Sífutás, Tour de Ski: Bauer és Saarinen sikere Nove Mestóban

Vágólapra másolva!
2008.01.02. 16:56
A férfiaknál a szám olimpiai ezüstérmese, a cseh Lukas Bauer nyerte a sífutók nyolc versenyből álló Tour de Ski sorozatának 15 km-es, klasszikus stílusú futamát a csehországi Nove Mestóban. A hölgyeknél ugyanitt a finn Aino-Kaisa Saarinen győzött a 10 km-es klasszikus számban, megelőzve az összetett pontversenyben vezető honfitársnőjét, Virpi Kuitunent.
Lukas Bauer hazai pályán komoly előnyt szerzett az összetettben
Imago
Lukas Bauer hazai pályán komoly előnyt szerzett az összetettben
Lukas Bauer hazai pályán komoly előnyt szerzett az összetettben
Imago
Lukas Bauer hazai pályán komoly előnyt szerzett az összetettben

Lukas Bauer kedden a 15 km-es szabad stílusú, üldözéses viadal megnyerésével vette át újra a vezetést a Touron, és szerdán jelentősen növelte is előnyét, amely már több mint 2 perc a norvég Tord Asle Gjerdalen előtt.

Három futammal a sorozat vége előtt ez több mint biztató a csehek 30 éves klasszisa számára, hiszen az asiagói 1,2 km-es sprintverseny után ismét két hosszabb távú szám zárja majd a szériát.

Bauer szerdán Nove Mestóban 38 perc 26,9 mp alatt futotta le a 15 km-t, a második helyezett Jens Arne Svartedal 27,8, a harmadik Nyikolaj pankratov pedig 28,5 mp-cel volt lassabb nála.

A nőknél szorosabb volt a küzdelem, Aino Kaisa Saarinen csak 2,6 mp-cel verte meg az összetett éllovas Virpi Kuitunent.

Kuitunen hat futam után 25 mp-es előnnyel vezet a svéd Charlotte Kalla előtt, úgyhogy itt még minden megváltozhat a végéig.

A speciális szabályok szerint rendezett Tour de Ski azért is rendkívül fontos a versenyzőknek, mert négyszeres szorzójú, azaz például a győztes 400, a második 320 Világkupa-pontot kap.

A Tour de Skit először tavaly rendezték meg, a modellt a kerékpáros Tour de France adta. A futamokat Csehországban, Németországban és Olaszországban bonyolítják le – ebben a szezonban tíz nap alatt.

Az első Tour de Ski versenysorozatot a férfiaknál a német Tobias Angerer, a hölgyeknél a fentebb többször említett Virpi Kuitunen nyerte.

A végeredmény alapja a versenyeken elért összesített időeredmény, a sprint- és a tömegrajtos versenyeken elért helyezésért azonban a kis különbségek miatt úgynevezett bónusz-másodperceket lehet kapni.

A bónuszt a sprintfutamon az első 30 célba érkező, a tömegrajtos viadalokon pedig az egyes résztávok első három helyezettje kap.

SÍFUTÁS, TOUR DE SKI, A SOROZAT 6. ÁLLOMÁSA, NOVE MESTO (CSEHORSZÁG)

FÉRFIAK, 15 KM, KLASSZIKUS STÍLUS (EGYÉNI INDÍTÁS):
1. Lukas Bauer cseh 38:26,9 perc
2. Jens Arne Svartedal norvég + 27,8 mp
3. Nyikolaj Pankratov orosz + 28,5

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA:
1. Lukas Bauer cseh 2:02:04,0 óra
2. Torn Asle Gjerdalen norvég + 2:07,3 perc
3. Pietro Piller Cottrer olasz + 2:32,8

NŐK, 10 KM, KLASSZIKUS STÍLUS (EGYÉNI INDÍTÁS):
1. Aino Kaisa Saarinen finn 28:55,7 perc
2. Virpi Kuitunen finn + 2,6 mp
3. Therese Johaug norvég + 13,3

AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA:
1. Virpi Kuitunen finn 1:23:21,4 óra
2. Charlotte Kalla svéd + 25,0 mp
3. Justyna Kowalczyk lengyel + 42,1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik