Síelésről kezdőknek (1.)

FEHÉR GÁBORFEHÉR GÁBOR
Vágólapra másolva!
2003.11.29. 23:09
Címkék
A háromrészes cikksorozat tartalma:
1. Felszerelés választás
Ruházat:
– síruha
– sícipő
– kesztyű
– alsóruházat
Síléc:
– normál
– carving
– kötés
– bot
– kiegészítők
2. Síterep-kiválasztás
3. Síbérletválasztás
4. Síelési időpontjának kiválasztása
5. Szállásválasztás
6. Alapszabályok
1. Felszerelés választás
Ruházat:
– síruha
– sícipő
– kesztyű
– alsóruházat
Síléc:
– normál
– carving
– kötés
– bot
– kiegészítők
2. Síterep-kiválasztás
3. Síbérletválasztás
4. Síelési időpontjának kiválasztása
5. Szállásválasztás
6. Alapszabályok



1. Felszerelés választás

Sífelszerelés

Akár autóval, akár busszal utazunk, nem mellékes, hogy mennyi a becsomagolásra váró úti holmi, ezért igen fontos a megfontolt ruhaválasztás. Minden más felszerelésnél, úgy itt is adott a lehetőség, hogy használt, vagy új ruhát veszünk, netán kölcsönruhában próbálunk lécre állni.

Síruha
Alapvetően kétféle típusú ruha között kell választanunk, úgymint az overall, ill. a dzseki-nadrág kombináció között.
A kétrészes ruha előnyei alapvetően két esetben mutatkoznak meg: Mivel a "szükség nagy úr", bizony a hegyen is meg kell látogatnunk azt a bizonyos legkisebb helyiséget. Nos ekkor mutatkozik meg - főként a hölgyek esetében - a kétrészes ruha előnye. Másik előnyét akkor érezzük, amikor a hegyi kocsmában (hütte) elfogyasztanánk jól megérdemelt forralt borunkat (ejtsd: glűvájn, vensó, stb.), és könnyítenénk ruházatunkon. Esetleg február végi, márciusi síeléskor a szabadban ülve nem fog ránkolvadni a ruha a tűző napsütésben.
Az overall egyik előnyét viszont éppen a kezdő síelők "élvezhetik", amikor a sorozatos esések során sokkal kevesebb hó akarja kitölteni a nadrágunk és az alsóneműnk közötti teret. Bármelyiket is válasszuk, mindenképpen szellőző anyagú (nem "susogó dzsogging" anyagfajtájú) ruhát válasszunk, sok-sok zsebbel!
Sokan ugyan szeretnek hátizsákot magukkal vinni az egyéb segédeszközöknek (lsd. a kiegészítőknél), viszont túl azon, hogy ez sok esetben inkább akadály a mozgásban (pl. ülőliftbe történő beszállás), a hátunkat plusz rétegként izzasztja rendesen. Célszerű, ha kapucnis, aminek erős szélben, viharban látjuk majd előnyét.
Ezt is próbáld ki, mivel sok esetben csak a ruhával együtt, és nem a nyakaddal mozog! Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy könnyed jobbra nézés esetén nem a pályát, hanem a kapucnit fogod látni mintegy 2 cm-es távolságból! Próbáld ki azt is, hogy a becsukott sícipőre rá tudod-e húzni a nadrág gumis végét!

Sícipő
E sorok írója legutóbbi cipőjét kb. 3,5 órás válogatás után vette meg. Ne sajnáld az időt a cipő kiválasztására!
Aki nem akar "divatozni", az nyugodtan vehet használtat is. Ekkor viszont nagyon alaposan meg kell nézni, van-e rajta repedés, netán nem rongyolódott-e el a bélés, a kötések mindegyike ép-e? Milyent vegyek? A sícipőknél van egycsatos, kétcsatos, négycsatos, sőtt több.
Felnőttnek semmiképpen ne vegyünk egycsatosat!
Kezdő síelőként mindenképpen meg kell szokni, hogy egy betonszarkofág van az ember lábán, bár legújabban már lehet ún. puha sícipőt is venni, de ezzel kezdőként várjunk még! A többcsatos előnye, hogy a cipőt egyenletesebben szorítja a lábra, a későbbiekben könnyebb a síléc irányítása.
A kevesebb csatos pedig - valljuk be - kényelmesebb.
Mekkorát vegyek?
Téves az a közhiedelem, hogy jóval nagyobbat, mint a lábunk! A vásárláshoz vigyél magaddal egy sízoknit, (mondom egyet!), és abban próbáld fel a cipőt. A lábujjad kell, hogy kicsit mozogjon, ugyanígy a saroknak is szabad valamelyest emelkedni. (1-1,5 cm) Járkálj benne becsatolva, és figyeld meg nem nyomja-e a bokádat, rüsztödet, vagy bármelyik ujjadat! Mindenképpen nézd meg, miként lehet a bélést kiszedni, de legfőképpen, hogyan lehet visszatenni! Amúgy alapesetben nem "illik" izzadni a lábnak, ebből következik, hogy nem célszerű esténként kiszedni a bélést, pláne radiátorra tenni!

Kesztyű
A síkesztyű kettős funkciót tölt be. Véd a hideg ellen, és védi kezünket, kézfejünket eséskor. Ezért ne vegyük le síelés közben soha!
Bármennyire is fázik általában a hölgyek keze, ne vegyenek kétujjas kesztyűt, kivéve a gyerekeket, mert őket a bot úgyis csak zavarja, így azt nem kell markolászniuk. Akinek nem túl fázós a keze, az viszont ne a legmelegebb kesztyűt vegye, mert bele fog izzadni! Itt is fontos a minőség, mert valamelyest szellőző anyagból legyen, továbbá a tenyér és az ujjak belső felén megerősítve (bőr, vagy egyéb anyag), mivel a síléc cipelése közben ott fog először kiszakadni.
Hiába van a kesztyűkön műanyag karabiner, nem javaslom, hogy a zipzárainkra kapcsoljuk, mert tülekedéskor (felvonóba beszállás, stb.) észrevétlenül veszítjük el, és annál kellemetlenebb nincs, mint amikor -10 fokban 2600 méter magasan csupasz kézzel markolásszuk a síbotot.

Alsóruházat
Ugye hallotta mindenki a réteges öltözködés kifejezést?
Nos a síelésnél alapvetően fontos! Legyen bármilyen jó sínadrágunk, mindenképpen vegyünk alá hosszú alsót (jéger alsó). Ez alól talán egy március végi síelés lehet kivétel, amikor aznap garantáltan nem jeleznek vihart. Az alsó szárának a vége sima legyen, mert bármilyen kis dudor iszonyúan tudja majd nyomni a sípcsontunkat (persze ha előírásosan síelünk!), majd a sízoknit erre húzzuk rá. Póló, vastagabb zipzáras pamut felső (hidegebb idő esetén ebből kettő), majd a dzseki, vagy az overall. Ne öltözz túl, mert kezdőként könnyen megizzadsz! Egy, azaz egy darab zoknit húzz, de az sízokni legyen! Ugyanis ha több réteg zoknit veszel, akkor a cipőben összepréseled őket, ezáltal csökken a szigetelő hatás, és pont emiatt fog fázni a lábad! A nagyon olcsó zoknit alaposan nézd meg, mert lehet, hogy teljesen műszálas! Zokniból minimum két pár szükséges, mert néhány nap után kellemes ájert tud ontani a szobatársak nem kis örömére.

Folytatjuk.

www.sielok.hu/kezdok.htm
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik