Síelésről kezdőknek (3.)

FEHÉR GÁBORFEHÉR GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.12.01. 22:15
Címkék
A háromrészes cikksorozat tartalma:
1. Felszerelés választás
Ruházat:
– síruha
– sícipő
– kesztyű
– alsóruházat
Síléc:
– normál
– carving
– kötés
– bot
– kiegészítők
2. Síterep-kiválasztás
3. Síbérletválasztás
4. Síelési időpontjának kiválasztása
5. Szállásválasztás
6. Alapszabályok
1. Felszerelés választás
Ruházat:
– síruha
– sícipő
– kesztyű
– alsóruházat
Síléc:
– normál
– carving
– kötés
– bot
– kiegészítők
2. Síterep-kiválasztás
3. Síbérletválasztás
4. Síelési időpontjának kiválasztása
5. Szállásválasztás
6. Alapszabályok



2. Síterep-kiválasztás
Kezdőként, tanulás céljára nem szükséges rögtön egy francia sítereppel kezdeni. Mindenképpen olyan legyen, ahol van kezdők számára megfelelő pálya, és felvonó. Ezért az országhoz közeli osztrák, szlovén, szlovák, esetleg egy közelebbi olasz pálya tökéletesen megfelel. Tudom, vonzónak hangzik a 100, 200, vagy még több kilométeres pályarendszer, de egyelőre minek? Ráadásul jobb a fokozatosság, amikor egyre jobban tudjuk élvezni majd a nagy pályarendszerek varázsát.

3. Síbérletválasztás
A síelés egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - költségtényezője a síbérlet. Általában a 6 napos síbérletek 100-160 euró között mozognak. A bérletárak tekintetében – leggyakoribb célországok között – nagyjából a következő a sorrend: Ausztria > Franciaország > Olaszország > Szlovénia > Szlovákia.
Kezdőknek általában nem javaslom a heti bérlet váltását. Sok helyen (Ausztriában majdnem mindenütt) vásárolható ún. pontos bérlet, amiből az adott felvonónál érvényes pontszámot vonják csak le. Ha pedig nem is használtad, visszaadják az árát. Így akár fele árból is megúszható a heti síelés.
Ismerve sajnos a magyar mentalitást (tisztelet a kivételeknek), nem ajánlom a variálást. Pl. hiába ingyenes a gyerekbérlet, rögtön észreveszik, ha azzal akarunk beszállni. A fényképes bérleteknél néhány helyen (Olaszország pl.) regisztrálják, hogy férfi, vagy nő a használó. Könyörtelenül kiemelik, mint gyök kettőt, ha más bérletével próbálkozunk. (A bérletkapu ugyanis minden információt jelez a kezelő felé.)

4. Síelési időpontjának kiválasztása
Mint nyáron, úgy télen is vannak szezonális időszakok. Általában főszezon a szilveszter (kb. dec. 24–jan. 4.), valamint a teljes február és részben a március.
Jelentős árkülönbségek vannak a szállás és részben a síbérletárakban is. Tanulásra kiválóan alkalmas a január is, vagy a december, amikor kevesebben is vannak. Decemberi időpontválasztásnál mindenképpen érdeklődj a kiválasztott síterep hóviszonyairól!

5. Szállásválasztás
Általában az apartmanos szállás a legkelendőbb, elsősorban az ára, másodsorban pedig a viszonylagos kényelem, tágasság szempontjából. (Kivétel Franciaország!)
Sajnos az osztrák árak még így is elég drágák, viszont nagyon kényelmesek, tágasak az apartmanok. Manapság pedig a fél éléskamrát sem kell becsomagolni, mert az üzletek árai majdnem hasonlóak a hazai árakhoz. A szállodai elhelyezésnél persze nagy kényelem, hogy csak lesétálunk az étterembe és választhatunk, viszont a szobában nincs mód semmiféle házilagos étkezésre. Ausztriában pályaszállásnál már 60 eurótól nagyon jó szállodákat találni szaunával, uszodával.
Ha nem ragaszkodunk a pályaszálláshoz (ami azt jelenti, hogy autózni, vagy síbuszozni kell a legközelebbi felvonóig), akkor jóval olcsóbban is megúszható a szállásdíj, és az a 10-20 perc utazás nem a világ. Az egyik legolcsóbb szállásmegoldás Franciaorszában található, amelyek szinte kivétel nélkül pályaszállások. Hátrányuk viszont a meglehetős szűkösségük, és az apartmanban található minimum egy emeletes ágy, ami alól ritkán van kivétel.
Szállás ajánlatok ezen az oldalon

6. Alapszabályok
Saját és mások érdekében mindenképpen tarts be néhány alapszabályt.
– A pályán mindig neked kell figyelned az előtted lévőre!
– Mutogatáshoz soha ne a síbot végét használd, hanem a markolatot fogva a kezedet!
– Ne a pálya közepén állj meg tollászkodni, hanem mindig a szélén!
– Pályakereszteződésnél fokozottan figyelj másokra, és inkább kétszer olyan lassan menj, mint azt elsőre gondolod!
– Ha bármilyen felszerelést találsz (kesztyű, síbot, sapka, stb.), azt tedd a pálya szélén lévő széljelző póznára, ugyanis a tulaj először itt keresi, főleg, ha a felvonóról esett le. Értékesebb dolgokat add le a pálya alján lévő felvonókezelőnek. Ha elhagysz valamit, Te is így találhatod meg.
– A felvonóról semmit ne dobj le!
– Ha segíteni akarsz valakinek, akkor alá csússz, és úgy segíts! Ha fölötte akarsz megállni, akkor előfordulhat, hogy rácsúszol, és nagyobb a baj, mint volt.
– A felvonóknál ne tülekedj! Ráérsz, hiszen szabadságon vagy.
– A felvonókabinhoz való topogás során a vállra vett síléccel ne forgolódj! Elég, ha csak a hidegtől lila a másik feje! Ha elbírod, inkább a kötésnél fogva függőlegesen vidd a lécet.

Vége.

www.sielok.hu/kezdok.htm
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik