéredzkedett a dobogóra, ugyanis sejthető volt, hogy ebbe az időeredménybe a legnagyobbaknak is beletörhet a bicskájuk. Sem Görgl, sem a címvédő Mancuso, sem Brydon, sem pedig Marchand-Arvier nem tudott mit kezdeni az élen álló kettőssel, ahogyan Fischbacher és Fanchini is jócskán elmaradt a várakozásoktól.
Lindsey Vonn volt az egyetlen, aki tudta tartani a lépést Stechert idejével (1:59,94), minden időmérési pontnál 8 századdal verte a németet, a végén azonban ez átfordult 1, azaz egy százados hátrányba. Ennyin múlott a mai verseny elsősége. Miklós Edith sokat hibázott, így csak az 54. pozícióban tudta befejezni a versenyt, 2:04.29-es eredménnyel.

Gina Stechert körömhegynyi győzelme szenzációs, hiszen a 22 esztendős, oberstdorfi illetőségű hölgy korábban csak egy 4., egy 6. és egy 10. helyet tudott felmutatni a világ legjobbjai között, igaz, eddigi két legnagyobb sikere is az idei szezonhoz köthető. „Szuperül, talán túl keményen is mentem, a futam közben nagyon izgultam, mert tényleg a határokat súroltam. Lindsey siklása közben pedig egyenesen reszkettem az izgalomtól, már tudatosítottam magamban, hogy meg fog előzni, erre az egy század nekem segített.

Lindsey Vonn gyors egymásutánban begyűjtötte 42. vk-pódiumát (ebből 21. lesiklásban). A kombinációval ellentétben szombaton már nem volt feltétlenül elégedett: „A hüvelykujjam továbbra sem az igazi, és egy ilyen nagy terhelést még nem bírt ki. Nemcsak 1 századot vesztettem el emiatt, de az összetettet tekintve rendben van ez így is.”

Anja Pärson 85. alkalommal állhatott dobogón, ebből most kilencedszer a leggyorsabb számban. A szakági vlágkupában Lindsey Vonn megnyugtató előnnyel vezet 3 versennyel a szezon vége előtt.

NŐI LESIKLÁS
1. Gina Stechert (német) 1:59.94
2. Lindsey Vonn (amerikai) 1:59.95
3. Anja Pärson (svéd) 2:00.33
4. Nadja Kamer (svájci) 2:00.70
5. Aurelie Revillet (francia) 2:01.09
6. Renate Götschl (osztrák) 2:01.15
...54. Miklós Edith (romániai) 2:04.29
NŐI LESIKLÁS VILÁGKUPA ÁLLÁSA (4/7 VERSENYT KÖVETŐEN)
1. Lindsey Vonn 320 pont
2. Dominique Gisin 262 pont
3. Anja Pärson 220 pont
4. Maria Riesch 167 pont
5. Gina Stechert 150 pont
6. Nadia Fanchini 121 pont


A zárónapon az 5. szuperóriás-műlesikló futam került megrendezésre. Sokat elmond a versenyről, hogy másfél másodperces hátránnyal alig lehetett pontot szerezni, azaz a legjobb 30 között végezni. Századok döntöttek helyezésekről, csupán egyvalaki volt a pályán, aki újfent verhetetlennek bizonyult…

Nadia Kamer boldog hétvégét tölthetett Itália havasain, elsőként indulva erős alapidőt futott, ami a 6. helyre volt elegendő. Kathrin Zettel pedig azt bizonyította, hogy jövőre az összetett nagy favoritjait szaporíthatja, ugyanis a számára eleddig idegennek mutatkozó számban – a változatosság kedvéért – csak egyetlen századdal maradt le a dobogóról.

A századokért folyó küzdelem nyertese Tina Maze volt, az alsó szakaszon talált 4 tizedet az osztrákkal szemben, ezzel megfejelve a vb-n elért 5. helyezését. A várt favoritok rendre dominánsak voltak a felső szakaszon, aztán a nagy hévben több helyen még a pályát is elhagyták.

Anja Pärson valami egészen frenetikusan volt túl a pálya kétharmadán, legjobb éveit idézte, amilyen keménységgel fogta az íveket. Már 1,2 másodperccel is vezetett Maze előtt, ám elég volt egy kis figyelmetlenség, s kiesett. Ezzel elszálltak az amúgy sem túl erős esélyei az összetett világkupa újbóli elhódítására.

A végén a szakág két éllovasa csapott össze egymással, s ezt a különharcot Suter nyerte, Mazét stabilan maga mögé utasította, míg Fanchinitől 3 tizeddel elmaradva az 5. helyre volt képes. Míg Riesch nem tudott érdemben beleszólni a küzdelembe, Vonn megint oktatott. A pálya második felében 5 tizedet vert a svájcira, ezzel megnyerte a versenyt. Miklós Edith a célba érkezők között utolsóként, az 54. helyen végzett, a győztestől 4,28-as hátránnyal.

Lindsey Vonn világkupán aratott 19. győzelmével (ebből a 4. SuperG-ben) újabb hatalmas lépést tett az összetett vk megnyerése felé, hiszen a végül 17. helyen célba érő Rieschsel szembeni előnye immáron 300 pont fölé nőtt, s nem mellékesen történelmet írt, hiszen ő lett minden idők legeredményesebb női síelője az Egyesült Államokban.

Tamara McKinneyt, 1983 összetett vk-győztesét, taszította le ezzel trónjáról: „Kiváló hétvégét tudhatok magam mögött Tarvisióban, emellett még mindig emésztgetem a két világbajnoki címemet. Ez a kettő számomra többet ér, mint a statisztika. McKinney számomra mindörökre legenda marad, bármit is mutatnak a számok. Bízom a hasonlóan sikeres bulgáriai túrában” – mondta Vonn.

A hölgyek a világkupában idén bemutatkozó bulgáriai Banszkóba látogatnak, ahol 27-én és 28-án két lesiklásban mérik össze tudásukat (előbbi a St. Moritz-i viadal pótlása), majd március 1-jén SuperG-ben rendeznek újabb futamot.

NŐI SUPER-G, TARVISIO, OLASZORSZÁG, 2009. 02. 22.)
1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:21.72
2. Fabienne Suter (svájci) 1:22.23
3. Tina Maze (szlovák) 1:22.39
4. Kathrin Zettel (osztrák) 1:22.40
5. Nadja Fanchini (olasz) 1:22.53
6. Nadja Kamer (svájc) 1:22.59
...54. Miklós Edith (romániai) 1:26.00
A NŐI SZUPERÓRIÁS-MŰLESIKLÓ VILÁGKUPA ÁLLÁSA (5/7 VERSENYT KÖVETŐEN)
1. Nadia Fanchini 300 pont
2. Fabienne Suter 296 pont
3. Lindsey Vonn 261 pont
4. Jessica Lindell-Vikarby 216 pont
5. Anja Pärson 180 pont
6. Andrea Dettling 165 pont
NŐI ÖSSZETETT VILÁGKUPA ÁLLÁSA (25/34 VERSENYT KÖVETŐEN)
1. Lindsey Vonn 1374 pont (0)
2. Maria Riesch 1075 pont (0)
3. Anja Pärson 960 pont (0)
4. Kathrin Zettel 885 pont (0)
5. Tanja Poutiainen 713 pont (0)
6. Elisabeth Görgl 527 pont (+1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik